Minden lehetséges
annak, aki hisz! (Márk 9:23)

DIA

Jézus halálaT.D.Jakes


Lukács 10. fejezet: a leprások története „A te hited teljessé (egészségessé) tett téged.”

Helyezd a hitedet akcióba! - Erről beszélünk ma.
Minden a hittel kezdődik - a hit nyit legális ajtót, hogy belépj Isten királyságába. Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni (Zsid 11:6). Nincs más lehetőség erre a világban. Megtisztíthatod az életedet, be tudod fejezni az alkoholizálást, a drogozást, az emberek becsapását, és morálisan nagyon becsületes ember lehetsz, és mégis nagyon távol Istentől. Őt mindez nem hatja meg.

Vannak, akik nem hisznek Jézusban, és sokkal tisztább életet élnek, és odaszántabbak a céljaiknak, életfilozófiájuknak, mint mi keresztények. De a mi megkülönböztető jelünk a hit. Hiszünk Jézus Krisztus kiontott vérében, a Biblia azt mondja: szívvel hiszünk az igazságra, szájjal teszünk vallást az üdvösségre. Van összefüggés a szív és száj között. Ami a szívemben van – szívemből hiszem, hogy Jézus meghalt értem, hiszek az igazságra –, azt a számmal megvallom, és ez üdvösséget szerez nekem. Ha hiszek Istennek, akkor ez az igazságosság felé visz.

Ez nem az Újszövetségben kezdődött: Ábrahám hitt Istennek és ez tulajdoníttatott neki igazságul. Ha például van kuponod a vásárláshoz, két kiló liszttel jössz ki, egy kiló helyett. A kupon pótolja a pénzt, elfogadják a készpénz helyett. Nekem nincs saját igazságom Isten előtt, amit oda tudnék vinni, de Jézus kitalált egy „kuponrendszert”, ami a megváltás. S mondta: „Ha hiszel bennem és hit által jössz hozzám, adok neked igazságosságot. Bár nem vagy igaz, de annak jelentelek ki, ha hit által jössz hozzám.” Nem lehetsz vérrel megmosott, megváltott keresztény hit nélkül. Ez lehetetlen.

Tovább>>


"Tudom, hogy van menny és van pokol!"


"- Először azt gondoltam, biztosan gyomorrontás – emlékezik vissza Laci bácsi -, de a feleségemnek gyanús volt a dolog, s végül kihívtuk a mentőt. Az újpesti Károlyi kórházba vittek, és azonnal EKG vizsgálatot kezdtek. A vizsgálat közben haltam meg. Ám a világ nem szűnt meg a számomra, mert kívülről láttam, ahogy az orvosok serénykednek körülöttem: az intenzív osztályon megpróbáltak újra éleszteni, de sikertelenül.

Három és fél óra „odaát”

Akkor hirtelen egy hosszú alagútba kerültem, s azon mentem végig. Közben nagy sírást és jajgatást hallottam – nem kívánom senkinek ezt a szörnyű élményt. Végre az alagút végén világosságot láttam, és mintha egy láthatatlan kéz lökött volna ki egy nagy virágos rétre. Mint palackból a dugó, úgy érkeztem meg. Gyönyörű virágok voltak ott, Salamon király minden dicsősége és pompája kevés lehetett ahhoz, amit láttam. A szebbnél szebb virágok szirmai - bármilyen hihetetlen - gyönyörű zenét zizegtek. Én pedig boldogan nekiálltam táncolni ott a réten. Ha ráléptem egy virágra, az nem törődött össze, hanem a lépés után ruganyosan visszaugrott az előző helyzetébe. Majd egy nagyon fényes, egyenes útra léptem, amely mintha rubinból, gyémántból és más drágakövekből lett volna kirakva – először féltem is rálépni -, az vezetett egy nagy kapuhoz. Olyan hatalmasat még nem láttam, úgy kellett felnéznem a tetejére."
Tovább>>
Monda néki Jézus: Én vagyok a feltámadás és az élet: aki hisz én bennem, ha meghal is, él; És aki csak él és hisz én bennem, soha meg nem hal. Hiszed-é ezt? (Ján 11,25-26)

Húsvétkor minden újjászületett keresztény ezt ünnepli. Vagyis azt, hogy a mi Urunk Jézus Krisztus, aki maga a Feltámadás és az Élet, VALÓBAN feltámadott! És ígérete szerint azok, aki hisznek Őbenne, szintén élnek örökkön örökké.

Előbb persze - hacsak az Úr előbb vissza nem jön, és el nem ragadtatunk a felhőkön át elébe -, a földbe vetett maghoz hasonlóan el(meg) kell halni. Számunkra azonban, akik már újjászülettünk víz és Szent Szellem által, a halál fogalma nem létezik. Hiszen „csupán” annyi történik, hogy Jézushoz hasonlóan átmegyünk e világból az Atyához. (Ján 13,1) Átköltözünk, ahogy az Ige mondja. Ehhez előbb letesszük a földi sátorházunkat, vagyis a testünket, amely ha „elbomol, épületünk van Istentől, nem kézzel csinált, örökké való házunk a mennyben.” (2Kor 5:1) S mivel bízunk Istenben és az Ő ígéreteiben, ezért „szeretnénk inkább kiköltözni e testből, és elköltözni az Úrhoz. Azért igyekezünk is, hogy akár itt lakunk, akár elköltözünk, néki kedvesek legyünk. (2Kor 5:8-9)
Folytatás>>Mert olvashatod:
- Hogyan gyógyultam meg a rákból? - hiteles bizonyság, a gyógyító Igék kifejtésével. Ezen az oldalon, lentebb részlet.
- Győzelem a sötétség és az ellenség minden ereje felett. Kenneth E.Hagin prédikáció.
- Hogyan szerezhető meg a valóságos hit? Kenneth E.Hagin tanulságos és gyakorlatias könyve.
- A Negyedik Emberről, aki a tűzben is veled jár, egy fantasztikus Jerry Savelle prédikáció "A kemencében" címmel
- Hírlevél archívum

Ha olvasni szeretnéd és még nem regisztráltál, tedd meg akár a szövegre kattintva! Ha már regisztrált tag vagy, akkor a menüsor alján lépj be a jelszavaddal, és a MENÜSORBAN megtalálod az oldalakat.


HÁLA - Orbánné Anikó

Örökké hálás leszek Atyám
hogy megszabadítottál,
pusztulás gödréből kivontál,
s átvittél Országodba.


Örökké hálás leszek Istenem
mert olyan nagy szereteted,
hogy Jézust, Egyszülöttedet
értem kínos halálba adtad.

Örökké hálás leszek Megváltóm
amiért szeplőtelen véred kifolyt,
az ellenség kezéből kivásárolt,
hogy kegyelmeddel elárassz.

Hálás leszek Uram örökké
a keresztért,
hogy halálos ítéletem téged ért,
s ott sebeidben meggyógyultam.

Hálás leszek Úr Jézus örökké
kincseidért,
hogy halálod által örök életet szereztél,
a Menny kapuját megnyitottad.

Hálás leszek Neked örökké,
amiért értem bűnné lettél,
hogy Isten gyermekeként
bűn nélkül Trónod elé lépjek.

Örökre hálás leszek érte.


Charles Capps


Bevezetés
Az orvostudomány álláspontja szerint sokféle gyógyíthatatlan betegség létezik. Ilyenek a rák egyes formái, az ízületi gyulladás, a szívbetegség és az AIDS, hogy csak néhányat említsünk.

Ez a könyvecske természetfeletti segítséget nyújthat minden gyógyíthatatlan betegséggel küszködő embernek. Isten Igéje természetfeletti. A mennyei gyógyszeres kezelés egyik módja, hogy hitet gyakorolva kimondjuk Isten Igéjét. A többi már az embereken múlik: bizalommal szedik-e az isteni orvosságot, vagy sem.

Ez a könyv azzal a céllal íródott, hogy föltárja az Isten Igéjében rejlő elveket, megtanítson arra, hogy miként működhetsz együtt azokkal, és alkalmazhasd ezeket az elveket a gyógyulásod érdekében. Sokan szeretnének meggyógyulni manapság, ám addig beszélnek a betegségről és a szenvedésről, mígnem rögzítik magukban e valóságok képét. Gondolataikkal és szavaikkal élénk lenyomatot teremtenek, és annak korlátai között élnek. A következő fejezetek megtanítanak arra, hogyan vetheted össze ezt a lenyomatot Isten Igéjével.

Tovább>>


HÚSVÉT - KERESZTÉNY SZEMMEL


Három izgalmas, a húsvéttal kapcsolatos cikket olvashatsz, ezek:

Húsvét, az örömünnep. A szabadulás és a megváltás története. A keresztény világ vasárnap és hétfőn ünnepli Jézus Krisztus halálát, eltemettetését, feltámadását, egy szóban a megváltást. Tovább>>

Egy halál, amiből élünk. A húsvét valósága. A nyugati civilizáció Jézus Krisztus halálának és feltámadásának emlékét ünnepeli ezen a napon – amelyhez máig ambivalens módon viszonyul. Összeállításunk az ünnep eredeti tartalmát és mai formáit járja körül. Tovább>>

A feltámadás történelmi tény. Jézus testben történt feltámadásának fizikai és történelmi ténye maga volt az üzenet, amelyről jogi és történeti értelemben tettek tanúságot, és nem mitológiai értelemben. Tovább>>Vissza a lap tetejére>>


1. rész: dr. Nasir Siddiki története


2007. júniusában láttam egy DVD-t Nasir Siddiki és felesége Anita csodálatos gyógyulásáról. Az interneten keresgélve megtaláltam honlapjukat. Elképedve olvastam egy általuk küldött magazinban Nasir és Anita csodálatos gyógyulásának történetét, sőt további négy bizonyságot: Nasir bátyjáról (Asif), és három gyermekükről (Aaron, Matthew és Josiah).

Lefordítottam, hogy megoszthassam gyülekezetbeli testvéreimmel, hogy ők is erőt meríthessenek a bizonyságokból. Igen, Jézus ma is gyógyít! Nasir így zárja Josiah történetét: God has a miracle for you, azaz - Istennek van számodra csodája.

Dr Nasir Siddikiről (1953) többek közt a következő információ olvasható: evangélista, szerző és üzleti tanácsadó. Súlyos övsömör betegségéből való csodálatos gyógyulását követően megtért, mohamedánból keresztény lett. Kanadából az Egyesült Államokba költözött. Tulsában (Oklahoma) él második feleségével, Anitával és három gyermekével, és Wisdom Ministries nevű gyülekezetükben szolgálnak. Szerepeltek olyan híres televíziós evangélisták műsorában, mint Benny Hinn, Rod Parsley, Kenneth Copeland. Tanulmányait egyebek közt a Kenneth Hagin fia alapította Rhema Bible School-ban, és az American Bible College and Seminary-ban végezte. (Horváth Lídia fordító)


Ott hagytak meghalni

Csípős, friss őszi nap volt Kanadában, amikor kiléptem lakásom ajtaján, és becsusszantam fehér Mercédeszem kormánykereke mögé. Amíg a motor felbőgve életre kelt, vártam, hogy betöltsön a siker borzongató érzése, de csak egy olyan csontig hatoló fáradtságot éreztem, amely már a depresszió határát súrolta. Valószínűleg kimerültség, gondoltam, ahogy elhajtottam Torontó város sziluettje mellett anélkül, hogy figyelemre méltattam volna.

34 évesen közeljártam ahhoz, hogy megszerezzem az első milliómat, de a sikert soha nem adják ingyen. Az utóbbi két évben napi 18 órát dolgoztam heti hét nap. Mit számított, hogy feláldoztam alvást, pihenést és tisztességes étkezést, hogy elérjem céljaim? Fiatal voltam és egészséges. Ki tudja, talán korán nyugdíjba vonulok egy nap, és bepótolom az alvást egy klubfotelben egy egzotikus tengerparton. De most még tartanom kellett a lendületet.
...
Majd meghaltam, hogy éljek

Elég hihetetlen módon, mikor az első fénysugarak bekukucskáltak az ablakon, még mindig lélegeztem. Összeszedtem annyi erőt, hogy felhívjam Anitát, és segítséget kérjek – és elájultam telefonálás közben. Ahogy autóval a Torontói Általános Kórház sürgősségi osztályára vitt, az autóút minden zökkenőjénél üvöltöttem a fájdalomtól.

„Övsömöre van,” – magyarázta az orvos - „a legrosszabb eset, amit valaha is láttam. Felvesszük a kórházba.”
Az övsömört, magyarázta, ugyanaz a vírus okozza, mint a bárányhimlőt. Ha valakinek gyermekkori bárányhimlője volt, a vírus megtelepedhet az ideggyökerek mellett. Évek múltán, ha a személy immunrendszere károsodik, kiütésekben és hólyagokban kitör, az idegeket is érintve. Az állapotra nincs gyógymód, és csak tünetileg lehet kezelni. A szövődmények között lehet súlyos hegesedés, hallás- és látásvesztés, bakteriális bőrfertőzések, arcbénulás, izomgyengeség és hosszantartó idegfájdalom, amelyet még egy enyhe szellő is kiválthat.

Irgalmasan, egy hatalmas fájdalomcsillapító injekciót adott.
Folytatás>>

Bizonyság videoclip angolul:


Ízelítő egyik hírlevelünkből:

Mi lenne most a legaktuálisabb, mint a feltámadáshoz kapcsolódó téma?Igazán itt az ideje, hogy abbahagyjuk a holtak között keresni az élőt. Itt az ideje, hogy abbahagyjuk a bűn, betegség, kudarc temetőjében való bolyongást, és belépjünk a feltámadás életébe!

Mint feltámadott teremtmény, te nem a véletlen műve vagy. Az életed nem csupán események és körülmények laza láncolata. Istennek meghatározott terve van a számodra.
- Írja Kenneth Copeland: A feltámadás élete c. napi Igéjében. Ez az élet számos meglepetést tartogat, HA végre elkezdesz élni benne.
Tovább>>


Weben találtuk:

A húsvéti ünnep neve különböző nyelveken más és más. Közös eredete azonban, a húsvét héber neve, a pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent. Eredetileg a keresztény és a zsidó ünnep egybe is esett. A níceai zsinat i. sz. 325-ben szabályozta a keresztény ünnepek rendjét, ekkor vált el a két ünnep ideje. A húsvét angol neve: passover, átrepülést jelent.

Gyakorta használják az Easter elnevezést, mely a német Oster szóval együtt keresendő. Őse egy germán istennő, Ostara az alvilág úrnője, ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt. Lehet, hogy neve az East, a kelet szóból származik, s a napfelkeltére utal. A szó a magyarban nem található meg, de Csíkményságon a húsvéti körmenet neve: kikerülés, más vidékeken a feltámadáshoz kapcsolódik. A magyar szó: húsvét, az azt megelőző időszak, a negyvennapos böjt lezárulását jelzi.
Tovább>>
Mát. 8. Jézus betegeket gyógyít:

Mát. 8,1 Mikor leszállott [lejött] vala a hegyről, nagy sokaság [nagy tömeg csatlakozott hozzá és] követé őt.

Mát. 8,2 És ímé [egyszer csak] eljövén egy bélpoklos [leprás], leborula [térdre esék] előtte [lábához borult], mondván: Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem [hatalmad van, hogy megtisztíts]

Mát. 8,3 És kinyújtván kezét, megilleté [megérintette; megfogta] őt Jézus, mondván: Akarom, tisztulj meg. És azonnal [hamar, azon órában, rögtön, haladéktalanul] eltisztult annak poklossága [leprája].

Mát. 8,4 És [ekkor] monda [megparancsolta] néki Jézus: Meglásd [vigyázz, ügyelj, hogy], senkinek se szólj [senkinek se mondd el]. Hanem eredj [menj el], mutasd meg magadat a papnak, és vidd [ajánld] fel az [áldozati] ajándékot, amelyet Mózes (el)rendelt, bizonyságul [tanúbizonyság-tételül] nékik [hogy bizonyíték legyen számukra, hogy meggyógyultál]

Mát. 8,5 Mikor pedig beméne [beérkezett] Jézus Kapernaumba, egy százados méne [lépett] hozzá, kérvén őt [és segítségül hívta],

Mát. 8,6 És ezt mondván: Uram, az én (rab)szolgám otthon gutaütötten [bénán] fekszik, és nagy kínokat szenved [és szörnyű kínjai vannak, és borzasztóan kínlódik (gyötrődik), nagy fájdalmai vannak, szenved].

Mát. 8,7 És monda néki Jézus: Elmegyek és meggyógyítom őt.

Mát. 8,8 És felelvén a százados, monda: Uram, nem vagyok [én arra elég] méltó [nem vagyok érdemes rá; nem érdemlem meg], hogy az én hajlékomba [házamba; fedelem alá; otthonomba] jöjj [betérj; belépj]; hanem csak szólj egy szót [(logosz): Igét], és meggyógyul [éppé lesz] az én (rab)szolgám.

Mát. 8,9 Mert én is hatalmasság alá vetett [hatalom (fennhatóság) alatt álló] ember vagyok, és vannak alattam vitézek [és nekem is vannak alárendelt katonáim, akiknek én parancsolok]. És mondom egyiknek: Eredj el [indulj útnak], és elmegy [elindul]; és a másiknak: Jöszte [jer csak], és eljő; és az én (rab)szolgámnak: Tedd ezt, és megteszi.

Mát. 8,10 Jézus pedig, amikor ezt hallá, elcsodálkozék [meglepődött, megdöbbent], és monda az őt követőknek [kísérőinek]: Bizony mondom néktek, még az Izráelben sem találtam ilyen nagy hitet [senkinél].

Mát. 8,13 És monda Jézus a századosnak: Eredj el [(menj) haza], és legyen néked a te hited szerint [Ahogy hittél, úgy történjék veled]. És meggyógyult annak szolgája [legénye] abban az órában
Tovább a 8-9. fejezethez>>
Tovább a Máté evangéliumhoz>>
Tovább a Máté evangélium Mellékletéhez>>Vissza a lap tetejére>>


Még mindig Húsvét


Az alábbi írás körbejárja ezt az ünnepkört a kereszténység előtti időkben, és segít abban, hogy még véletlenül se keverjük össze a locsolkodós, tojás-ajándékozós Húsvétot a Feltámadás Ünnepével...

"Az egyházi ünnep létrejötte előtt mit ünnepeltek Húsvétkor Európában? A magyarok is tartottak hasonló ünnepet a kereszténység előtt?"

Egészen pontos választ adni ezekre a kérdésekre nehéz lenne, de alighanem egy termékenységi ünnep maradványai, illetve egy tavaszünnep emlékei keverednek a mai húsvétunkban. Mindemellett Európában egy germán istennő kultuszának és pogány hiedelmeknek a keveredése jellemzi a zsidó-keresztény kultúrkör egyik legnagyobb ünnepét.

Nevezetes csillagászati időpont

A húsvét időpontja – akárcsak a karácsonyé – elgondolkodtathatja az érdeklődőket. Mindkét nagy keresztény ünnep ugyanis a nap járásából adódó csillagászati fordulópontok közvetlen közelében található. A karácsony, Jézus születése egészen bizonytalan, ezért alighanem utólag tették egy nevezetes napra, a leghosszabb éjszaka környékére ezt az alapvetően vidám ünnepet. A hosszú téli éjszakában szükség volt ugyanis valami derűs, kedves, optimista ünnepre.

A húsvét viszont – mint ahogyan azt egy díjnyertes tudományos diákköri dolgozatában Hetesi Zsolt is írja – részben talán történeti okokból esik a tavaszi napéjegyenlőséghez közel. Nemcsak arról van szó, hogy a niceai zsinat helyezte erre az időpontra az ünnepet (a zsinat ugyanis egy olyan vitában döntött, amely csak egy-két napos eltérést jelentett, nem pedig hónapokkal helyezte arrébb a megemlékezést Jézus haláláról és feltámadásáról). A zsinat előtt is ugyanis tavasszal tartották ezt az ünnepet, minthogy Jézus halála a zsidó húsvéthoz esett közel.
Tovább>>Vissza a lap tetejére>>Szólj hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Molnár B Antal [ 2012-05-25 16:07 ]

Vigyázz a szívedre!
,,Ügyeljetek arra... hogy a keserűségnek a gyökere felnövekedve kárt ne okozzon..." (Zsidók 12:15)
A ,,gondosan ügyelni" kifejezés, amit itt olvasunk, a görög ,,episzkopeó" szóból ered, ami azt jelenti: felügyel, felvigyáz, ellenőriz (főnévi alakja az episzkoposz, ebből ered a ,,püspök" szavunk). Tehát te vagy a ,,felelős megbízott" a szívedért. Minden nap figyelned kell, irányítanod kell, és helyre kell igazítanod mindazt, ami benne történik. Nem hibáztathatsz másokat a rossz hozzáállásodért, a megbántottságért és a meg nem bocsátásért. Te vagy a felelős! Ha valaki megbánt, rajtad múlik, hagyod-e, hogy a keserűség gyökeret verjen benned. Nem irányíthatod azt, amit más emberek tesznek, de Isten nem is ezt fogja számon kérni rajtad, hanem a ,,bensődet" - azt a részedet, melyet te irányíthatsz. Neked kell döntened arról, hogy a bosszúság haraggá, a harag gyűlöletté, a gyűlölet bosszúállássá válik-e, vagy nem. A Biblia azt írja: ,,Ügyeljetek arra..., hogy a keserűségnek a gyökere felnövekedve kárt ne okozzon, és sokakat meg ne fertőzzön" (Zsidók 12:15). A kertekben azért szaporodnak el a gyomok, mert a kertész nem tépte ki őket idejében. Ha a kertedet elborítják a gyomok, nem mondhatod: ,,Nem tudom, hogyan történhetett ez!". Ha ,,gondosan ügyelsz", akkor látni fogod, amikor beköltöznek. Az egyetlen módja annak, hogy megszabadulj azoktól a gyomoktól, melyeket az ellenség akar elvetni az életedbe, ha gondosan figyelemmel kíséred szíved állapotát. Ha fájdalmas, bántó helyzettel kell szembenézned, ne engedd, hogy a rossz hozzáállás gyökeret verjen, és romlott gyümölcsöt hozzon. Kérd inkább Isten segítségét, hogy a pusztító hatású gondolatok helyére a kegyelem és a megbocsátás kerüljön azok iránt, akik ártottak neked. A Biblia azt mondja: ,,Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!" (Példabeszédek 4:23).
Molnár B Antal [ 2012-05-25 16:06 ]

Látom az élő Jézust, tűzfelhőben visszatér,
és hódol majd a mindenség. Ő él.
Látom örök kegyelmét elfedezni vétkeink;
megváltottak énekét:
Ref.: Hozsanna, Hozsanna, jöjj Megváltó Királyunk!
Hozsanna, Hozsanna, jöjj Megváltó Királyunk!

Látok egy nemzedéket, kik tudják mi az elhívás,
egy szent élet, mely hitben jár.
Egy nép, mely minden harcát térden állva vívja meg,
ébredést kér, és győztes lesz. Ref.: Hozsanna ...

Teremts bennem új szívet, hadd lássam, amit Te.
Nyisd meg szemeimet, hadd szeressek úgy, mint Te szerettél!
Fájjon az, mi Neked fáj, hogy elvégezzem azt, amire elhívtál,
hogy készen álljak végül majd Előtted. Ref. Hozsánna...
-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,--,

Kék. é.k. 383 .G.K. 246.

1,- A bűnünk terhét hordva, kereszten szenvedett: gyalázva, megkínozva
oly szörnyű vége lett. De jó előre megmondta: feltámad majd
harmadnapra. Kar

Kar . Krisztusunknak dicsőség, tisztesség adassék ! Bűneinktől Ő, ki
megváltott, a halálból ím feltámadott !

2,- A sírkamrába holtan .gyolcsokba fektették .A sírkövet lezárták és
őrök őrizték .De mint Ő megjövendölte,ott nem,maradt holtan fekve.
Kar.

3,- Legyőzve ím a Sátán,hatalma megtörött .Az Isten ellen harcolt, de
Krisztusunk győzött Így mind, akik holtak voltunk, most új életre
virradtunk. Kar.
-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,,-,--,
Az Úr megőriz, téged minden gonosztól megőrzi a te lelkedet. Megőrzi az úr a te ki és bemeneteledet mostantól fogva mindörökké. Zsoltár 121. 7-8.
Jöjj fel ide és megmutatom, aminek meg kell lennie. Jelenések 4.1. Isten most még elrejti előlünk, amit tenni akar velünk addig, amíg lelkileg nem jutunk oda, hogy értsük.
Uram hallgasd meg könyörgésemet figyelmezzél imádságomra hűséged és igazságod szerint hallgass meg engem. Zsoltár 143.1.
Örüljetek, az Úrban mindenkor ismét mondom, örüljetek. Filipi 4.4.
Az Úr az Isten Ő adott nekünk világosságot kötelekkel erősítsétek az ünnepi áldozatot az oltár szarvaihoz. Zsoltár 118.27
Molnár B Antal [ 2012-05-25 16:06 ]

Blahó Janika: TUDSZ-E SÍRNI ?
Tudsz-e sírni fájó könnyeket,
Ólomsúlyú éber éjszakán,
mikor a gondok meggyötörnek,
elfog a félelem, rád tör a magány.
Tudsz-e sírni, zokogni igazán?
Tudsz-e sírni, mint a kisgyermek,
ha becsapták, vagy megverték talán,
mert jót akart, mégis rosszat tett,
s könnyeivel ott áll most árván?
Tudsz-e sírni, zokogni igazán?
Tudsz-e sírni, a boldogságtól,
örömkönnyzáport hullatván?
Tudsz-e sírva nevetni, úgy derülni,
kacagva, akár egy jó tréfán?
Tudsz-e sírni, zokogni igazán?

Gáll Ilona
ha kérdezel, azt mondom
köszönöm, jól vagyok
s bár a szemem nem
a szám mosolyog,
néha bevallom, pocsékul
olyankor vigasztalsz,
de azok csak szavak
erejük oda
és nem marad
semmi, de senki,
amikor jönnek
az álmatlan éjszakák
istenem, mi tud ennyire fájni
mikor semmi, de semmi se fáj?

Ha holnap kérdeznéd
köszönöm szépen, jól...

Reményik Sándor: Hópelyhek
Hópelyhek az én álmaim,
Fehérek, halványak,
Néha eltűnnek-foszlanak,
Alighogy földre szálltak.

Hópelyhek az én álmaim,
Fenn zizegve zenélnek,
Szelíden, árván, félszegül -
Meg ne lássa az élet!

De néha szél jő hirtelen,
Jőnek kemény fagyok
S az ártatlan sok hópehely
Vészt jóslón kavarog.

Akkor halomba hullanak,
Mint kísértetek nőnek
S leplük végül elég a föld
Felére szemfedőnek.

És akkor, mintha Istenük
Örök párbajra hívnák:
A feneketlen mélybe lenn
Döngenek a lavinák!
Molnár B Antal [ 2012-05-25 16:06 ]


Szakács Eszter - Megfogni és elengedni
Megfogni és elengedni.
Örülni annak, ami nincs.
Nézni, hogy tündököl.
Ajtótlan kilincs.

Sehová se menni el,
nem maradni sehol.
Ugyanazzal a mozdulattal
ellök és átkarol.

Odabújni, ha fagy,
érezni, ahogy cirkulál,
mint meleg víz a csövekben,
az, amit nem talál.Túrmezei Erzsébet: Ha nem teszek semmit sem
Most nem sietek,
most nem rohanok,
most nem tervezek,
most nem akarok,
most nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten.

Most megnyugszom,
most elpihenek
békén, szabadon,
mint gyenge gyerek,
és nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten.

S míg ölel a fény
és ölel a csend,
és árad belém,
és újjáteremt,
míg nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten,

új gyümölcs terem,
másoknak terem,
érik csendesen
erő, győzelem...
ha nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten.

Kelemen Erzsébet: Bocsáss meg!
Csend. Döbbentő magány. Fázik a lelkem: valaki vár.
Várok és fázom, fázom és várok, félek, remegek: szeretek, szeretek.
Fehér sikolyok, kipirult arcok kiáltják feléd: nem lehetsz enyém.
Sírok és nevetek: szeretlek, szeretlek! Suttogom elhalva: akarlak, örökre.
Vess meg, de ne szeress, csak fogd meg a kezemet.
Bocsáss meg: szeretlek, nagyon, nagyon.
Molnár B Antal [ 2012-05-25 16:05 ]


Gyulai István: Ötven igazért megbocsátasz?

Velem jött az Isten és úgy megítélt,
hogy megdermedt tőle a szívem.
Kicserepesedett szájam kiáltása bennem maradt.
Csak gagyogni tudtam, hogy „bocsánat”!
De ha találnál bennem ötven igazat, ….
ötven igaz percet az életemből,
nem parancsolnád halálomat?

Ekkor megnyílt előttem az ég,
és trónokat láttam felragyogni.
Láttam az igazság trónját eltakarva.
Láttam a tisztaság trónját homályosan.
S láttam a szeretet trónját vérvörösben.
Elmúlt, magába roskadt bennem minden gondolat.
Az volt a trónra írva: „Isten maga a szeretet”.

De ha csak negyven, vagy harminc,
esetleg húsz igaz percem lenne …?
Mit mondanál rá, Szentek Szentje?
Vagy ha nem lenne csak tíz,
csak tíz, amolyan gyatra percem …?
S ekkor láttam a Bárányt megölve.
Feküdt a vértől ázott kereszten,
magához vonzva, ölelve mindent.

Uram, nekem nincsen tíz igaz percem.
Te jól tudod, hogy belőled élek.
Hogy mennyi mindent teszek magamban semmivé.
Hogy szinte semmi értéket nem találnál bennem.
De nem akarlak elveszíteni!
Benned akarok élni mindig!
S akkor felém fordult az Isten,
Atyai tenyerét rám nyitotta.
Véresen bevésve ott volt nevem,
S felfénylett ez a szó, hogy
„szeretet és irgalom az Isten”!

Szent Patrik kódexbeli áldás
Az Úr legyen előtted,
hogy a jó utat mutassa neked.
Az Úr legyen melletted,
hogy téged karjába zárjon és megvédjen.
Az Úr legyen mögötted,
hogy megvédjen a Gonosz cselvetésétől.
Az Úr legyen alattad,
hogy felfogjon, ha leesel.
Az Úr legyen tebenned,
hogy megvigasztaljon, ha szomorú vagy.
Az Úr legyen körülötted,
hogy megvédjen, ha mások rád rontanak,
Az Úr legyen fölötted,
hogy megáldjon téged.
Így áldjon meg téged a jóságos Isten,
ma, holnap és minden időben.
Ámen.


Molnár B Antal [ 2012-05-25 16:05 ]

Ha levágják, a szárnyainkat tudunk tovább repülni? (Dorina által)

-,-,-,-,,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-
Bogár Lilla: Néha fáj...
Néha fáj a szeretet, S néha fáj, ha szeretnek,
A szívem sokszor darabokban, S a szeretetnek már csak helye van.

Néha fáj az élet, De nincs választás, élek.
Az élet nehezebb, mint hinnéd, Olyan jó lenne ha értenéd.

Néha fáj egy-egy szó, Mely szívemig behatol,
S te talán nem érzed, Hogy darabokra törted szívem.

Néha fáj egy-egy pillanat, Mely az emlékemben megmarad,
De ez nem változtat semmin, Csak egy seb marad a szív romjain.

Néha minden fáj, De csodás az élet,
Ha van melletted egy társ, Ki veled lesz egy életen át!

Tóth Árpád: Álarcosan
Hát rossz vagyok? Szótlan? Borús? Hideg?
Bocsáss meg érte. Hisz ha tudnám,
A világ minden fényét s melegét
Szórva adnám.
Kastélyokat. Pálmákat. Táncokat.
Ibolyákkal a téli Riviérát.
Vagy legalább egy-egy dús, összebújt,
Boldog órát.
De most oly nehéz. Most egy sugarat
Se tudok hazudni, se lopni.
Vergődő és fénytelen harcokon
El kell kopni.
Az Antikrisztus napjai ezek,
Csillog a világ szörnyű arany-szennye.
Röhögő senkik, balkörmű gazok
Szállnak mennybe.
S én lent vergődöm, és nem tudja más,
Hogy csöndem éjén milyen jajok égnek.
De légy türelmes. Jön még ideje
Szebb zenéknek.
Csak légy türelmes. Maradj, míg lehet,
Váró révem, virágos menedékem.
Most álarc van rajtam, zord és hideg,
De letépem,
Vagy szelíden, míg elfutja a könny,
Öledbe hajló arcomról lemállik,
S te ringatsz, ringatsz jó térdeiden
Mindhalálig.

Molnár B Antal [ 2012-05-25 16:05 ]

Máshol mindig jobb, de ezt a másholt soha elérni nem lehet, mint a Jövőt se, mert abban a pillanatban Jelen lesz belőle, valóság, kézzelfogható szürkeség, mert az a Máshol és az a Jövő mindig máshol van és máskor.

Ne nézz hát vágyaid távolába: egész világ nem a mi birtokunk, amennyit a szív felfoghat, magába sajátunknak csak annyit mondhatunk.
Akik a világnak igazán javára vannak, soha nem akarnak feltűnést.
A lelkiismeretet csak úgy lehet elhallgattatni, ha megölik.
A barát az, aki megmutatja: ki lehetnél, az ellenség pedig azt, hogy ki vagy.
A szerelem gyönyörűséges virág, de meg kell lennie bennünk a kellő bátorságnak, hogy iszonyatos szakadék szélén szedjük.
Nem az- az érdem, ha nem szorulsz mások segítségére. Egymagában az sem, ha segítesz másokat. Érdem csakis a Krisztusi lelkület, mellyel adsz, s olykor elfogadsz ..
A szeretetnek nincs határa, nincs mértéke s nem váltható pénzre, ebből is látszik nem ember alkotta.
Ha feleslegesnek érzed magad, gondolj arra: Isten érdemesnek tartott megteremteni téged.
Életünk egyetlen problémája megtanulni, szeretni.
Aki tökéletes barátokat keres, barát nélkül marad.
Amiért érdemes meghalni, azért élni kell.
Barátra csak úgy lelsz, ha te is az vagy.
Aki boldog könnyen boldogít másokat is, mi csurogjon az olyan forrásból, mely maga is száraz? (Bólyai Farkas)
Boldogok a lélekben szegények, a Végtelen igézetében élők, akik rátették életüket a legnagyobb kalandra, az Isten-keresésre, mert érdemes volt megszületniük. (Szent-Gály Kata)
Többnyire alábecsüljük egy mosoly, egy simogatás, egy kedves szó, egy figyelő tekintet, egy őszinte bók vagy csekélyke törődés erejét, pedig mind képes rá, hogy új irányt szabjon életünknek.
A szemet-szemért küzdelemben végül mindenki megvakul.

Molnár B Antal [ 2012-05-25 16:03 ]

Máté.21 : 1 – 17.v.
Úgy kezdődik az Igénk, hogy Jézus közeledik Jeruzsálem felé. Mindig is ez volt Jeruzsálemnek a Megváltó, „közeledő – Megváltója.” Közeledett, mint nagy próféta, mint áldott orvos, mint bűnösök barátja, ez lett végzetes tragédiájává Jeruzsálemnek.
Hogy nem ismerte fel a megváltójának idejét de Jézus mai is közeledő Megváltó !
Jön felénk az életnek eseményeiben, és az Igében is. Ez mint Igénk írja nemcsak történet, de jelkép is. Hogy meddig jutott el,, hol tart ma életünkben Krisztus ?
Az Úr Jézus egyes állomásai a lelkiéletben is jelentkeznek.
Vizsgáljuk meg ezeket az álolmásokat : első állmás Béltfagé.
Ez a város tudjuk önkéntes lelkesedéssel nem buzgólkodott az Úr Jézus mellett.
Adott az Úrnak, de csak mikor a két tanítvány jelentkezett.
Csak annyit,mennyi elő is volt írva. Valószínű,hogy a szamáron kívül mást nem is adott.
De nézzük csak, Betfagé számára az Úrnak nincs egy szava, egy perce sem.
A lelki életben is van ilyen állmás. Amikor valamilyen kényszer visz az Úr elé. Lehet szülői tekintély, kegyes szokás, életkörülmény, valamilyen kényszerítő hatás.
Nem sok kijelentés lehet itt .Nagyon sivár az ilyen lelkiélet . Ha nincs találkozásunk az Ural, ha nem szól hozzánk, érdemes feltenni a kérdést, vajon nem azért van – e ez mert Betfagé ban élek

Molnár B Antal [ 2012-05-24 13:57 ]

MÁJUS 24. A hitetlen nép Ézsaiás 22,1–14 A „látomás völgye” – ez Jeruzsálem költői neve lenne – Kr. e. 701-ben kis híján az asszírok martalékává lett. Érthető, ha az ostromtól megviselt lakosok, miután a lapos háztetőkről körültekintve megláthatták, hogy a verhetetlennek hitt hódítók eltakarodtak, fergeteges népünnepélybe kezdenek. Mindenki boldog, csak a próféta keserű. Ő jól látja, hogy megszabadultak ugyan egy ember tervezte vésztől, de a kívánatos megtérés elmulasztása miatt az Örökkévaló megsemmisítő ítélete továbbra sem hárult el a fejük fölül. A nép megtéretlenségét, az Úr iránti hűtlenségét-hitetlenségét a testi létüket fenyegető ostrom leplezte le. Hogy bennünk mi lakik, az többnyire akkor lesz nyilvánvalóvá, ha sors- csapásokkal szembesülünk. A keresztyénségével hivalkodó magyarság általános megtéretlensége is csak a nagy világégést követő intézményesült isten- tagadás korszakában lepleződött le igazán. A kegyelettel emlegetettek, a hitükért lágert, börtönt, sőt a mártíriumot is vállalók ezrei sem feledtethetik, hogy ez időben több százezernyi egyháztag tűnt el, igaz „csak” lelkileg. Igen sok rangos keresztyén elöljáró átállt az ellenséghez, és ezzel meghalt, de nem a hitért, hanem a hitnek. Közösségünkből is nem egy ifjúsági vezető, gyülekezeti munkás osont el akkoriban Démász halálba vezető útján, a politikai vagy gazdasági érvényesülés igézetében. Némelyek viszont a titkon vagy nyíltan űzött élvhajhászattal próbálták közömbösíteni a főleg jogi létbizonytalanság nyomasztó hangulatát: „Együnk, igyunk, építkezzünk, utazzunk... Éljünk – jól!” Az említettek hűtlensége-hitetlensége nyilvánvaló. Ám mint vélekedjünk azokról, akik a 8–11-ben leírtakhoz hasonlóan mintha a jó részt választották volna? Akik a rontás elhárítása érdekében ügyszeretettől vezérelve buzgólkodtak. Néha a különféle támadások által veszélybe sodort gyülekezeti életet ápolva, vagy a diktatúra puhulását kihasználva különféle megmozdulásokat szervezve és imaházakat építtetve. Tény, hogy jórészt ezeknek a serényeknek köszönhető gyülekezeti és egyházi kereteink átmentése a mába. Ám ha csak ennyi történt, pusztán ezzel nem lehetünk elégedettek, mert Isten sem az. Az Úr előtt ma is utálatos a hittagadás és az élvek kergetése, de nem hatja meg a mégoly kegyes cselekvés sem, ha azt önmagában, az egyedül szabadító Úr Jézust kifelejtve tesszük meg előmenetelünk és megmaradásunk alapjává. Ezt elismerve mondjuk el imádságként a 230. énekének veretes sorait: „A szívemet átadom én, Ó, nézd, leteszek mindent lábad elé. Mi nélküled benne volt, kár és szemét. Uram, szívemet átadom én.” Imaáhítat: Vizsgáljuk meg, hogy mennyire vagyunk készek az ellenségeinkért való imádkozásra! – Mt 5,43–48Molnár B Antal [ 2012-05-24 13:56 ]

TANÁCS
Ma még tied körülötted minden
Adhatsz belőle, adj hát, kinek nincs,
Mert jön egy nap, talán nemsokára
S kihull kezedből minden földi kincs.

És nem lesz tied többé semmi sem.
Tollad, virágos párnád másra vár,
Mit maga köré épített egy élet,
Nem lesz több mint összeomló kártyavár.

Ma szólhatsz még jóságos, meleg szóval
Testvéredhez, ki szenved, szomorú,
Vigaszt hoz szavad zengő muzsikája
S tán rózsát hajt egy töviskoszorú.

Hajolj hát hozzá, amíg beszélsz,
Harmatként hulljon szerető szavad,
Mert jön egy nap, hogy elnémul az ajkad.
És soha többé szóra nem fakad.

Ma kezed még erős, a lábad fürge,
Szolgálhatsz szegényt, árvát, beteget,
Ma törölhetsz verejtéket, könnyet:
Óh, most segíts, ha teheted.

Mert jön egy nap, hogy kezed mozdulatlan,
Mindegy, hogy ősz lesz, tél, vagy kora nyár,
Mert nincs több időd, s amit meg nem tettél,
Azt nem teszed meg soha többé már.

De ma még tied körülötted minden,
És adhatsz, adj hát annak, kinek nincs.
Hisz jön egy nap talán nemsokára,
S kihull kezedből minden földi kincs.

Csak az lesz tied, amit odaadtál,
Csak az, mi minden kincsnél többet ér:
A tett, a szó, mit szeretetből adtál
Veled marad, s örökre elkísér.
Molnár B Antal [ 2012-05-24 13:56 ]

Tavasz - Fény

Füle Lajos
Tavasz – Fény. Széles mosoly a táj, az égről
VALAKI minden fényt leönt,
s ragyog a fű, csermely, barázda,
Virágokat kacag a föld.
/Isten keze áldást oszt a földre/


Új hal a vízben

Csillagostól kaptam, ami nagy öröm!!! : -)
Füle Lajos
A MEGBOCSÁTÁS

A megbocsátás mindig boldogít,
a megbocsátás drágakő a hitben,
az ajándékok ajándéka, mit
értünk adott és ránk bízott az I S T E N.

MEGNYUGVÁS

Sántha Károly
MEGNYUGVÁS
Nem hágy el a jóságos Isten,
Bízzál Őbenne holtodig!
Ha senki sincs, aki segítsen,
Ő áld, vigasztal, boldogít.
Elhagyhat az egész világ -
Ő nem hágy el, gondja van rád.

Az Ő szent akarata nélkül,
Hidd, semmi sem történhetik.
Madárka a ház fedeléről
Tudta nélkül le nem esik.
Tudja fejünk hajszálait,
Óh, kössön Őhozzá a hit
Ha napod beborulni látod,
És könnyel sózod kenyered,
Ha oda van már szép világod,
Az Isten akkor is szeret.
Földet eső termékenyít, -
Szívet, ha hullnak könnyeid.

És kiderül, a lég megenyhül,
Színes szivárvány felragyog,
És lejönnek hozzád a mennyből
A vigasztaló angyalok:
A béke, megnyugvás, remény,
S virág nyílt a tövis helyén.

Szívedben is a hit virága:
Hálaimádság fakadoz,
S míg belekezdesz az imába,
S érzed, hogy ajkad akadoz:
Az Isten lát és hall tégedet,
S megáldja rebegésedet!
Molnár B Antal [ 2012-05-24 13:54 ]

Mt 6,7-15 „Ti azért így imádkozzatok: Mi Atyánk…”
Jézus megmutatja az embereknek, köztük nekünk, nekem is, hogy hogyan imádkozzunk az Atyához.
Biztosan lehet mély, rejtett értelmezési síkokat keresni és találni Jézus szavaiban. Most én inkább egyszerűen gondolok erre az imádságra.
Az ember nagyon mély vágya, hogy – mondjuk így most – a dolgok a helyükre kerüljenek. Hogy rend legyen. Minden rend őse, forrása az égi rend. Ezért kell, hogy az Atya neve szent legyen. Mert akkor a Mennyben már rend van. Az Isten országa pedig itt nálunk az, amikor az égi rend, az ország eljön a földre. Csak így kerülhetnek a dolgok itt is a helyükre. És ha van kenyér minden nap, akkor a többi már csak rajtunk múlik. Ennek elégnek kell lennie a rendhez.
Ha az égi és a földi hasonlóságát eddig nem vettük komolyan, akkor most itt az ideje: mert a mi bűneink úgy nyernek megbocsátást, ahogyan mi is megbocsátunk másoknak. Ezt már sok száz évvel Jézus előtt is tudták: „Ami fent van, az ugyanaz, mint ami lent van…” Ha azt akarjuk, hogy az ember világába beköltözzön az ember feletti világ rendje, akkor már csak egyet kívánhatunk: hogy az ember alatti világ rendje-rendetlensége – mert ilyennek is lennie kell, de – ne érintsen minket. Úgy legyen! [Tanos Gábor, Székesfehérvár]
Molnár B Antal [ 2012-05-24 13:54 ]

Lk 11,29-32 Jézustól jelet követel a nép.
Jónás jel volt a Niniveiek számára, akik ennek hatására bűnbánatot is tartottak. Jézus is jel volt az akkori zsidóság számára, – az igazi, tiszta Isteni jel, a szerető Atyáról tanúságot tevő – mégis csak kevesen hittek neki, és követték őt.
A mai ember is jelre vár, közben pedig bezárkózik, becsukja a szemét, szívét.
Akarjuk a jeleket, de nem ismerjük fel, elmegyünk mellette.
A világ más-más, távoli helyein keressük, közben a közelünkben törté¬nőkre nincs szemünk.
Jeleket akarunk, de csak olyat, ami egybecseng vágyainkkal, nem pedig olyat, ami kizökkent csendes lustálkodásunkból. Jöhet bárki jelként, ha nem azt mondja ami nekünk tetszik.
Vannak tiszta jelek, csak mi belemagyarázunk minden egyebet, vagy tel¬jesen félremagyarázzuk.
A jelek már ott szólnak bennünk, de mi mást szeretnénk.
Észre kell vennünk a hétköznapi élet apró jeleit, meg kell tanulnunk vágyni az után, ami már a miénk, amit az Isten már nekünk adott! [JKT közösség, Székesfehérvár]
Molnár B Antal [ 2012-05-24 13:54 ]


“Kérjetek , és adatik nektek,keressetek, és megnyittatik nektek. Mert aki kér, mind kap, aki keres, talál,és a zörgetőnek megnyittatik.
Máté 7:7
Jézus tanította az embereket a hegyen akik feszülten figyelték a beszédét. Jól tesszük, ha a mai világban mi is odafigyelünk rá, mert életünkre ható hasznos dogokat mutat meg. Kérni csak attól kérünk akit ismerünk, ismerjük hát meg a mi Urunkat, megváltónkat. Ezt csak a Szent bibliából tudjuk a leghatékonyabban megtenni, ha olvassuk .Az ige erről beszél, keressetek és megnyittatik. Aki keres az előbb utóbb rátalál arra ami érdekli, és a Szent Szellem is segítségünkre van, mert aki keresi Istent az meg is találja.
És kerestek engem és megtaláltok, mert teljes szívetekből kerestek engem.
Jeremiás 29:13
Amikor az ember egy lépést tesz Isten felé, akkor meg fog lepődni aki keresi, mert Ő kettőt lép felé. A szívből jövő keresés nem hiába való mert célhoz ér.
És megismerik, hogy én, az Úr az ő Istenük, velük vagyok, és ők népem, Izraelnek háza, ezt mondja az Úr Isten :
Ti pedig az én juhaim, legelőm nyája vagytok, emberek vagytok, én pedig
Istenetek, ezt mondja az Úr Isten.
Ezékiel 34:30-31
Mi akik megtaláltuk Őt, fel is hatalmaz minket arra, hogy erővel hatalommal hirdessük az igét de más dolgokat is tegyünk.
Elmenvén pedig prédikáljatok, mondván: Elközelített a mennyeknek országa. Betegeket gyógyítsatok, poklosokat tisztítsatok, halottakat támasszatok, ördögöket űzzetek. Ingyen vettétek ingyen adjátok.
Máté, 10:7-8
Utasít minket Jézus, és fontos, hogy ingyen. Ezért gyanús az amikor hirdetik magukat azok a gyógyítók akik isteni energiákra hivatkozva gyógyítanak, valószínű nem ismerik az írást, ha pedig nem ismerik, hogy tehetnek ilyet.
Uram kérünk téged adj a te népednek erőt hatalmat arra amire elhívtad őket.
Molnár B Antal [ 2012-05-24 13:53 ]


Jákob Istene, az én Istenem
„A seregek Ura velünk van, Jákob Istene a mi várunk" (Zsolt 46,12).
Mennyire hasonlít Jákob története a miénkhez! Amíg nem tapasztaltuk Isten nevelő munkáját, hajlamosak vagyunk fölényesen megítélni Jákob cselszövéseit. Ám ahogy fokozatosan felismerjük saját gondolkodásunk tévelygéseit, rövidesen rájövünk, hogy Jákob jellemző tulajdonságai bennünk is megvannak. Emlékezzünk rá, hogy Jákob életének megváltozása, kiemelése a hiábavalóságokból egyedül az isteni kegyelem ereje által történt.
Izmael is beszélhetett Ábrahám Istenéről, Ézsau is jogot formálhatott arra, hogy köze legyen Ábrahám és Izsák Istenéhez, de ezt ők csupán hátrafelé tekintve tehették. Nem volt ugyanis személyes tapasztalatuk az Úrról. Nem olvasunk semmit Izmael vagy Ézsau Istenéről. Jákobnak és nekünk ez nem elég. A mi Istenünk szüntelenül jelenlévő menedék és hatalom. Amint Mózes hallotta az égő csipkebokornál a szavát, úgy nekünk is meg kell Őt hallanunk: „Én vagyok Ábrahám, Izsák és Jákob Istene." Ebben az Istenben van mindannyiunk reménysége.
Molnár B Antal [ 2012-05-24 13:53 ]

Elismerted nyilvánosan?
„Ővele együtt eltemettettetek a bemerítésben, amelyben vele együtt fel is támadtatok az Isten erejébe vetett hit által" (Kol 2,12).
Némelyek sajnos úgy tanulták, hogy a temetés a halál eszköze: az eltemettetés által akarnak meghalni! Hadd hangsúlyozzam, hogy csak akkor helyes bemerítkezésünk, ha Isten megnyitotta már a szemünket és látjuk, hogy meghaltunk és eltemettettünk Krisztussal. Amikor belépünk a bemerítés vizébe, fel kell ismernünk, hogy Isten szemében már meghaltunk, és hogy erről teszünk éppen bizonyságot. Isten kérdése világos és egyszerű: „Krisztus meghalt, és te is vele együtt. Mit szólsz ehhez?" Mi lesz a válaszom? „Uram, én hiszem, hogy Te cselekedted a keresztre feszítést is. Igent mondok a saját halálomra és eltemettetésemre." Ő a halálra és a sírra ítélt méltónak engem. Bemerítkezésemmel nyilvánosan is elismerem ezt a tényt.
FÜLE LAJOS
A KÉP ÉLESSÉGE
Van, kin végképp s rég elmosódott
már az a kép, az a felirat,
amit kapott, ahogy kiverte
valaha az ISTEN KEGYELME.
– Elnyûtt, kopott kis pénzdarab –
S van, kin jobban kirajzolódik
ISTEN KÉPE, mint valaha
pedig õ is hordozza régen,
de ott maradt – a mûhelyében!
*
NEM LEHET TÛZ NÉLKÜL
Nem lehet tûz nélkül tüzet gyújtani.
De hozza-e már a tüzet valaki?
Jeges a világ, megfagynak emberek,
föllángol-e már a mentő szeretet?
Vagy nincsen e télben tüze senkinek?
Vagy a melegével ki-ki elsiet?
Molnár B Antal [ 2012-05-24 13:52 ]


MINDENEKBEN HÁLÁT ADJATOK!
"Tebenned bíztunk eleitől fogva.."
szól zengve
oly régen az ének.
Legyen ma és mindörökké hála
a mindenség Istenének!

Urunk! Bocsásd meg, ha az ima helyén
szavaink üresen kopognak,
mert bár balgák vagyunk nélküled,
úgy teszünk a világban,
mintha mi lennénk okosak!

Csak a Te irgalmad miatt
nincsen még végünk!
Ha elvennéd tőlünk jóindulatodat,
nem lenne miből élnünk.
Jaj, hányszor és hányszor csalt
lépre a világ, hirdetve harsogva,
hogy nála van boldogság, béke...
S mily nehezen értettem meg,
jöttem rá: csak Te vagy
néped menedéke.

Csillogás, névszerzés, sok-sok
hiú ábránd - oly gyakran
állt Uram közéd és közém.
Mégis, sőt éppen ezért - hiszen délibáb
örömöm elszállt, nincs, csak köddé válva -
őrző kegyelmedért, óvó szeretetedért
egyedül Tied legyen a hála!!

2oo6.okt.29.
Molnár B Antal [ 2012-05-24 13:52 ]

IVÁNYINÉ SINKA MAGDOLNA URAM, NE DOBJ EL!
Egy kis ládában félrerakva
Sok eldobott játék hever:
Sánta mackó, törött lovacska,
Fületlen, rozsdás kisveder.
Senki sem õriz ócskaságot:
Szakadt ruhát, rozsdás csavart…
Kidobjuk a hervadt virágot,
Anyu is új rántást kavart,
Mikor a másik odaégett…
Ej, még én is meggondolom,
S mindent, mi vásott, rongyos, tépett,
Kiszórok majd egy szép napon.
Csak egy tart vissza… Bibliámból
Magamat is úgy ismerem,
Mint törött nádat, gyenge lángot,
Földet, mely dudvát, gazt terem.
Mi lenne, ha egyszer megunna
Engem is drága, jó Atyám,
Mint rossz játékot, félredobna,
S már nem szeretne igazán?
Úr Jézus, én semmit sem érek,
De ha szeretsz, jaj el ne dobj!
Tõled tiszta, új szívet kérek,
Ragyogj bennem, ragyogj, ragyogj!
*
FÜLE LAJOS: FELLEBBEZÉS
Mindig lesznek, akik ítélnek,
lesz rá ok is: mindenki foltos,
de akik a KRISZTUSNAK élnek,
fellebbeznek az Irgalomhoz.
TÚRMEZEI ERZSÉBET
SÓ A LEVESBEN
Fortyogó, idegen anyagban
kever a fakanál.
Hol a hófehér csillogás?
Kristálytestvérek békés közössége?
Jaj, tûnök, olvadok!
De a fazék mélyébõl üzenem,
hogy só vagyok,
hogy most is só vagyok,
hogy itt a levesben is só vagyok.
Szín, forma vész, az íz marad.
S vigasztal a kevergetés alatt,
hogy jó ez így, mert tudom, ki forgatja
a kanalat.

LELESZI BALÁZS KÁROLY
AZ ÁLDOZÓ SZERETET
A szeretet – nem rettegés,
hogy önmagadat elveszejted,
hanem bátor, merész szándék:
vállvetve döngetni azokat a zárt kapukat,
melyek konokul és némán hallgatnak.
Molnár B Antal [ 2012-05-24 13:52 ]

WASS ALBERT
ÜZENET HAZA (részlet)
Üzenem az otthoni hegyeknek:
a csillagok járása változó.
És törvényei vannak a szeleknek,
esõnek, hónak, fellegeknek,
és nincs ború, örökkévaló.
A víz szalad, a kõ marad,
a kõ marad…
Üzenem a földnek: csak teremjen,
ha sáska is rágja le vetését,
ha vakond túrja is a gyökeret.
A világ fölött õrködik a Rend,
s nem vész magja a nemes gabonának,
de híre sem lesz egykor a csalánnak.
A víz szalad, a kõ marad,
a kõ marad…
Üzenem az erdõnek: ne féljen,
ha csattog is a baltások hada.
Mert erõsebb a baltánál a fa,
s a vérzõ csonkból virradó tavaszra,
Újra erdõ sarjad gyõzedelmesen.
S még mindig lesznek fák, mikor a rozsda
a gyilkos vasat rég felfalta már
s a sújtó kéz is szent jóvátétellel
hasznos anyaggá vált a föld alatt…
A víz szalad, a kõ marad,
a kõ marad…
Üzenem a háznak, mely fölnevelt:
ha egyenlõvé teszik is a földdel,
nemzedéknek õrváltásain
jönnek majd újra boldog építõk,
és kiássák a fundamentumot,
s az erkölcs õsi hófehér kövére
emelnek falat, tetõt, templomot.
Jön ezer új Kõmíves Kelemen,
ki nem hamuval és nem embervérrel
köti meg a békesség falát,
de szentelt vízzel és búzakenyérrel,
és épít régi kõbõl új hazát.
Üzenem a háznak, mely fölnevelt:
a fundamentum Istentõl való,
és Istentõl való az akarat,
mely újra építi a falakat.
A víz szalad, de a kõ marad,
a kõ marad…
LUKÁTS MÁRTA. A GYERTYA
Egyenesen, szilárdan áll,
Fénylõ szemmel fölfelé néz,
Bár légköre olykor ködös,
Sötét s nyomasztóan nehéz.
Ruhája tiszta és fehér,
Nincs rajta semmi szenny, mocsok,
S ha ráfröcskölnek is ilyet,
Simaságáról lecsorog.
Meghittséget, szeretetet
Serceg lágy-szelíden hangja,
Akkor is, ha körülötte
Ezt senki, senki sem tudja.
Önzetlenül ég, melegít,
A sötétnek nincs itt helye,
Hiszen, mint az igaz ember,
Õ is fényre van teremtve.
Olykor küzd az áramlattal,
És titokban sír talán,
Mert néha sûrû cseppekben
Folynak a könnyek oldalán.
Aztán ismét bíztat, hitre
Serkent, szinte megnõ lángja,
Hogy rohamosan csökken, fogy,
Sõt csonkig ég, nem is bánja.
Küldetését befejezte:
Õ eltûnt, s csak azért égett,
Hogy a keresõ szívébe
Fényt vigyen és melegséget.
Ahogy most nézem a gyertyát,
Amint serkentõen lobog,
Vágy ébred bennem, s most én is
Fényleni, égni akarok.
Hinteni a szeretetet
Önzetlenül jónak, rossznak,
Hogy méltó hirdetője legyek
A közénk jött Megváltónak.
Molnár B Antal [ 2012-05-24 13:51 ]RADNÓTI MIKLÓS: TÖREDÉK
Oly korban éltem én e földön,
mikor az ember úgy elaljasult,
hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak
parancsra,
s míg balhitekben hitt s tajtékzott
téveteg,
befonták életét vad kényszerképzetek.
Oly korban éltem én e földön,
mikor besúgni érdem volt s a gyilkos,
az áruló, a rabló volt a hõs, –
s ki néma volt netán
s csak lelkesedni rest,
már azt is gyûlölték, akár a pestisest.
Oly korban éltem én e földön,
mikor ki szót emelt, az bújhatott,
s rághatta szégyenében ökleit, –
az ország megvadult s egy rémes
végzeten
vigyorgott vértõl és mocsoktól részegen.
Oly korban éltem én e földön,
mikor gyermeknek átok volt az anyja,
s az asszony boldog volt, ha elvetélt,
az élõ írigylé a férges síri holtat,
míg habzott asztalán a sûrû méregoldat.
. . .
Oly korban éltem én e földön,
mikor a költõ is csak hallgatott,
és várta, hogy talán megszólal újra –
mert méltó átkot itt úgysem
mondhatna más, –
a rettentõ szavak tudósa, Ésaiás.


FÜLE LAJOS: A HOLNAP
A holnap félelmes titok,
de hittel bátran rányitok,
s az ajtón túl, ím: JÉZUS áll!
Így többé nem kell félni már.

HERJECZKI GÉZA OKTÓBER
Áldott az ember,
aki kezébe vette az Igét.
S áldott az Ige!
Embert formáló erõ.
Végy kézbe ma is bennünket!
Várakozó szívvel hajlunk föléd.
Reformáld botladozó életünk!

NYITOTT MARADJ!
Magad köré ne építs falakat,
nyitott maradj és befogadni kész!
A másik ember részed, s feladat,
hogy vele együtt légy te is egész.
Molnár B Antal [ 2012-05-24 13:50 ]

Ha Jézus eljönne hozzád…
Ha pár napra Jézus eljönne tehozzád,
Szeretném tudni, vajjon, hogy fogadnád?
Tudom legszebb szobádat Neki ajánlanád,
S a legjobb falattal szívesen kínálnád.
Mondanád, boldog vagy, kimondhatatlanul,
Mert Neki szolgálni minden örömet felülmúl.
De ... ha váratlanul közeledtét látnád,
Ajtódat akkor is rögtön kitárhatnád?
Szaladnál azonnal boldogan elébe,
Nem tennél el előbb egyet-mást előle?
Nem vennél gyorsan más ruhát magadra,
Újság, magazin ahol van, maradna?
Vagy, helyére kerülne, ahogy kell a Biblia?
Könyvedet, rádiót hagyhatnád-e nyitva
S nem bántana, hogy az utolsó nyers szót meghallotta?
Zsoltárra cserélnéd a kottát a zongorán
Vagy mindent nyugodtan változatlan hagynál?
Menne minden a rendes kerékvágásban?
Beszélnél előtte, ahogy máskor szoktál,
Folytadnád életed, mitsem változtatnál?
Családban a hang békés, ahogy nálad szokás
S elmaradna-e néha az asztali áldás?
Ugyanazt olvasnád s azt is énekelnéd
Nem zavarna, hogy tudja, mi foglalja el elméd?
Kivinnéd magaddal, hová épp menni akartál
Vagy egy-két utat inkább máskorra hagynál?
Örülnél ha látná barátaidat
Vagy azt kívánnád, inkább jöjjön el holnap?
Boldog lennél, ha örökre házadban maradna
Vagy fellélegezés lenne eltávozta?
Jó lenne azt tudni, mit tennél és hogyan
Ha Jézus pár napig lenne a házadban...
Reményik Sándor: Azt mondják...
Azt mondják, hogy fényt hintek szerte-szét
- Én olyan sötétnek tudom magam. -

Azt mondják, köszöntésem: békesség.
- S be nyugtalan vagyok, be nyugtalan! -

Azt mondják, dalom ír és enyhülés,
És több, mint szépség: jócselekedet.

- Bennem dúl a magamra-ismerés,
S meaculpázva verem mellemet. -

Azt mondják, aki találkozik vélem,
Hogy tőlem ő kapott ajándékot.

- S én tehetetlen, sajgó kínnal érzem,
Hogy mindenkinek adósa vagyok. -

Ó, Barátaim, ha egy fénysugár
Lelketekig hullt, át a lelkemen:

Nem enyém az a fény, csak bennem jár.
Istennek köszönjétek, - ne nekem!
Molnár B Antal [ 2012-05-24 13:50 ]

SZERETET IDÉZETEK
\"Nagy dolog a szeretet. Valóban nagyon jó, mely egyedül könnyít minden terhet, és egyaránt elvisel minden egyenetlent. A szeretet futván fut, örül, szalad és fel nem tartóztatható. Mindent elhagy, hogy mindent elnyerjen. A szeretet nem ismer határt, hanem minden módfelett buzgón lángol. A szeretet terhet nem érez, fáradságot nem szenved, többre vállalkozik, mintsem elbírná.
A szeretet lehetetlenséget nem ismer, mert azt állítja, hogy mindenhez van ereje.
A szeretet vigyáz. Szunnyadván nem alszik, elfáradván meg nem bágyad, szorongattatván meg nem szorul, félvén nem retteg, hanem mint a sebes láng és égő fáklya felverődik és bátran átmegy mindenen.\" (Kempis Tamás)

-,-,-,-,,,-,-,-,--,-,-,-,--,,-,-,-,-

A reménység pedig nem szégyenít meg; mert az Istennek szerelme kitöltetett a mi szívünkbe a Szent Lélek által, ki adatott nékünk.
Róma 5, 5 - Károli ford.
,-,-,-,,-,-,-,-,,,-,-,-,,,
Minden munkáját, amit az Isten háza szolgálatában, a törvénynek és a parancsolatnak megfelelően elkezdett, Istenét keresve, tiszta szívből végezte, ezért sikerült neki.
II. Krónika 31, 21 - Új ford.
-,,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,--
Avagy nem tudjátok, hogy a kinek oda szánjátok magatokat szolgákul az engedelmességre, annak vagytok szolgái, a kinek engedelmeskedtek: vagy a bűnnek halálra, vagy az engedelmességnek igazságra?
Róma 6, 16 - Károli ford.
2-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,
Boldogok, akik háborúságot szenvednek az igazságért: mert övék a mennyeknek országa. Boldogok vagytok, ha szidalmaznak és háborgatnak titeket és minden gonosz hazugságot mondanak ellenetek én érettem.
Máté 5, 10-11 -
-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-
Továbbá, Atyámfiai, amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak igazságosak, amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dicséret, ezekről gondolkodjatok.
Filippi 4, 8 -
-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-
Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.
Példabeszédek 22, 6 - Új ford.
Molnár B Antal [ 2012-05-24 13:49 ]

A halhatatlanság feltételei
\"…Isten örök életet adott nekünk (hívőnek) Ő általa készített országban ,és ez az élet az ő Fiában van\" (1Jn.5:11). Nem lehet reménységük a Vele való örök életre, halhatatlanságra azoknak, akik nincsenek \"Krisztusban\". A halhatatlanság csakis Krisztus által lehetséges, ő az \"(örök) élet fejedelme\" (ApCsel.3:15), \".. örök üdvösség szerzőjévé lett mindazok számára, akik engedelmeskednek neki\" (Zsid.5:9). A halhatatlanság az ember számára Krisztus munkájából származhat. / de ne feledje senki, hogy örök élete van,azaz örök kárhozatban van ,az is aki nem Jézus Krisztusban élt, halt, örökké tartó hely van azok részére is !//. A következő versek elegendően bizonyítják, hogy ez a halhatatlanság feltételes és nem olyan, amelynek természetszerűleg vagyunk a birtokában: De csupán akkor és azokra érvényes ,akik Vele éltek, és Vele haltak !! -\"Krisztus… megtörte a halál erejét, és az evangélium által világosságra hozta az elmúlhatatlan életet\" (2Tim.1:10; 1Jn.1:2).
- Az igaz hívő keresi az Isten fiában való halhatatlanságot, és ezért meg lesz jutalmazva az örök élet ajándéka által, egy olyan valami által, - amelynek természetszerűleg nem a birtokosa (Róm.2:7; 6:23; Jn.10:28). Mert e halandó testünknek \"… romolhatatlanságba kell öltöznie…\" Krisztus vissza-térésekor (1Kor.15:53), a halhatatlanság ígéret jellegű, jelenleg nem vagyunk a birtokában (1Jn.2:25). - Egyedül Istené a halhatatlanság (1Tim.6:16).

Molnár B Antal [ 2012-05-23 20:23 ]

MÁJUS 23. Éber őrálló Ézsaiás 21 Ézsaiás arról prófétál, hogy a Méd–Perzsa Birodalom legyőzi Babilóniát. A látomás nagy hatással van a prófétára: „görcsös fájdalom fogja el derekamat... mint a szülő nő kínjai”. Babilon bukása örömteljes lesz, mert a zsidók hazatérését jelenti, ellenségeik legyőzetését és a bálványisten összetöretését. Az Úr éber őrálló állítására szólítja fel népét. Feszült figyelésre van szükség, hogy észrevegyék a lovasokat. Ézsaiás újból elmondja: „a Seregek Urától, Izrael Istenétől hallottam, azt jelentettem nektek” (10. v.). Nem szabad szövetséget kötni és segítséget kérni Babilóniától, mert elesik. Babilónia jelképezi az Isten nélküli világot. Az Úr „elítéli a nagy paráznát, aki paráznaságával megrontotta a földet”, öröm lesz a mennyben Babilon bukásán (Jel 19,1–5). „Hallottam, hogy egy másik hang szól az égből: Menjetek ki belőle, én népem, hogy ne legyetek részesek bűne- iben, és hogy a rá mért csapások ne érjenek titeket!” (Jel 18,4) Nagyon fontos meg- látni a helyünket, és odaállni éber őrállóként (Hab 2,1). Legyen elhatározásunk Ézsaiáséhoz hasonló: „Uram, őrhelyemen állok mindennap...” (Ézs 21,8). /PD/ A megátalkodottat kerülni kell! 1Korinthus 5,9–13 Napjainkban nagyon népszerű környezetünk negatív változásairól beszélni, a levegő szennyeződéséről, különböző régi és új, ismert és ismeretlen betegségek terjedéséről, amelyek fertőzik és pusztítják világunkat. A fertőzések nagy részével szemben már rég bevált módszer a védőoltások használata, valamint a fertőző helyek kerülése. Sajnos, nemcsak fizikailag, de lelki értelemben is ki van téve az egyén, valamint a gyülekezet a különböző „fertőzéseknek”. Ezt látva Pál apostol többször is megírta, mi a tennivalója a gyülekezetnek, hogy ebben a megromlott, fertőzött világban legyen egy hely, ami ezektől a bűnöktől mentes. Kerülnünk kell a parázna, nyerészkedő, bálványimádó, rágalmazó, részeges, harácsoló embereket, még akkor is, ha testvérnek nevezik magukat (11. v.). A világban levő bűnt Isten megítéli. A mi feladatunk, hogy megtérésük érdekében mentő szándékkal és szeretettel tegyünk bizonyságot nekik. A gyülekezetben viszont a bűnben élőt, a meg- átalkodottat kerülni kell. Ne egyetek együtt velük, sem úrvacsorai, sem más alkalommal, ugyanis egy kicsiny kovász az egész tésztát megposhasztja, és a gyülekezet szentségét és tisztaságát veszti el ezáltal.Molnár B Antal [ 2012-05-23 20:22 ]

Mt 25,31-46
„Jöjjetek Atyám áldottai!”
Bizony ezt a részletet nehéz értelmezni az ítélet, az örök boldogság és az örök kárhozat elfogadása nélkül. Márpedig – ha ezek tények – akkor nekünk fontos erre felkészülni, amíg nem késő. S ha kicsit figyelmesen hallgatjuk a szívünk szavát, megérezhetjük, hogy amit mi emberi ésszel ténynek fogunk fel, azt, még ha küzdöttünk is ellene, lelkünk mélyén meg¬érezhetjük.
Miket is ajánl itt Jézus a figyelmünkbe, mint követelményeket az örök boldogság elnyeréséhez? Az éhezők megetetését, hajléktalanok és a szegények segítését, valamint a nehéz helyzetben lévőkkel, sőt a társadalom kirekesztettjeivel való törődést. Ámde Isten nem csak arra céloz, hogy etessük, itassuk és altassuk puha ágyban az embereket, hiszen „Nem csak kenyérrel él az ember”. Az is fontos, hogy a szeretetre szomjazó lelkekkel is törődjünk. A lelki táplálék olykor még fontosabb, mint a teli gyomor. Jézus benne él minden koldusban, vándorban, szegényben és árvában, éhezőben, jóban és rosszban! Ez nagyon fontos! Nekünk, akiknek megvan mindenünk, egyik legfőbb feladatunk és kötelességünk, hogy segítsünk a szegényeken és a bajbajutottakon, hogy az ő életüket is könnyebbé tegyük, és mi pedig követhessük Jézus példáját! Hiszen Ő azért jött el a világra, hogy vigaszt adjon a szenvedőknek és megmentse őket! Fel kell ismernünk, hogy Jézus rajtunk keresztül akarja az Isten szeretetét kifejezni azoknak a szegény embereknek, akik azt soha nem tapasztalhatták! Ezekről már sokat beszéltünk, valamennyit talán már tettünk is, de biztos lehet még többet, csak nyitva kell tartanunk a szemünket, meg a szívünket, és nem utolsó sorban a pénztárcánkat. Sajnos azoknak, akik nem veszik észre ezeket az embereket, nem sok jót ígér Jézus. És a balján állóknak azt mondja, hogy amit eggyel nem tettünk meg, azt vele nem tettük meg. Ez azt jelenti, hogy annak dacára, hogy egy rászorulónak adtam valami segít¬séget, a következő az utamban már megint csak Jézus, személyesen. Tehát az együttérzésünknek, a másik helyzetét megértésünknek kell fejlődnie. No persze az együttérzés nem elég, segítő tettek kellenek, nehogy ránk mondhassák József Attila szavait: „Szívére veszi terhünk, gondunk. Vállára venni nem bolond…” (Vigasz). Mert az még szörnyűbb, ha a régi hibába esünk, és csak beszélünk a segítés szükségességéről, de nem tesszük.
De arról se feledkezzünk meg, hogy a segítés, a mások gondjának, bajának enyhítése nem csak a megsegítettnek használ. A segítőnek át¬melegíti a szívét, szebbé teszi, fejleszti a lelkét, örömmel tölti el, siker¬élményt ad. Tehát igazán megkapja a jutalmát…
És ami talán a legfontosabb: a másik segítése, az együttérzés, a meg¬értés képessége szükséges az Örömhír hirdetéséhez, Isten népének egybeszeretéséhez, a közösségépítéshez is. [Singer József és Jutili, Székesfehérvár
Molnár B Antal [ 2012-05-23 20:22 ]De az Úrhoz kiáltanak szorultságukban:sanyarúságukból kiszabadította őket Kibocsátá az ő szavát és meggyógyítá őket és kimenté őket az ő vermeikből.
Zsoltárok 107:19-20
Isten szabadító munkája csodálatos, de vajon eszébe jut embertársainknak, hogy kiáltsanak hozzá? Még sok hívő testvérnek is sokszor a negatív megvallások jönnek a szájukra. Pedig az ige tele van pozitív beszéddel abból kell nekünk jól lakni, és tovább adni másoknak. Akár nekünk van problémánk akár más embertársunknak, a reményt keltő pozitív beszéd fél gyógyulást eredményez.
És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok,mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata.
Róma 12:2
Igyekezzünk Istennek az akaratában járni, hogy gyönyörködjön bennünk. Az elménknek meg kell változnia,.Gondoljunk Jézusra ő is azért volt a földön, hogy szolgáljon, nem magával foglalkozott, hanem az emberekért élt, dolgozott szolgált. Legyen ő a példa életünkben, akkor ha rá gondolunk a mi problémáink eltörpülnek. Ő minden ember problémáját látta, tudta milyen megaláztatásokat kell elhordoznia, milyen fájdalmakat kell kibírnia, mégis az utolsó pillanatig szolgált. Értünk szenvedett, tűrt, békességgel. Legyen nekünk mindig a szemünk előtt és nézzünk fel rá. Adjunk hálát érte nap mint nap, vegyük az erőt, és ha jól megy dolgunk szolgáljunk avval amivel tudunk. Ha pedig problémánk van merítsünk erőt belőle, mert úgy sem enged minket erőnkön felül szenvedni. Ő is mindig az Atyára tekintett és az ő akaratában járt.
Dicsőség neki és hála. Ámen.
Molnár B Antal [ 2012-05-23 20:22 ]Ébredj rá - benned lakozik!
„Nem tudjátok-e, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Szelleme lakozik bennetek?" (1Kor 3,16).
Ezt a kijelentést a bennük lakozó Szent Szellemről azért adta Pál a korinthusi gyülekezetnek, hogy testies állapotukból kigyógyuljanak. Hozzánk hasonlóan nekik is arra volt szükségük, hogy megragadják a Szent Szellem bennük lakozását. Sok ember számára ugyanis Isten Szent Szelleme nem kézzelfogható valóság. Úgy tekintik, mintha csupán egy jó irányba működő 'hatás' volna, nem több. A lelkiismeret és a Szent Szellem fogalmát többé-kevésbé valami dolognak képzeljük, amely segít számot adni rossz cselekedeteinkről, továbbá rámutat a jó cselekedetek lehetőségére. Hasonlóan a korinthusiakhoz, nem az a bajunk, hogy híjával lennénk Isten adományának vagy a szívünkben lakozó Szent Szellemnek, hanem hogy még nem ébredtünk rá jelenlétének valóságára. Így elmulasztjuk azt, hogy elismerjük a Szellem szentségét, aki szívünkben lakozik.
Mindig a Főtől fogadd el az irányítást!
„Szólt pedig a Szellem Fülöpnek: Menj oda és csatlakozzál ehhez a kocsihoz!" (Csel 8,29). Az isteni munkát isteni módon kell megindítani. Előfordul, hogy egy munkás közvetlenül a Szent Szellemtől kapja az elhívást, de lehet, hogy a Szentírás olvasása közben; máskor igehirdetésből vagy a körülmények útján. Bármilyen eszközt használjon is Isten az ő akaratának megismertetésére, a fontos az, hogy meghalljuk a hangját minden más hangon felül. Bármilyen hangszeren keresztül is érkezzék a hívás, Ő legyen az, aki beszél. Természetesen helytelen egyszerűen elvetni munkatársaink véleményét, de az is hiba, ha vélekedésüket a Szent Szellem közvetlen bizonyságtétele pótlékaként fogadjuk el. Nem függetleníthetjük magunkat a Test többi tagjától, de soha ne feledjük, hogy mindig a Főtől jön az irányítás.
Molnár B Antal [ 2012-05-23 20:21 ]


/1/Faludy György A júdeai helytartó
Cuame felől bicegve jött az alkony,
Mint kék vitorlák álltak a hegyek
S ők ketten ültek lenn a sziklaparton
És bámulták a rozsdamart eget.
S midőn az est ködöt kevert a kertbe,
Ők csak nézték némán a kék vizet
S tógájukat fejükre húzták, melyre
Fehér holdat kaszált hat évtized.
S midőn a kert, mint régi palettáknak
Utolsó zöldje, vén lett és sivár
S midőn Baiae felett a pineáknak
Fejét az alkony egybefogta már,
S midőn a Cap Misenumról a május
Narancsszagot hozott a mirtuszokra -
Így szólt az egyik:
- Poncius Pilátus,
Emlékszel még a régi májusokra?
Ma harminc éve voltam a vendéged,
hogy helytartója voltál Júdeának:
Bíborban jártál, lektorok kísértek
És rám üzentél, hogy a kertben várjak.
Aztán lejöttél és borodat ittad
S míg homlokunkra szállt a nyár pora,
Zsidók legyeztek s te e népet szidtad,
Mely halni gyáva és élni ostoba;
E rút népet, mely röhög a Cézáron,
És nem tűr semmi béklyót, semmi jármot,
De a keresztfán is vitatkozik,
E népet, mely semmit sem tud a szépről,
Mely ma elájul egy korbácsütéstől,
S egy kettőspontért holnap halni kész.
Aludni mentél. S én még aznap éjjel
Az utcákon bolyongtam szerteszét,
Mocskos lányok közt, kik vad szenvedéllyel
Hívtak magukhoz, míg szennyes, sötét
sikátorokban, szemét közt, a sárban
Kivert gyermekek, rokkant nagyapák
hevertek, akik szemük olajában
Hordozták népük roppant bánatát.
Egy kis lebujba tértem, hol a mécses
Bizonytalan világot szőtt a kétes
Falakra és egy meztelen leányra,
Ki ott táncolt a rojtos szőnyegen.
Uszálynak lengett mögötte az ámbra-
Illat s fejét unottan dobta hátra,Molnár B Antal [ 2012-05-23 20:21 ]


/2/
Mint hogyha húzná nagy, vörös haja,
S nedves szemét, mint hogyha csókra várna,
Félig lezárta s a lassú, parázna
Táncot oly álmos, barbár kéjjel járta,
Hogy szebbnek tűnt nekem, mint Kleopátra
S azontúl minden nap megnéztem őt.
És hangja, mely durva volt és édes,
megrészegített míg a kormos mécses
Mellett ültem a néptömeg között,
És már nem kellett kérlelnem hiába,
Míg egy napon kifestve, meztelen,
A langyos júdeai éjszakában
Az olajfák hegyére ment velem.
Még ott ültünk a cédrusok tövében,
Midőn a dombok közt kikelt a nap,
És ekkor néztem először a szemébe,
Mely hosszú volt, mint egy datolyamag.
Ezentúl őt kísértem éjről éjre
Jeruzsálem sötét kocsmáin át,
Ahol a város fiatalja s véne
Zeneszó mellett itta rossz borát:
Arany ifjak, zsebmetszők, zsoldosok
Között táncolt vörös megoldozott
Hajával, míg olajos barna testét
Kopasz írástudók pihegve lesték,
S mellbimbóját, min vöröslött a festék-
Míg egy napon nyom nélkül elveszett.
Szolgáim három hónapig keresték
És én még nagyon sokáig és titokban
A kocsmákban töltöttem minden estét
S nyomát kutattam a sikátorokban,
Hírhedt házakban, börtönben, görög
Kerítőnők és leprások között,
De nem találtam meg vörös haját.
S aztán, egy év után hallottam róla,
És azt mesélték: egy ifjú zsidóval
Látták nemrégiben Cetáriában,
Egy megszállott, bolyongó lázadóval,
Ki házról házra járt többedmagával
És prédikált,
S kit úgy hívtak: Jézus, a Nazarénus,
S akit az Olajfák hegyén, a kertek
Mentén elfogtak és keresztre vertek.
Mivel hírmondó sem maradt utána:
felelj Pilátus, emlékszel reája?
Pilátus,az emlékek közt keresve
Kezét hallgatva tette homlokára.
Aztán így szólt:
- \"Jézus, mondod? Jézus, a Nazarénus?
Nem emlékszem reája.\"
Molnár B Antal [ 2012-05-22 19:32 ]


Reménység a reménytelenség ellenére is…

„A reménység Istene pedig töltsön be titeket minden örömmel és békességgel a hívésben, hogy bővölködjetek a reménységben a Szentlélek ereje által.” Róma 15,13.
„A remény olyan, mint a vér! Amíg áramlik ereidben, addig élsz…!” –olvastam nemrégiben valahol.Valóban így van! Ha nincs remény az életünkben, nincs is értelme a létünknek! Persze felvetődhet bennünk a kérdés: milyen reményről van itt szó? „Csalfa, vak reményről, mit teremt magának a boldogtalan”??? Nem!!! A biblia Istene nem ilyen reményt ad nekünk! A reménység nem a jövőben beteljesedő valami, hanem akár már ma is a miénk lehet. Sokan ábrándoznak arról, hogy mi lesz ekkor, meg akkor. Az iskolás reménykedik, hogy jól sikerül a felelése, vagy a vizsgája; a fiatal abban, hogy beteljesedik a szerelme; az ifjú házas abban, hogy sikerül megteremteni az élet feltételeit és így tovább….. mindig a jövőben reménykedünk, és amikor oda érünk, akkor csalódunk, mert az ábrándjaink szebbnek mutatták be a helyzetet, mint a valóság! A bibliai remény nem a jövőt lebegteti meg előttünk, hanem már a jelenben is ott van! Ez azért van, mert nem emberi szándékokat akar megvalósítani, hanem az Isten ígéreteire alapozódik. Az isteni ígéretek pedig bizonyosak, arra rátehetjük az egész életünket! Pál apostol azt mondja, hogy „akik Istent szeretik, minden javukra van..” Róma 8,28. Nekünk egy olyan Istenünk van, aki jól tudja, mire van szükségünk és meg is adja azt nekünk a kellő időben. Ezért bizalommal tekinthetünk a jövő felé, mert már a jelenben átélhetjük az Isten hatalmát életünkben. Így tehát a reménység visszahat ránk! Betölt bennünket örömmel és békességgel, mert egy olyan sziklaszilárd bizonyosságot ad, amely boldoggá teheti akár a mai napunkat is. A hívő ember nem abban különbözik a hitetlentől, hogy őt elkerülik a bajok, problémák, hanem abban, hogy a nehézségek ellenére sem adja fel, mert tudja, hogy Az, Aki az ígéretet tette, meg is cselekszi azt, ami javára válik! Így kívánok mindenkinek mára egy reményteljes szép napot!

Kitartás

\"Teljes örömnek tartsátok, atyámfiai, mikor különféle kísértésekbe estek, tudván, hogy a ti hiteteknek megpróbáltatása kitartást szerez. A kitartásban pedig tökéletes cselekedet legyen, hogy tökéletesek és épek legyetek minden fogyatkozás nélkül. Ha pedig valakinek közületek nincsen bölcsessége, kérje Istentől, a ki mindenkinek készségesen és szemrehányás nélkül adja; és megadatik néki...Boldog ember az, a ki a kísértésben kitart; mert minekutána megpróbáltatott, elveszi az életnek koronáját, a mit az Úr ígért az őt szeretőknek.\" (Jakab 1:2-5 és 12)

Kitart és eközben energiát ad, hogy élhess az újrakezdés lehetőségével.

A szeretet megbocsátó hatalma erősebb, mint a gyűlölet elégtételt követelő szenvedélye.
Csak a megbocsátás hozhatja el a gyógyító holnapot. Hosszú távon erősebb, mint a gyűlölet!

Molnár B Antal [ 2012-05-22 19:32 ]

A puszta kivirul
„És tóvá lesz a délibáb, és a szomjú föld vizek forrásivá; a sakálok lakhelyén, a hol feküsznek, fű, nád és káka terem.”
(Ézsaiás könyve 35. fejezet 7. vers)

Elnézve a kietlen, szürke téli tájat, bizony vágyakozva mondjuk: Milyen jó lenne, ha itt lenne már a tavasz! Minden kizöldülne, szivárványszínben pompáznának a kertek, reggelente a madarak köszöntenék a napsugarat…

S ha kint nem látszik is, de az idő múlása megerősít abban, hogy a tavasz, várjuk vagy sem, megállíthatatlanul közeledik.

Ézsaiás könyve azonban, figyelmünket a természet újjáéledéséről, másfelé szeretné terelni. Ez az ígéret, ami ott, akkor a fogságból való visszatérés örömét jelezte, ma Jézus visszatérését hirdeti.

Hisz ma is annyi, a „lelki babilon” fogságában élő ember van. Sátán minden módon szeretne örökre megkötözni, bűnös hajlamunkkal, rossz szokásainkkal, fizikai és lelki gyengeség által.

Viszont, ha kint még nem látszik is, de Szabadítónk eljövetele, várjuk, vagy sem nemsokára bekövetkezik.

S milyen jó lesz együtt lenni Jézussal és a megváltottak seregével! Új ég, új föld, véget ér minden szenvedés, nem lesz halál, fájdalom, könny…

Jézus azt ígéri: „Bizony hamar eljövök.” (Jel.22:20)

Ha szeretnél te is találkozni Vele, mond velem:

„Ámen, bizony jövel Uram Jézus!”
Molnár B Antal [ 2012-05-22 19:30 ]

Hála Minden, mit tudok, nem az én érdemem
kitártam magam, s eljött hozzám Istenem,
hogy megnyissa szemem a világra, hogy figyeljek minden kőre,
figyeljek minden ágra, hogy megnyissa szívem
mindenkit szeretni emberek szükségét
mindig észre venni hogy megnyissa lelkem
a boldog Mennyországra... Mindezért, Uram, hála Neked, hála

Reményik Sándor: Isten
Uram, olyan egyforma minden szolgád
És oly egyforma minden templomod,
S olyan mindegy, hogy a toronycsúcsokra
Keresztet tűznek-e vagy csillagot.
Uram, én békén hagylak az imámmal,
De Te se kívánj a szívemtől semmit,
Vagyok kopott kőtábla, jaj sok zápor
Mosta le rólam a Te törvényeid.
Uram, teremtők vagyunk mind a ketten,
Amily igaz, hogy a lelkem Te adtad,
Olyan igaz, hogy én formállak Téged
És nincs Uram, én rajtam más hatalmad.
Mégis Uram, míg ringsz egy fűszál selymén,
Amíg sötétlesz mélyén egy örvénynek,
Amíg csillagbetűkbe írva látlak:
Uram, lesz még találkozásom Véled.
ARC POETICA Németh Andornak
Költő vagyok - mit érdekelne engem a költészet maga?
Nem volna szép, ha égre kelne az éji folyó csillaga.
Az idő lassan elszivárog, nem lógok a mesék tején,
hörpintek valódi világot, habzó éggel a tetején.
Szép a forrás - fürödni abban! A nyugalom, a remegés
egymást öleli s kél a habban kecsesen okos csevegés.
Más költők - mi gondom ezekkel? Mocskolván magukat szegyig,
koholt képekkel és szeszekkel mímeljen mámort mindegyik.
Én túllépek e mai kocsmán, az értelemig és tovább!
Szabad ésszel nem adom ocsmány módon a szolga ostobát.
Ehess, ihass, ölelhess, alhass! A mindenséggel mérd magad!
Sziszegve se szolgálok aljas, nyomorító hatalmakat.
Nincs alku - én hadd legyek boldog! Másként akárki meggyaláz
s megjelölnek pirosló foltok, elissza nedveim a láz.
Én nem fogom be pörös számat. A tudásnak teszek panaszt.
Rám tekint, pártfogón, e század: rám gondol, szántván, a paraszt;
Engem sejdít a munkás teste két merev mozdulat között;
rám vár a mozi előtt este suhanc, a rosszul öltözött.
S hol táborokba gyűlt bitangok verseim rendjét üldözik,
fölindulnak testvéri tankok szertedübögni rímeit.
Én mondom: Még nem nagy az ember. De képzeli, hát szertelen.
Kísérje két szülője szemmel: a szellem és a szerelem!
Molnár B Antal [ 2012-05-22 19:29 ]

Köszönetek . Köszönöm, Uram, hogy velem voltál!
Köszönöm, Uram, hogy erőt adtál!
Köszönöm, Uram, hogy megtartottál!
Köszönöm, Uram, hogy rám hajoltál!
Köszönöm, Uram, hogy betakartál!
Köszönöm, Uram, hogy elaltattál!
Köszönöm, Uram, hogy álmot adtál
Pilinszky János: Két szonett . I Csak fussatok hát, mint veszett ebek,
vonítsatok, ha gyilkos éjszaka
körülkerít a farkasok hada,
hogy fölkoncolja hitvány testetek.
Hát sírjatok csak csípős könnyeket,
a végítélet nektek: harsona
örök pokolra ébresztő szava,
- az ördög fújja, lelketek felett!
Hogy tudjátok meg, mit tesz egyre égni,
és eltaszítva tudni: el nem éri
a bűvös szférát az, ki kárhozott.
És bár lehettél volna, mint az angyal,
időtlen malmot nyomni lesz sorod,
mert földre buktál zúzott, sáros arccal.

II De nincs még késő! Állj fel, hogyha estél!
S ha könnyed sincs már, sírnak fönn a szentek
a lelkedért, mit olcsó pénzen vett meg
a csábító, - te megcsalt, árva testvér!
Kitárt karokkal várunk, sok keresztény,
a nagy hajóra, melyet egy cél kerget,
és egy szél hajt: a végtelen Lehelet,
ki lángra gyújt, fülünkbe zúgva zengvén:
Ne sírjatok, kiket kivert az élet,
ti rongyba burkolt, fáradt, hű cselédek,
de tartsatok ki, átölelve tartva
a koldusabbat, azt, ki összetépte
az életét, - mert ez segít a partra,
és ez tanít a drága szóra: béke.
Pilinszky János: Meditáció. Lehetséges-e a páriák művészete? Az emberben megrekedt állati igénytelenség remélhet formát, szavakat? Ritmus, amely csak pulzál, mint a kutyák nyaranta, lehetséges-e? Szellem, amely szegényebb minden hasonlatnál, s kopár, akár a kő, nem a tudatunkban, hanem a földre szegezve? Nyelv, aminek nem volt ereje kibontani lombját-ágait? Mert van itt valamiféle szomjúság, amit még senki meg nem itatott. Nyomorúság, aminek törzse mind irtóztatóbban zihál. Övé lesz minden hatalom és dicsőség.
Molnár B Antal [ 2012-05-22 19:29 ]

Ima
Imára tedd össze két kezed, szíved, lelked nyisd meg Előtte
s leszáll, hozzád Istened kegyelem száll rád Belőle.
Örülj, nevess, sírj, panaszolj, ha kérdez, igazat válaszolj,
hidd, hogy nem hagy el, mindig szeret, hidd, hogy veled van mindig Istened!
Hallgasd Őt, s ha nem hallod, könyörögj, kérj kegyelmet, erőt, világosságot s egyszer csak hopp! megfogja kezed, és magad mellett látod.
Azután együtt mentek tovább, megszentelve az út porát,
s együtt szóltok mindenkihez: "Gyertek, kövessetek!,
s veletek is megtörténik az, mit előtte csodának hittem,
s mit Isten elé vittem...gyertek... tegyük össze kezünket, mind,
hogy egy óriás kéz legyünk mit Te fogsz erősen, Istenünk."
Jézus hét szava Pilátushoz. Ismerlek, ismersz , értelek, értesz ,eltaszítasz, magamhoz veszlek, viszlek
Az Éden felé. . Sárból gyúrjuk, kenyerünk sártól kérges a kezünk,. Vándorként járunk kívül az Édenen. én Veled, Te velem de egyszer célhoz érünk, mert elfogy, az út s bebocsátást kérünk. oda, honnan indult a Lét visszatérünk, Uram., kezünk nyújtjuk Feléd nyisd ki az Éden kapuját .., hogy küszöbödön lépve át, újra otthon legyünk s ígérjük: hű szolgáid leszünk, mert akarjuk azt! A szolgálat Életet fakaszt s mi élni akarunk én Veled, Te velem, ő Veled, Te vele, Uram!Árvai Emil ÉDENEN KÍVÜL
Tiltott gyümölcsből kóstolt egykor Ádám apánk:
Édenen kívül is ébredt. Most, mint bűnre falánk
Utódok hordjuk e mostoha sorsot,
Álmainkban vágyva vissza: jobb volt ott
Molnár B Antal [ 2012-05-22 19:29 ]

Mt 25,31-46
„Jöjjetek Atyám áldottai!”
Bizony ezt a részletet nehéz értelmezni az ítélet, az örök boldogság és az örök kárhozat elfogadása nélkül. Márpedig – ha ezek tények – akkor nekünk fontos erre felkészülni, amíg nem késő. S ha kicsit figyelmesen hallgatjuk a szívünk szavát, megérezhetjük, hogy amit mi emberi ésszel ténynek fogunk fel, azt, még ha küzdöttünk is ellene, lelkünk mélyén meg¬érezhetjük.
Miket is ajánl itt Jézus a figyelmünkbe, mint követelményeket az örök boldogság elnyeréséhez? Az éhezők megetetését, hajléktalanok és a szegények segítését, valamint a nehéz helyzetben lévőkkel, sőt a társadalom kirekesztettjeivel való törődést. Ámde Isten nem csak arra céloz, hogy etessük, itassuk és altassuk puha ágyban az embereket, hiszen „Nem csak kenyérrel él az ember”. Az is fontos, hogy a szeretetre szomjazó lelkekkel is törődjünk. A lelki táplálék olykor még fontosabb, mint a teli gyomor. Jézus benne él minden koldusban, vándorban, szegényben és árvában, éhezőben, jóban és rosszban! Ez nagyon fontos! Nekünk, akiknek megvan mindenünk, egyik legfőbb feladatunk és kötelességünk, hogy segítsünk a szegényeken és a bajbajutottakon, hogy az ő életüket is könnyebbé tegyük, és mi pedig követhessük Jézus példáját! Hiszen Ő azért jött el a világra, hogy vigaszt adjon a szenvedőknek és megmentse őket! Fel kell ismernünk, hogy Jézus rajtunk keresztül akarja az Isten szeretetét kifejezni azoknak a szegény embereknek, akik azt soha nem tapasztalhatták! Ezekről már sokat beszéltünk, valamennyit talán már tettünk is, de biztos lehet még többet, csak nyitva kell tartanunk a szemünket, meg a szívünket, és nem utolsó sorban a pénztárcánkat. Sajnos azoknak, akik nem veszik észre ezeket az embereket, nem sok jót ígér Jézus. És a balján állóknak azt mondja, hogy amit eggyel nem tettünk meg, azt vele nem tettük meg. Ez azt jelenti, hogy annak dacára, hogy egy rászorulónak adtam valami segít¬séget, a következő az utamban már megint csak Jézus, személyesen. Tehát az együttérzésünknek, a másik helyzetét megértésünknek kell fejlődnie. No persze az együttérzés nem elég, segítő tettek kellenek, nehogy ránk mondhassák József Attila szavait: „Szívére veszi terhünk, gondunk. Vállára venni nem bolond…” (Vigasz). Mert az még szörnyűbb, ha a régi hibába esünk, és csak beszélünk a segítés szükségességéről, de nem tesszük.
De arról se feledkezzünk meg, hogy a segítés, a mások gondjának, bajának enyhítése nem csak a megsegítettnek használ. A segítőnek át¬melegíti a szívét, szebbé teszi, fejleszti a lelkét, örömmel tölti el, siker¬élményt ad. Tehát igazán megkapja a jutalmát…
És ami talán a legfontosabb: a másik segítése, az együttérzés, a meg¬értés képessége szükséges az Örömhír hirdetéséhez, Isten népének egybeszeretéséhez, a közösségépítéshez is.
[Singer József és Jutili, Székesfehérvár]
Molnár B Antal [ 2012-05-22 19:28 ]

MÁJUS 22. Jel és magyarázat Ézsaiás 20 Az Úr mindent megtesz annak érdekében, hogy üzenetét érthetővé tegye az emberek számára. „Miután régen sokszor és sokféleképpen szólt Isten az atyák- hoz a próféták által...” (Zsid 1,1) Ézsaiás prófétához szólt, hogy adja át az Egyiptom és Etiópia (szerecsen ország) bukásával kapcsolatos üzenetet. A prófécia szerint a bukás Asszíria által valósul majd meg. Ez folytatása a 18. és 19. fejezetekben már olvasott jövendölésnek. A próféta jel által továbbította az üzenetet. Három esztendeig Ézsaiás nem viselt külső ruházatként zsákruhát és sarut. Így hirdette azt, amit az Úr cselekedni fog az említett országokkal, és mindezt tudnia kell Júdának is. A próféta a jel magyarázatát is elmondja. Ahhoz hasonlóan, ahogy ő ruha és saru nélkül jár, Egyiptom és Etiópia foglyait is ruházat nélkül hurcolja el Asszíria. Egyesek Júdában szövetségre akartak lépni ezzel a két nemzettel, hogy megmeneküljenek Asszíriától. A próféta figyelmezteti őket, hogy ezek elbuknak, magukon sem tudnak segíteni majd. Tanuljuk meg Istenre bízni életünket, benne nem fogunk csalódni. Előbb négyszemközt dorgálj! Máté 18,15–20 Betekintést nyerhetünk Jézus Krisztus népének életébe, amely esendő és egymás ellen sokszor vétkező emberekből tevődik össze. Az igeszakasz a konfliktusok megoldására és a helyesen gyakorolt intésre nézve ad útbaigazítást. Először négyszemközt dorgálj! „Ha vétkezik atyádfia, menj el hozzá, intsd meg négyszemközt...” Inteni nem kellemes, de az kell, hogy kezdeményezze, aki ellen vétkeztek, vagy aki tanúja volt atyjafia vétkének. Jézus óva int a pletykától és az ítélkezéstől. Ezekkel ellentétben a testvéri, bizalmas beszélgetés fontosságát emeli ki. Ez az út testvérünk megnyeréséhez és a bűn meg- vallásához. Ha ez eredménytelen, a következő intésnek két vagy három tanú jelenlét- ében kell történnie. Testvérünk bűne mások előtt még mindig maradjon titok! Ha ezen a szinten elismeri és megbánja, amit tett, tekintsük elrendezettnek, és maradjon mások előtt titok! Amennyiben továbbra is hajthatatlan, nem akarja megbánni vétkét, a gyülekezet mint a földi legfelsőbb fórum hatáskörébe kerül. Ha a gyülekezetre sem hallgat, hasonló a helyzete a legbűnösebb ember helyzetéhez. Óvjon meg ettől bennünket az Úr!Molnár B Antal [ 2012-05-20 20:28 ]

De az ÚR így szólt Mózeshez: Menj végig a nép előtt, és végy magadhoz néhányat Izráel vénei közül, vedd kezedbe botodat is, amellyel a Nílusra ütöttél, és menj! Én majd ott állok előtted a sziklán, a Hóreben. Üss a sziklára! Víz fakad belőle, és ihat a nép. Mózes így cselekedett Izráel vénei előtt.” 2Mózes 17:5-6.Nem tudom hány hónapja vagy éve gyalogoltak a poros sivatagban Izrael gyermekei. De a szomjúságból egy nap is sok! Elfáradtak. Ellankadtak. Elcsüggedtek .Ilyenkor a legtermészetesebbnek tűnik – azt hibáztatni, aki a legközelebb van. Jelen esetben Mózest. Pedig csak egy picit kellett volna gondolkodni. Ki is vezetett eddig? Ki hozott ki a szolgaságból? Ki adott eddig naponta enni és innivalót? Milyen szépen hangzott volna valahogy így: „Urunk, aki kihoztál minket Egyiptomból, és hatalmas kézzel vezettél, kérünk, adj nekünk inni, mert szomjasak vagyunk! Bízunk Benned, várjuk segítségedet és mindent köszönünk! Ámen” A történet rólad szól. No meg rólam. Milyen gyakran elfeledkezünk azokról a csodákról, amiket Istennel átéltünk. Illés úgy érezte, hogy a tegnapi Kármen-hegyi csoda után Isten elfeledkezett róla. És futásnak eredt. Meg sírt. És panaszkodott: Egyedül maradtam! Veled nem történik meg hasonló – nagyon gyakran? Elmeséled, hogyan hallgatta meg imádat az Úr, hogyan válaszolt, aztán még egy hét sem telik el – már panaszkodsz. Pedig az az Isten, aki a múltkor felemelt, most is ott áll, és vágyik arra, hogy segíthessen. A másik gondolat a történetből: A VÍZ! „Eléd állok a kősziklához a Hóreb hegyén. Te sújts a sziklára és víz jön ki abból!” Elképzelted? Ott áll Jézus – Aki maga a KŐSZIKLA – és ha megérinted Őt bőséges vízfolyam árad belőle. Mintha pontosan ezt mondta volna ott Sikárban a Jákob kútjánál egy asszonynak. „Ha kéred, élő vizet adok neked!” Az asszony elkérte! És a VÍZ bőségesen ömlött. Két napon át – ott Sikárban, nagyon sokan megismerték az Adományozót, az élő vizet. „Az ünnep utolsó nagy napján felállt Jézus, és így kiáltott: "Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyék! Aki hisz énbennem, ahogy az Írás mondta, annak belsejéből élő víz folyamai ömlenek!" János 7:37-38. „Íme, Isten az én szabadítóm, bízom és nem rettegek, mert erőm és énekem az ÚR, megszabadított engem. Örvendezve fogtok vizet meríteni a szabadulás forrásából.” Ézsaiás 12: 2-3Molnár B Antal [ 2012-05-20 20:27 ]

. de aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne."
János evangéliuma 4:14

Akkor örülsz a víznek, ha szomjas vagy.

Ahhoz, hogy igyál abból a vízből, melyet Jézus ad, szomjasnak kell lenned.

Ha a jó forrásból iszol, soha többet nem leszel szomjas - másfajta vízre.

Egy samáriai - nagyrészt a saját élete miatt megvetett - asszony hallotta ezt az ígéretet. Azt hitte, nem kell többet Jákób kútjához járnia meríteni. De Jézus nem vezetékes vízről beszélt, hanem arról, ami a szívből fakad és nem csak ebben az életben, hanem az örökkévalóságban is használható.

Mi gyakran várjuk Jézustól, hogy segítsen nekünk valami nagy feladat megoldásában, hogy nekünk könnyebb legyen az élet. De Jézus nem rövidtávon segít, hanem az örökkévalóságot szem előtt tartva.

Elfáradtál? Kiapadt az összes tartalékod? Nemcsak kiapadt, hanem porzik is az edény alja? Szükség lenne egy nagy reparálásra, hogy legalább a nulláig eljuss? Nincs erőd a továbbfolytatáshoz? Akkor figyelj!

Jézus vizet kínál! Folyamatosan megújulót! Sőt nem csak a vizet ígéri, hanem magát a kútfőt! Nem egy pohárral, hanem egy egész víztoronnyal! Soha ki nem apadó, mindig tiszta, mindig friss, mindenki számára elérhető.

A samáriai asszony meghallotta, furcsállta, de elfogadta és igényelte. Soha többet nem szomjazott más vízre. Megkapta és továbbadta.

Tegyük mi is ezt együtt - és mi, szomjazók, tartsunk össze!
Molnár B Antal [ 2012-05-20 20:26 ]

F. Spitta: Hűség

Igaz hűség az - vedd eszedbe-
mely egyre csak az Úrra néz,
mely szüntelen és újra kezdve
folyvást neki szolgálni kész.
Mely pontos lelkiismerettel
elvégzi a kicsinyt, csekélyt,
s hibával, bár a legkisebbel,
szándékosan egyet nem ért.

Az Úr kicsiny munkád is nézi,
s hűséget ebben nem feled,
mert kis szolgálat jól megőrzi
hiú dicsvágytól szívedet.
Kezdd el magad kicsinyben edzni,
gyűlöld, bármily csekély a bűn.
Ki a hűséget ebbe´ kezdi,
tud nagyban is szolgálni hűn.

Ne mondd: ha jönne nagy kísértés,
híven megállanám helyem.
Ezt mondta Péter s elbukott - és
utána sírt keservesen.
Tanuld kicsinyben a hűséget,
kicsinyke harcban edzd magad,
s nem hull a könnyed, önvád sem éget
nagy hűtlenségeid miatt. ford. Vargha Gyuláné

Páskuly Józsefné: A legnehezebb kérés:
Legyen meg a Te akaratod!

Ha elkerülnek gondok, bánatok,
Könnyű kimondani...
De ha nehéz órák jönnek, s az öröm ködbe vész,
Ha a szív vérzik, a lélek zokog,
Ha éjszakának tűnnek a nappalok,
Eltördelni mégis a mondatot:
Hogy legyen meg a Te akaratod!?

Inkább sikoltanék; Atyám, ne, ne!
Mért kell ennek így történnie?
Szívem keserű lázadásba jut,
Ha érthetetlen előtte az út!
Sírva tesz fel kínzó kérdéseket:
Én Istenem, hát ez a szeretet?!
Aztán elcsitul...

Bocsáss meg Atyám!
Te szeretsz engem híven, igazán...
Kínban vergődő szívvel is tudom:
Te vezetsz engem a legjobb úton.
Ellenemre is véghez-viheted,
De szívem attól nem lesz csendesebb.

Taníts meg hát szívből kiáltani,
Ne csak szájjal, de szívvel mondani:
Ahogy Te akarod, ne ahogy én! -
A békesség csak így lesz az enyém.

Lehet az út tövises, meredek,
Amerre vezetsz, bátran mehetek!
S mindennapi kérésem az marad,
Add, hogy csupán Téged kívánjalak!
Legyen akaratod, ha a nap nevet!
Legyen akaratod, ha az éj temet!
Legyen most és mindörökké, igen!
Fogd meg kezem, fogadd el a szívem!
S ha utad célját el is takarod,
Hiszek! Legyen, ahogy Te akarod!
Molnár B Antal [ 2012-05-20 20:26 ]

Teréz anya: Felebarátaink álarca mögött

Éhes voltam, és ennem adtál.
Szomjas voltam, és innom adtál.
Bármit teszel is testvéreim közül
a legkisebbnek, nekem teszed.
Most tehát belépek Atyám házába.
Nem volt tető a fejem fölött, és ajtót nyitottál előttem.
Mezítelen voltam, és nekem adtad ruháidat.
Fáradt voltam, és segítettél békét lelnem.
Rettegtem, és eloszlattad minden félelmemet.
Kicsiny voltam, és megtanítottál olvasni.
Magányos voltam, és szerelmet adtál nekem.
Rab voltam, és meglátogattál cellámban.
Betegen feküdtem, és te gondoztál.
Idegen országban bolyongtam,és te hazát adtál nekem.
Nem volt megélhetésem, és munkát találtál számomra.
Megsebesültem a háborúskodásban,
s te bekötözted sebemet. Jóságra volt szükségem,
és kezet nyújtottál nekem. Néger, kínai, vagy hajléktalan voltam,
kigúnyoltak, megaláztak, és te válladra vetted keresztem.
Legyengült öreg voltam, és mosolyodat ajándékoztad nekem.
Nyugtalan voltam, és türelmesen végighallgattál.
Láttad, hogy leköpdöstek, vér borította testemet,
és te elfogadtál akkor is, ha izzadságszagú voltam.
Gúnyt űztek belőlem, de te mellém álltál.
Boldog voltam, és engedted, hogy megosszam veled örömömet.

Gárdonyi Géza: Írás a Bibliába - Az Újszövetség Könyve elé -

Ez a könyv a Könyvek Könyve, Szegény ember drágagyöngye.
Égi harmat lankadtaknak, Világosság földi vaknak.
Bölcsességnek arany útja: Boldog, aki rátalál!
Szomjas lelkek forrás-kútja, Hol pohárral Krisztus áll.

Ez a könyv az örök Törvény, Királyon lánc, rabon napfény,
Tévelygőnek hívó harang, Roskadónak testvéri hang.
Elhagyottnak galambbúgás, Viharvertnek ereszet,
Haldoklónak angyalsúgás: Ne félj: fogd a kezemet

Gyermeknek is: "Mily szép rege", Bölcsnek: "Rejtelmek tengere!"
Fal, - s túl rajta élő hangok, Köd, s benn zengő hárfák, lantok.
Templomok közt legszebb templom: Csak megnyitom s benn vagyok.
Ablakán a Paradicsom Rózsáira láthatok.

Minden fakul, minden romlik, Márványvár is összeomlik.
Bíborleplek ronggyá málnak, Dicsőségek füstbe szállnak.
Csak ez a könyv nem tér porba, mintha volna élő lelke!...
Ez a könyv a Mózes bokra: Isten szíve dobog benne.


Molnár B Antal [ 2012-05-20 20:25 ]

Mt 4,1-11
„Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem mindazzal az igével, ami Isten ajkáról való.”
Nagyböjt kezdetén Jézus 40 napos böjtjének és megkísértésének tör¬ténete áll előttünk. Nyilvános működésére készülve Jézus kereste az Atyja akaratát – közben szembesült a Sátán kísértéseivel. Mi ünnepre (a legnagyobb ünnepre) készülünk, és nincs védőburánk a kísértések ellen. Az ember ilyenkor még tele van elhatározásokkal, ötletekkel. Szeretne mindent jól csinálni (jobban, mint eddig), szeretné megtisztítani és ünneplőbe öltöztetni a szívét – de (tapasztalataim szerint) ilyenkor valami rendre közbejön, és mire eljön az ünnep, sokszor azt fogalmazzuk meg, hogy nem így szerettük volna.
A kísértés végigkíséri az emberiség történetét, a mi életünket és az ünnepre való készüléseinket is. Mi is megkísérthetőek vagyunk – még¬pedig ugyanazokban, mint Jézus. Megkísértetőek vagyunk fizikai vágyainkon keresztül (mint pl. az étvágy), az Istenbe vetett bizalmunkon keresztül és hatalomra való törekvéseinken keresztül.
Az első kísértés a kenyérről, de nemcsak a kenyérről szól. Az éhes ember kenyérre vágyik – enni szeretne (ez az étvágy). Ezen kívül még igen sok vágy van az életünkben. Anyagi világban, anyagi testben élő emberségünk igen sokszínű csokrát bontja ki fizikai vágyainknak, melyek között van jogos, van túlzott és van egészen elhibázott is. De akármilyen is – támadási felületet ad a Sátánnak, akinek az a célja, hogy lefoglaljanak minket a vágyaink, mert akkor kevesebb időnk és erőnk marad a küldetésünkre. Akit lefele húznak, az anyagi világhoz kötnek a vágyai, az nem veszélyes a Sátán számára. Jézus felfelé akar emelni minket, szellemi vágyakozást akar ébreszteni bennünk. Jézus útján járó, kísértéseiben botladozó emberségünk számára fontos a Jézusi biztatás: „Nemcsak kenyérrel él az ember…”
Ünnepre készülve vizsgáljuk meg és tegyük mérlegre a vágyainkat: mire irányulnak? Mennyire erős bennünk a szellemiek iránti étvágy? Próbáljuk meg néha böjtöltetni vágyainkat. Sokféle böjt lehet a fizikai böjtön kívül (szóböjt, kritikaböjt, médiaböjt…) A böjt eszköz, ami segít megtisztítani a testünket az anyagi mérgektől, lelkünket pedig a lelki mérgektől. A böjt felkészülés – a megpróbáltatásra, a nagy döntésekre vagy az ünnepekre.
Mindenféle böjt segíthet minket a szeretésre való erőt-gyűjtésben, a másokon segítésben, és abban, hogy a szívünk valóban ünneplőbe öltözzön az ünnepre. Még időben vagyunk…
Segíts Uram, hogy az ünnepünk valóban ünnep lehessen!
[Miklovicz Panni, Nőtincs]
Molnár B Antal [ 2012-05-20 20:24 ]

MÁJUS 20. Tévút helyett ösvény Ézsaiás 19 Egyiptomról sok helyen olvashatunk a Bibliában, sok esemény van, ami közös Isten népével. Megismerhették az Úr hatalmát a tíz csapás által, ami- kor ellene álltak a kivonulás alkalmával, és nem akarták elengedni a Mózes által vezetett népet. A próféta felhívja Jeruzsálem figyelmét, hogy Egyiptom nem tud rajtuk segíteni, mert Isten ítélete utoléri Egyiptomot. „Száguld az Úr gyors felhőn.” A rájuk váró ítélet: „Meginognak előtte Egyiptom bálványai... testvér - testvér ellen, ember embertársa ellen, város ellen, tartomány tartomány ellen harcoljon.” Egyiptom bölcsei tanácstalanok lesznek, bálványaik nem segítenek, sem a jövendőmondók. Az Úr kiszolgáltatja őket egy keménykezű úrnak, Asszíriának. A külső csapások mellett belső csapások is sújtják majd, melyek tönkreteszik kereskedelmüket. A Nílus, ami termékennyé teszi a földet, nem árad meg, mellékágai kiszáradnak és növényzete is elszárad. Ezért a halászok és a vászonszövők gyászolnak majd. Meglátja majd Egyiptom, hogy az Úr felemelte a kezét ellenük. „Egyiptom rettegni fog Júdától”, mert tudják, hogy a Seregek Ura velük van. Egyiptom és Asszíria megtér az Úrhoz, és a tévút (bálványimádás, hadakozás) helyett a barátság ösvényén járnak majd. Személyválogatás nélkül Galaták 2,11–14 Péter az Úr Jézus tanítványa volt, az evangéliumot nem emberektől tanulta, hanem Isten kijelentéséből nyerte. Pál nagyra becsülte Pétert, mégis azt mondja: „nyíltan szembeszálltam vele, mivel okot adott arra, hogy megfeddjem”. Péter a pogány megtértekkel együtt evett, amíg zsidó testvérei meg nem érkeztek. Azt követően elkülönült tőlük: „visszahúzódott és elkülönítette magát, mert félt a zsidó származású testvérektől... képmutatásukba még Barnabás is belesodródott”. Pál apostol nem értett egyet azokkal, akik úgy vélték, hogy körülmetélkedés és az étkezésre vonatkozó törvény betartása nélkül nincs üdvös- ség. Az üdvösség hit által, kegyelemből van, és nem a törvény cselekvéséből. „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez: nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.” (Ef 2,8–9) Pál nyíltan figyelmezteti Pétert, hogy tanítása nincs összhangban a csele- kedetével, és következetlenségével sokakat megzavar. A köpönyegforgató életmód semmilyen körülmények között sem egyeztethető össze a krisztusi élettel. Segítsen az Úr következetesen hirdetni és cselekedni az igét!Molnár B Antal [ 2012-05-19 16:17 ]


Pecznyík Pál: Örök otthon !

Nem vagy idevaló, elcsábított lélek,
Isten örök otthont készít, gyermekének.
Míg vonulsz az úton, mennyei célra nézz,
ne hallgass testedre, mert az maradni kész.
A bűn mocsarában, ő jól érzi magát,
várja, hogy pátyolgasd, míg vonulsz földön át.
Mivel porból való és bűnben hentereg,
a szebb örök hazát, soha nem látja meg!
Romlott fának sarja, rossz gyümölcsöt terem,
ítéletre érett, vár rá a sírverem.

Tested - míg vándorolsz, lelkednek sátora,
ám lelked Istené, nem mehetsz bárhova?
Atyád azért adott néked, drága időt,
hogy lelked sátrában, már itt szolgáljad Őt!
Ne engedj a testnek, hogy lelkedre hasson,
kényelem, élvezet igájába hajtson.
Csak tekints előre, közel van már a cél!
Menny kapuja fölött, zászlót lenget a szél.
Nem is sejted, milyen sokan várnak téged,
futásod Jézussal, győztesen ér véget!
Isten mennyországa, győzteseknek hona,
győzelmi énekük, nem ér véget soha!


Magyar Continental Singers: Te erőt adsz

Ha szívem fáj és kétely lakik bennem,
A csüggedés oly közel jön hozzám.
Én várok rád s Te mellém ülsz a csendben,
Megvigasztalsz a jelenléteddel.

Refr.:
Te erőt adsz, ha megfárad a lelkem
Erőd adod, velem vagy, nem hagysz el.
Felemelsz, tovább viszel az úton,
(Te) erőt adsz, mely nem fogy el sosem.

Refr.: Te erőt adsz...

A szívem már csak Nálad lelhet békét,
Nem élhetek Tenélküled tovább.
Nézlek és lelkem megtelik csodával,
Az életem fényed ragyogja át.

Refr.:Te erőt adsz...

Oly erőt adsz, mely nem fogy el sohasem.
Nem fogy el sosem.
Molnár B Antal [ 2012-05-19 16:16 ]

A madár, fiaihoz

Száraz ágon, hallgató ajakkal
Meddig ültök, csüggedt madarak?
Nincs talán még elfeledve a dal,
Melyre egykor tanítottalak?!
Vagy ha elmúlt s többé vissza nem jő
A víg ének s régi kedvetek:
Legyen a dal fájdalmas, merengő,
Fiaim, csak énekeljetek!

Nagy vihar volt. Feldúlt berkeinken
Enyhe, árnyas rejtek nem fogad:
S ti hallgattok? elkészültök innen?
Itt hagynátok bús anyátokat?!
Más berekben másképp szól az ének,
Ott nem értik a ti nyelvetek ...
Puszta bár, az otthonos vidéknek,
Fiaim, csak énekeljetek!

Hozzatok dalt emlékül, a hajdan
Lomb- s virággal gazdag tájiról;
Zengjétek meg a jövőt, ha majdan
E kopár föld újra felvirul.
Dalotokra könnyebben derül fény,
Hamarabb kihajt a holt berek;
A jelennek búját édesítvén:
Fiaim, csak énekeljetek!

A bokorban itt az ősi fészek,
Mely növelte könnyű szárnyatok;
Megpihenni most is abba tértek,
Bár a fellegek közt járjatok!
S most, hogy a szél összevissza tépte:
Ugy tennétek, mint az emberek?
Itt hagynátok, idegent cserélve ...? -
Fiaim, csak énekeljetek!
Tompa Mihály 1852.
Molnár B Antal [ 2012-05-19 16:15 ]

Ha nagy leszek... ha nagy lesz

Erdődy Elek: Ha nagy leszek... ha nagy leszel

Ha nagy leszek anyám... fiad ígéri néked:
Nagyon, nagyon boldoggá foglak tenni téged.
Teérted dolgozom, örökké, szakadatlan,
Hogy visszaadjam azt, amit tetőled kaptam...
Ha nagy leszek anyám : tied lesz napom, éjem,
Hogy régi mosolyod orcádra visszatérjen,
Hogy eltüntessem rólad én a gond-keresztet,
Mely fáradt szép szemed alatt megbújva reszket...
Ha nagy leszek anyám, csak érted fogok élni!
Becézni foglak és a szellőtől is védni,
Hogy megháláljam lelked rám hullott csodáját,
Hisz értem szenveded az élet Golgotáját...
Lábod elé hintek ezer selymes virágot,
Hogy visszaadjam neked boldog ifjúságod,
Hogy visszaadjam azt, amit tőled elvettem:
Te tönkre mentél, s én viruló életet leltem.
Ha nagy leszek, anyám, bíborban fogsz majd járni,
Egész világ tisztelni fog, s csodálni,
Arcodról eltűnik a gond s a néma bánat
Egész világ irigyli majd az én anyámat,
Az édesanyámat.

Ha nagy leszel, fiam, tudom, hogy így kell lenni,
Vágycsillagok után dalolva fogsz majd menni.
Örökre elhagyod fehér hajú anyádat,
Mint virághullatott, elhervadt rózsaágat...
Ha nagy leszel, fiam, majd mindent elfelejtesz,
S ha értem néha tán egy-két könnycseppet ejtesz,
Az élet mégis messze rózsakertbe csábít,
Hol számodra ezer csodás álomvirág nyit...
Ha nagy leszel, fiam, nem fogsz törődni velem,
S míg én remegve várlak árva, bús sötétben,
Egy másik asszonyszív ölel magához téged,
Egy másik asszony hív : a hites feleséged. . .
Ha nagy leszel fiam, emlékezni se fogsz rám,
Fakó lesz vén szemem, és ráncos lesz az orcám,
Mert búsak napjaim keservesek az éjek,
És téged egyre messzebb visznek el az évek...
De szívem boldog lesz ha hírül hozzák mások,
Hogy megtaláltad mégis a földi boldogságot,
Eltűnik minden gondránc és a könnyes bánat,
Ha irigyelni fogják az én fiacskámat.
Édes fiacskámat!...


Molnár B Antal [ 2012-05-19 16:13 ]

Mt 16,13-19

Kinek tartják az emberek az Emberfiát? Ez a kérdés ma is feltehető. Kinek tartják az emberek ma Jézust? A katolikus egyház a megtestesült máso¬dik isteni személynek, akiben együtt van a teljes isteni és emberi termé¬szet is, van, aki nagy prófétának tartja, és van, aki egyszerű Isten-kereső embernek, aki meghallotta és megértette az Isten akaratát. Mondhatjuk, hogy ez egy dogmatikai kérdés, és nem kell vele foglalkozni. Én azonban azt hiszem, ha Jézust-követőnek tartjuk magunkat, akkor nagyon is hatással van az életünkre az, hogy mit gondolunk Jézusról. Ha a megtes¬tesült Istennek gondoljuk, aki mindenható, hibátlan és bűntelen, nem érezzük magunkra nézve teljesíthetőnek tetteit; ő megtehette, de a mi lehetőségeinket ez meghaladja. De ha vesszük a bátorságot, hogy mí¬tosztalanítsuk az evangéliumok Jézusát, akkor előttünk állhat egy kereső, az Isten hangját meghalló, a felismert igazsághoz hűséges ember, akit követhetünk.
[Kosztolányi Mari, Karancsalja]
Lk 15,1-3, 11-32 A tékozló fiú
Jézus egyik legszebb és legsajátabb példabeszéde. A régi és az új gon¬dolkodásmód, az igazságosság és a szeretet ütközésének egyik legszebb példája.
A történet bármely főszereplőjének helyébe könnyen behelyettesíthetem magam, hiszen fiú is, testvér is, apa is vagyok.
Mégis, mai fejemnek mit üzen ez a példabeszéd?
Mára az apa szerepe áll hozzám a legközelebb. Nekem is vannak gyer¬mekeim, akiket nagyon szeretek. Azonban már megnőttek. Életük önálló, beleszólási lehetőségem alig, vagy semennyire sincs. Számomra az értük aggódásról, elengedni tudásról és visszafogadásra készségről, és a sze¬retet igazságosságon túlmutató erejéről szól ez a történet. Belül azért imádkozom, hogy soha ne kerüljön sor bármely gyermekem kudarcára! De ha netán mégis megtörténne, akkor szeretettel, őt erősítve tudjam visszafogadni!
[Bajnok László, Budapest]
Molnár B Antal [ 2012-05-19 16:13 ]

MÁJUS 19. A föld széleiről érkezők Ézsaiás 18 Életünket döntően meghatározzák terveink, szándékaink és maga a hely, ahol élünk. Mi, emberek, sokszor elégedetlenek vagyunk életünkkel vagy az eseményekkel, amik velünk történnek. Az igeszakasz Etiópia elleni prófécia, amit a próféta jajszóval kezd. Sajnálat és figyelmeztetés szava ez. Etiópia követeket küld Jeruzsálembe, hogy Júdát szövetségessé tegye Asszíria ellen. A prófécia szerint viszont nem árthatnak az asszíroknak addig, míg az Úr ter- vét véghez nem viszi velük. Használni akarja őket metsző kés gyanánt, azért figyelmezteti a próféta Izrael vezetőit, hogy ne szövetkezzenek azokkal, akik fellázadnak ellenük. Az Úr kijelentette, megbünteti Etiópiát, sok lesz a halott, el sem temetik őket, az ég madarainak és a vadállatoknak lesznek eledelül. Az Úr nyugodtan néz le, és eljön az idő, amikor cselekedni fog. Tervének megvalósulása úgy jön el, ahogyan a hőség és a harmat elhozza az aratás ide- jét. Eljön az idő, amikor nem szövetséget kötni jönnek majd szerecsen országból (Etiópia, de a föld lakóit kell érteni alatta) és a föld széleiről Jeruzsálembe, hanem hogy ajándékot hozzanak a Seregek Urának. „Az Úr csodásan működik, / De útja rejtve van.” Szelídséggel, türelemmel 2Timóteus 2,22–26 Pál apostol arra figyelmezteti Timóteust, hogy az Úr szolgáit hűség és tisztaság jellemezze (14–21. v.). Most a helyes viselkedésre hívja fel a figyelmét. Timóteus a kor szokásaihoz képest nagyon fiatalon állt be a gyülekezeti szolgálatba. Emiatt sokan megvetették őt, de Pál apostol kiállt mellette, tanította őt: „Az ifjúkori kívánságot pedig kerüld!” Minden kornak megvannak a maga kísértései, a testi vágyak, vagy éppen a szolgálatban az abból fakadó kísértések: túlzott harc a tekintélyért, nagyravágyás, türelmet- lenség, beképzeltség. A hívő élet nagyon egyszerű: tenni azt, amit Isten elvár, és nem tenni azt, amit igéje tilt. „Törekedj viszont az igazságra, a hitre, a szeretet- re, a békességre... az Úr szolgájának pedig nem kell torzsalkodni” (24. v. – Károli). Pál apostol arra tanítja Timóteust, hogy szelídséggel intse, nevelje az ellenszegülőket. Sok türelmet igényel az ilyen emberekkel való foglalkozás, mert az ördög tőrében vannak. Szelídséggel és türelemmel kell szolgálnunk, amit Jézustól tanulhatunk meg: „és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű...” (Mt 11,29)Molnár B Antal [ 2012-05-18 16:20 ]


Tulajdonképpen ő nem is volt okos. A házát, az úszómedencéjét, az autóját, a ruháit, a nyaralóját, a garázsát, a lakóautóját mind odaadni, csak azért, hogy egy gyöngy tulajdonosa lehessen? Sokra nem ment vele. Nem vehette magára, nem vitte el sehova, nem lakhatott benne, nem adott meleget.

Jézus a megalkuvást nem tűrő keresés elszántságát és lendületét példázza ezzel a kis történettel. A kereskedő nem törődik a közvéleménnyel, nem gondol a jövőre, nem érdekli a kritika, mindent kész feláldozni, hogy megkapja, amire mindennél jobban vágyik.

Mi vágyunk-e ennyire a mennyek országára? A fuldokló ember levegő iránti vágyához fogható-e a vágyunk Isten iránt? Vagy jobban érdekel, hogy mit mond ez a világ, mit tart divatosnak és mit elvetendőnek? Kinek a tetszését keressük? Isten véleménye számít, vagy az, ahogyan a többség vélekedik?

Figyeld meg, mennyire meghatározza ezt a világot az, amit divatnak hívunk. Valaki mindig felülről diktálja, hogy az emberek hogyan gondolkodjanak öltözködésről, erkölcsről, a jó és a rossz megkülönböztetéséről, mindenről. Az emberiség nagy része teljesen védtelenül áll ezelőtt a hipnotikus hatás előtt és tömegek nem is védekeznek ellene, mert nem érzékelik ennek a veszélyeitMolnár B Antal [ 2012-05-18 16:20 ]

.

Minden gonosz erő ezen a világon arra törekszik, hogy ne akarjuk a jót, tekintsük azt viszonylagosnak és halványuljon el a vágyunk a mennyek országa tisztasága iránt. Pedig azért vagyunk a világon, mert Isten lehetőséget adott nekünk arra, hogy válasszuk azt a jót, amire Isten rendelt bennünket. Ennek hatalmas akadálya az a zavar az adásban, ami a lényegtelennel tölti meg az életünket, hogy ne legyen energiánk az egyetlen lényegesre.

A mennyek országa valóságos. A vágyunk iránta szintén valóságos kell, hogy legyen. Szorítsunk ki minden lényegtelent az életünkből, hogy a mennyek országa valóságosabb legyen már ebben az életben, mint amit a világ diktál.Mi a fontosabb?

Nekem mindig nagyon fontos volt, hogy minden istentiszteleten részt vegyek. Megtérésem óta egy fő célom lett – sok más között. Mindig úgy kerestem munkahelyet, hogy előre megegyeztem a főnökséggel, hogy az Istentiszteleti alkalmak szabadon maradjanak. Ezt segítette, hogy jól értettem a buszjavításhoz, és egy idő múlva ennek a szakmában híre lett.
Akkor a szénbányánál dolgoztam, a külfejtésnél, bent a műhelyben, ahol a teherautókat javítottuk. Állandó délelőttösnek vettek fel egy olyan helyen, ahol két műszakos munkarend van. Tudták, hogy hova járok, és mit csinálok, és ezt tiszteletben tartották.
Egyszer a főnököm leült mellém evés közben, amin nagyon meglepődtem.
- Gáborom, szervezünk egy munkát a két ünnep között, amiért külön munkadíj jár. Négy napos: péntek, szombat, vasárnap, hétfő.
- Nézze főnök, a Pannonautónál (előző munkahelyem) a hat és fél év alatt egy vasárnap sem tudtak behívni dolgozni. Nem hiszem, hogy ez a vasárnap ez alól kivétel lenne.
Egy darabig maga elé nézett, majd kérdezte:
- Péntek, szombat, hétfő?
- Rendben van.
Ugyanannyi összegű jutalmat kaptam, mint akik négy napot dolgoztak. Istennek erre ez volt a válasza. Úgy érzem, ide is illik: „Próbáljatok meg engem,…és árasztok rátok áldást bőségesen.”

Molnár B Antal [ 2012-05-18 16:17 ]

Keresztury Dezső Esti imádság
Ó, milyen vak homályba futnak
kik nélküled indulnak útnak.
A kezemet nézem: leszárad;
szívem sívó homokkal árad.
Valamikor kézen vezettél;
szökni akartam, nem engedtél,
csend volt szívemben és a csendben
szavad szólt csak, mindennél szebben.
Én Istenem, hívj vissza engem!
Magam maradtam, eltévedtem.
Légy bátorságom, bizodalmam;
ó, légy úrrá megint Te rajtam!
-,-,-,-,,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-
Reményik Sándor
Csendes csodák
Ne várd, hogy a föld meghasadjon
És tűz nyelje el Sodomát.
A Mindennap kicsiny csodái
Nagyobb és titkosabb csodák.
Tedd a kezedet a szívedre,
Hallgasd, figyeld, hogy mit dobog,
Ez a finom kis kalapálás
Nem a legcsodásabb dolog?
Nézz a sötétkék végtelenbe,
Nézd a kis ezüst pontokat:
Nem csoda-e, hogy árva lelked
Feléjük szárnyat bontogat?
Nézd, árnyékod hogy fut el előled,
Hogy nő, hogy törpül el veled,
Nem csoda ez? - s hogy tükröződni
Látod a vízben az eget?
Ne várj nagy dolgot életedbe,
Kis hópelyhek az örömök,
Szitáló, halk szirom-csodák.
Rajtuk át Isten szól: jövök.Uram, többet
Kérem a Lélek szent lángját?
Tisztítsd meg szívem hő vágyát,
Tedd szentté lábam alatt a földet!
Utad enyém,
De ha még feltámad bennem,
Hogy jó lenne másfelé is mennem,
Te szent kardoddal tiltón állj elém!
Maradj közel,
Szeretett Ötvös mestere,
Míg lelkem ezüst tengere
Kiábrázolja Szent Arcod! Jövel!
Olyan leszek
Előtted majd, mint a rózsa,
Hibátlan! Szent virradóra
Új illatárral áldozom neked.
Amy Carmichael

Molnár B Antal [ 2012-05-18 16:17 ]

Balassi Bálint Segély meg engemet én édes Istenem!
Segély meg engemet én édes Istenem!
Reménytelenségben ne hagyj elsüllyednem,
Ím minden elhagyott, nincsen hová lennem,
Nem tudok mit tennem.
Sok nyavola miatt apadott hitemet
Most többíts meg bennem, segélvén engemet,
Kit ez világ utál, csúfolván engemet,
Veszett éltemet.
Mint galamb, ki Noé bárkájából repült,
Nagy vízözön miatt meg bárkára került,
Szájában ágot hozván tetejére ült,
Ki zöld ággal újult,
Szintén úgy most lelkem ő nagy ínségében
Meg tereád került képtelenségében.
Noha elhagyott volt; most reménlettében
Rád szállott hitében.
Új könyörgést hozott néked új ág helyett,
Ki jó reménységgel virágzott s zöldellett,
S adja ő magát is kezedben az mellett,
Így vár bárkád felett.
Mint egy nagy bárkádban vedd bé azért szegény
Jó áldomásodban fogadásod szerént,
Hogy az kétség miatt el ne hagyjon megint
Téged, szentséges fent.
Kiből uram néked, de mi hasznod lenne,
Ha az kétség miatt ő pokolra menne?
Lám már megváltottad, hogy ne égne benne,
Sőt jót érdemlenek.
Régen egy galambot, ha Noé megtartott,
Hát hogy hadnál engem, kit Fiad megváltott,
Ki tégedet régen keserven kiáltott,
Szüve szerént áldott.
Segél azért engem, kegyelmes Istenem,
Örvény fenekére ne hagyj alá mennem,
Kiért az míg élek, kész vagyok hű lennem,
Nagy hálaadást tennem.
-,,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-
Berzsenyi Dániel Fohászkodás
Isten! kit a bölcs lángesze fel nem ér,
Csak titkon érző lelke óhajtva sejt:
Léted világít, mint az égő
Nap, de szemünk bele nem tekinthet.
A legmagasb menny s éther Uránjai,
Melyek körülted rendre keringenek,
A láthatatlan férgek: a te
Bölcs kezeid remekelt csudái.
Te hoztad e nagy Minden ezer nemét
A semmiségből, a te szemöldöked
Ronthat s teremthet száz világot,
S a nagy idők folyamit kiméri.
Téged dicsőit a Zenith és Nadír.
A szélvészek bús harca, az égi láng
Villáma, harmatcsepp, virágszál
Hirdeti nagy kezed alkotásit.
Buzgón leomlom színed előtt, Dicső!
Majdan, ha lelkem záraiból kikél,
S hozzád közelb járulhat, akkor
Ami után eped, ott eléri.
Addig letörlöm könnyeimet, s megyek
Rendeltetésem pályafutásain,
A jobb s nemesb lelkeknek útján,
Merre erőm s inaim vihetnek.
Bizton tekintem mély sírom éjjelét!
Zordon, de oh nem, nem lehet az gonosz,
Mert a te munkád; ott is elszórt
Csontjaimat kezeid takarják.
Molnár B Antal [ 2012-05-18 16:17 ]

Ady Endre: Az Isten-kereső lárma
Neved sem értem, Istenem,
De van két árva, nagy szemem
S annyi bolondot látok,
Hogy e sok bolondságból
Nagy ijedelmemben,
Uram, hozzád kiáltok.
Próbáltam sokféle mesét,
De, hajh, egyik se volt elég:
Szívemben, idegemben
Kiabáló, nagy lárma
Téged keres, Fölség,
Isten, a tied minden.
-,,-,-,-,,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,--,


Ady Endre: Hiszek hitetlenül Istenben
Hiszek hitetlenül Istenben,
Mert hinni akarok,
Mert sohse volt úgy rászorulva
Sem élő, sem halott.
Szinte ömölnek tört szívemből
A keserű igék,
Melyek tavaly még holtak voltak,
Cifrázott semmiség.
Most minden-minden imává vált,
Most minden egy husáng,
Mely veri szívem, testem, lelkem
S mely kegyes szomjúság.
Szépség, tisztaság és igazság,
Lekacagott szavak,
Óh, bár haltam volna meg akkor,
Ha lekacagtalak.
Szüzesség, jóság, bölcs derékség,
Óh, jaj, be kellettek.
Hiszek Krisztusban, Krisztust várok.
Beteg vagyok, beteg.
Meg-megállok, mint alvajáró
S eszmélni akarok
S szent káprázatokban előttem
Száz titok kavarog.
Minden titok e nagy-világon
S az Isten is, ha van
És én vagyok a titkok titka,
Szegény hajszolt magam.
Isten, Krisztus, Erény, és sorban
Minden, amit áhítok
S mért áhítok? - ez magamnál is,
Óh, jaj, nagyobb titok.

Molnár B Antal [ 2012-05-18 16:16 ]

Simon András: BŰN - SZERETET
A bűn becserkész,
a szeretet befogad.
a bűn bekebelez,
a szeretet magába foglal.
A bűn megköt,
a szeretet megtart.
A bűn száz annyit ígér,
A szeretet száz annyit ad.
A bűn elveszi az önismeretet,
felmagasztal és magasba emel:
csakhogy letaszíthasson.
A szeretet helyes önismeretre tanít,
Kiábrándít hamis "önmagadból" és összetör:
Csakhogy felemelhessen.
A bűn hájjal keneget,
hogy megrontson.
A szeretet kíméletlenül pöröl,
hogy megtisztítson.
A bűn fröcsköl,
a szeretet szétárad.
A bűn éget és perzsel,
A szeretet sugároz.
A szeretet egyszerű,
A bűn körmönfont.
A szeretet "egy-ügyű",
A bűn agyafúrt.
A szeretet nyíltan beszél,
A bűn körülír.
Míg a szeretet a mélység titkairól dadog,
A bűn a felszín közhelyeiről fecserész.
Míg a bűn hazudik, hogy ne kelljen
megmondania az igazat,
A szeretet kitérő választ ad,
hogy ne kelljen hazudnia.
A bűn kényszerít,
A szeretet késztet.
A bűn csábít,
a szeretet vonz.
A bűn érzéki,
A szeretet érzékelő.
A bűn forral,
a szeretet hevít.
A bűn űz és hajt,
A szeretet lelkesít.
A szeretet megkeresi a tisztátalant,
hogy felemelje,
A bűn "felhajtja" magának a tisztátalant,
Hogy kihasználja, és a sárba tapossa.
A szeretet az embert látja a cédában is,
de a bűn csak riherongy kurvának tartja.
A szeretet megjelöl,
A bűn megpecsétel.
A szeretet társakra lel,
De a bűn csak hordákba ver.
A szeretet kiteljesít,
A szeretet mentséget keres,
A bűn kiüresít.
A bűn kifogást talál.
A bűn bekerít és magadba zár,
A szeretet kapukat nyit és
másokhoz vezet.
A bűn elfecsérli és pazarolja a másét,
De a szeretet önmagát osztja szét.
Ady Endre: AZ ÚR ÉRKEZÉSE
Mikor elhagytak,
Mikor a lelkem roskadozva vittem,
Csöndesen és váratlanul
Átölelt az Isten.
Nem harsonával,
Hanem jött néma, igaz öleléssel,
Nem jött szép, tüzes nappalon,
De háborús éjjel.
És megvakultak
Hiú szemeim. Meghalt ifjúságom,
De őt, a fényest, nagyszerűt,
Mindörökre látom.
-
Szia, MILU !;-)
Molnár B Antal [ 2012-05-18 16:16 ]

-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,--,
Reményik Sándor: Kegyelem
Először sírsz.
Azután átkozódsz.
Aztán imádkozol.
Aztán megfeszíted
Körömszakadtig maradék-erőd.
Akarsz, eget ostromló akarattal –
S a lehetetlenség konok falán
Zúzod véresre koponyád.
Azután elalélsz.
S ha újra eszmélsz, mindent újra kezdesz.
Utoljára is tompa kábulattal,
Szótlanul, gondolattalanul
Mondod magadnak: mindegy, mindhiába:
A bűn, a betegség, a nyomorúság,
A mindennapi szörnyű szürkeség
Tömlöcéből nincsen, nincsen menekvés!
S akkor – magától – megnyílik az ég,
Mely nem tárult ki átokra, imára,
Erő, akarat, kétségbeesés,
Bűnbánat – hasztalanul ostromolták.
Akkor megnyílik magától az ég,
S egy pici csillag sétál szembe véled,
S olyan közel jön, szépen mosolyogva,
Hogy azt hiszed: a tenyeredbe hull.
Akkor – magától – megszűnik a vihar,
Akkor – magától – minden elcsitul,
Akkor – magától – éled a remény.
Álomfáidnak minden aranyágán
Csak úgy magától - friss gyümölcs terem.
Ez a magától: ez a Kegyelem.
Molnár B Antal [ 2012-05-18 16:15 ]

"Hasonló a mennyek országa a kereskedőhöz is, aki szép gyöngyöket keres. Amikor egy nagy értékű gyöngyre talál, elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt."
Máté evangéliuma 13:45-46

Tulajdonképpen ő nem is volt okos. A házát, az úszómedencéjét, az autóját, a ruháit, a nyaralóját, a garázsát, a lakóautóját mind odaadni, csak azért, hogy egy gyöngy tulajdonosa lehessen? Sokra nem ment vele. Nem vehette magára, nem vitte el sehova, nem lakhatott benne, nem adott meleget.

Jézus a megalkuvást nem tűrő keresés elszántságát és lendületét példázza ezzel a kis történettel. A kereskedő nem törődik a közvéleménnyel, nem gondol a jövőre, nem érdekli a kritika, mindent kész feláldozni, hogy megkapja, amire mindennél jobban vágyik.

Mi vágyunk-e ennyire a mennyek országára? A fuldokló ember levegő iránti vágyához fogható-e a vágyunk Isten iránt? Vagy jobban érdekel, hogy mit mond ez a világ, mit tart divatosnak és mit elvetendőnek? Kinek a tetszését keressük? Isten véleménye számít, vagy az, ahogyan a többség vélekedik?

Figyeld meg, mennyire meghatározza ezt a világot az, amit divatnak hívunk. Valaki mindig felülről diktálja, hogy az emberek hogyan gondolkodjanak öltözködésről, erkölcsről, a jó és a rossz megkülönböztetéséről, mindenről. Az emberiség nagy része teljesen védtelenül áll ezelőtt a hipnotikus hatás előtt és tömegek nem is védekeznek ellene, mert nem érzékelik ennek a veszélyeit.

Minden gonosz erő ezen a világon arra törekszik, hogy ne akarjuk a jót, tekintsük azt viszonylagosnak és halványuljon el a vágyunk a mennyek országa tisztasága iránt. Pedig azért vagyunk a világon, mert Isten lehetőséget adott nekünk arra, hogy válasszuk azt a jót, amire Isten rendelt bennünket. Ennek hatalmas akadálya az a zavar az adásban, ami a lényegtelennel tölti meg az életünket, hogy ne legyen energiánk az egyetlen lényegesre.

A mennyek országa valóságos. A vágyunk iránta szintén valóságos kell, hogy legyen. Szorítsunk ki minden lényegtelent az életünkből, hogy a mennyek országa valóságosabb legyen már ebben az életben, mint amit a világ diktál.

Molnár B Antal [ 2012-05-18 16:15 ]

„Abban az órában így ujjongott Jézus a Szentlélek által: "Magasztallak, Atyám, menny és föld Ura azért, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és értelmesek elől, és felfedted a gyermekeknek. Igen, Atyám, így láttad jónak.”
Lukács 10:21. Új Prot. Ford.
Sokszor tapasztaltam, hogy egy olyan családban, ahol naponta kézbe veszik a Bibliát, egy ötéves gyermek többet tud, mint egy idősebb „vallásos” személy, aki büszke arra, hogy őt ilyen vagy olyan vallásúnak keresztelték meg gyermekkorában. Sokszor találkozom olyan személlyel, aki, bár iskolázottság szempontjából nem jutott fel a létra legmagasabb fokára, de ízesen és helyesen hasogatja Isten beszédét.
Van egy kedves erdélyi Gábor-cigány barátom. Egy alkalommal bejött abba a turista-csapatba, akikkel Erdélyben jártunk, és „szájtátva hallgatták” a csoport tagjai, ahogy Jézusról beszélt. Egyszerűen, tisztán, őszintén, hitelesen.
Jézus ujjongott, amikor látta, hogy egyszerű emberek élete megváltozik, amint megértik az igazságot. Hálát adott ezért mennyei Atyjának.
És mivel ők „gyermekek”, egyszerűek, talán pontosan ebből adódik, hogy amit tudnak, arról örömmel beszélnek. A „bölcsek és értelmesek” talán a még-megfelelőbb alkalomra várnak. Vagy valamiféle isteni indíttatásra. Ezzel szemben az egyszerű emberek teszik, amit érzésük szerint tenniük kell.
Olvastam egy nagyon kedves testvérnőről, aki bátran átment a rendőrkordonon és az államfő kezébe adott egy Jézus élete című könyvet. Úgy érezte, erre indítja a Lélek. Az államfő mosolyogva elfogadta. Úgy szeretnék egyszerű, gyermeki lelkülettel állni Jézus előtt, és így indulni el, amikor erre indít. Úgy szeretném a lehető legegyszerűbben elmondani másoknak, amit megértettem az Igéből. Úgy szeretném, ha rólam is azt mondaná: Atyám! Olyan boldog vagyok, hogy ez az én egyszerű gyermekem megértette, amit az ő életében tettem. Megértette akaratomat. És egyszerűen, szívesen, hitelesen és örömmel szolgál nekem.
Ha Te is szeretnéd – csatlakozz hozzám!Molnár B Antal [ 2012-05-18 16:14 ]

Ezután kivitte őket Betániáig, felemelte a kezét, és megáldotta őket. És miközben áldotta őket, eltávolodott tőlük, és felvitetett a mennybe. Ekkor leborulva imádták őt, majd nagy örömmel visszatértek Jeruzsálembe; mindig a templomban voltak, és áldották Istent.
Lukács 24,50-53

Ha valaha el kellene hagynom a földet, ahol élek, biztos azt a helyet szeretném látni utoljára, ahol mindig jól éreztem magam; és azok arcát szeretném magammal vinni az emlékezetemben, akik a legfontosabbak a számomra. Jézusnak ez a hely Bethánia volt, szerettei pedig a tanítványok.
Bethánia a nyugalom, a béke, a pihenés, a szeretet helye volt a Megváltó számára. Itt élt a három testvér, Márta, Mária és Lázár, akik kedves barátai voltak. Amikor ide utazott fáradságos munkája után, végre Ő is úgy érezte, hogy hazatért. Régi otthona már rég nem volt számára otthon. Amikor kijelentette magáról, hogy Ő az Eljövendő, atyjafiai elvetették, sőt meg is akarták kövezni Őt.
Saját testvérei csak visszahúzó erőt jelentettek. Egy alkalommal még édesanyját is felhasználták, hogy visszatartsák őt céljától. Utána mentek, sőt be is üzentek: "Íme, anyád és testvéreid odakint állnak, és beszélni akarnak veled." (Mt 12,47) Azt képzelték, hogy taníthatják testvérüket, inthetik őt, sőt ők vezethetik arra az útra, amelyet helyesnek tartanak. De Jézus válaszolt: "Ki az én anyám, és kik az én testvéreim?" (Mt 12,48) – mondta. Majd folytatta: „Aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát, az- az én fivérem, nővérem és az én anyám.” (Mt 12,50)
Ezért hát Megváltónk a tanítványoktól búcsúzott azon a csodálatos napon. Mert azok Isten akaratának cselekvésére szánták oda magukat. Miközben a Menny felé emelkedett, felemelte a kezeit és áldást mondott rájuk. Áldást, melyet azóta is magunkon érezhetünk mindenkor, amikor Isten akaratát keressük, amikor az Ő útját járjuk. Így lesz miénk is a tanítványok Istent magasztaló, mindvégig megmaradó öröme.
Molnár B Antal [ 2012-05-18 16:14 ]


Szent Ferenc imája
Tégy engem békéd eszközévé!
Hol gyűlölet van, oda szeretetet vigyek.
Hol neheztelés, békességet,
hol széthúzás, egységedet.
Tégy engem békéd eszközévé!
A kételkedés helyett hitet vigyek.
A kétségbeesés helyett reményt,
a sötétségbe fényedet.
Ó Mester, add, hogy vigasztaljak mást,
és ne csak magamnak keressek vigaszt!
Legyek megértő, ne csak megértett,
szeressek, ahogy Te szerettél minket!
Tégy engem békéd eszközévé,
mert ha megbocsátunk, nyerünk bocsánatot!
Ha adunk, akkor kapunk igazán,
és ha meghalunk, kapunk örök életet!

-,,,-,-,,,,,,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-

Petri György: Apokrif
Zakatol, a szentcsalád
Isten tömi Máriát,
József nem tud elaludni,
keres valami piát.
Nem lel, felkel. Pizsamára
húz fel inget és gatyát,
lemegy a Három királyba,
hogy egy fröccsöt legalább---
---"Megint Isten?"
---"Az hát, megint."
Sóhajt, nagyot húz és legyint:
---"Különben,
múltkor kivertem a huppot.
Ha az orrom előtt dugtok!
--- de így megmondtam a Marinak,
legalább tartsad a pofád,
úgyis szól, mint a földrengés
mindig az a rohadt ágy,
közben - de komolyan! - ne halljak
több ha-ha-ha-halleluját!"
Molnár B Antal [ 2012-05-18 16:13 ]

MÁJUS 18. Jövevény voltam, és befogadtatok Ézsaiás 16 Egy gyermekkori emlék jut eszembe. Egyszer késő délután, szüleimmel egy idegen hangját hallottuk az udvarunkon. Az idegen egy edényárus volt, sok csomaggal, és szállást keresett, elmondása szerint már hosszú ideje. Szüleimnek eszébe jutott a bibliai tanítás, és vendégünknek szállást és vacsorát adtunk. Egyszerre volt bennünk a segítségnyújtás öröme és a szorongás: vajon becsületes ember? Reggel megköszönte a szállást, és mielőtt elment, egy kis edényt adott ajándékba. Becsületes jövevény volt. Ézsaiás ebben az igeszakaszban a moábiták ellen jövendöl. Figyeljük meg ennek a népnek az eredetét! Lótnak és Lót idősebb lányának közös gyermeke Moáb (1Móz 19,37). Lakóhelyük a Jordántól keletre volt. Izraeltől megtagadták, hogy átvonuljanak földjükön, mikor azok Kánaán felé haladtak. Ez a nép bízta meg Bálámot, hogy megátkozza Izraelt. Dávid vezetése alatt Izrael leigázta őket, „és a móábiak adófizető szolgái lettek Dávidnak” (2Sám 8,2). A le- igázás után Mésa, Moáb királya százezer hízott bárányt és százezer kost adott adóba Izrael királyának (2Kir 3,4). 1. A próféta felszólítása: „Küldjetek bárányokat az ország uralkodójának... Sión leányának hegyére” (1. v.). Ézsaiás próféta felszólította a móábiakat, hogy csatlakozzanak Jeruzsálemhez, mert így Isten megőrzi majd őket az asszír pusztítástól. A prófétának Izrael felé is van tanítása: „Rejtsd el az elűzötteket, ne jelentsd föl a bujdosókat... a jövevényt fogadjátok be” (3. v.). Egyszerre van benne ebben az eseményben Isten igazságos ítélete és nagy kegyelme. Hasonló ez ahhoz a kegyelemhez, amelyet velünk szemben gyakorolt és naponként gyakorol. „Kegyelem által készül egy trón... a bíró, aki rajta ül, törődik a joggal, és szorgalmazza az igazságot.” (5. v.) 2. A próféta megállapítása: „Hallottunk Moáb gőgjéről, hogy milyen gőgös, fennhéjázó, dölyfös és öntelt, üres hencegő” (6. v.). Ez az ok, amiért Isten ítélete jön. A büszke, gőgös embernek nem kell az, amit Isten felkínál. A móábiak úgy döntenek, nem küldenek bárányt, nem folyamodnak Jeruzsálemhez. Inkább a maguk elgondolása szerint cselekszenek, a magunk erejében bíznak, és saját isteneiket imádják. Megtehették, ám az Úr azt üzeni, hogy három esztendőn belül jön az ítélet (14. v.). „Hova menekülsz, ha majd jön az ítéletnap? Vajon ki segít, a vádtól ki véd?” – kérdezi egyik énekünk. „Ma még jöhetsz, mire vársz, az Úr szól! Siess hát, fogadd kegyelmét!” – szól a folytatás. Engedjünk a felhívásnak, döntsünk Isten kegyelme mellett! Imaáhítat: Magasztaljuk Istent közelségéért! – Zsolt 145,18Molnár B Antal [ 2012-05-17 14:49 ]

„Ezt mondja a magasztos, a felséges, aki örök hajlékában lakik, szent az ő neve: Magasságban és szentségben lakom, de a megtörttel és alázatos lelkűvel is. Felüdítem az alázatosak lelkét, felüdítem a megtörtek szívét. Mert nem örökké perlek, és nem vég nélkül haragszom, hiszen elalélna előttem a lélek, az emberek, akiket én alkottam. Megharagudtam a haszonlesés bűne miatt, haragomban megvertem őt, és elrejtőztem. Ő pedig elpártolt tőlem, és a maga esze után járt. Láttam útjait, mégis meggyógyítom és vezetem őt. Vigasztalással fizetek neki és gyászolóinak. Megteremtem ajkán a hála gyümölcsét: Békesség, békesség közel és távol! Ezt mondja az Úr: Meggyógyítom őt!”
Ézsaiás könyve 57:15-19
Talán a mögötted álló időszakban nem igazán voltál szívélyes kapcsolatban Istennel. Valami nem úgy történt, ahogy azt te szeretted volna, és mély hallgatásba burkolóztál vele kapcsolatban. Majd gondoltál egyet, és lépted egyik lépést a másik után a magad megálmodta úton Nélküle. Úgy érezted, azok után, ami történt, nincs már Rá szükséged, és menni fog egyedül is a nagybetűs Élet.
Aztán jött a fal, melynek fejjel rohantál neki, egy nagy koppanás, és a mérhetetlen csendben egyszer csak felfigyeltél egy ismerős arcra magad fölött, ahogy feküdtél a földön összetörve. Mert Ő utánad jött, akárhogy is te mondtad ki: "Legyen vége..." Ő utánad jött, és nem hagyott magadra döntésed keserű következményében.
Tudod, barátom, nem tudsz olyan messzire menekülni, hogy Ő feladná az utat utánad. Fontos vagy neki, és szeretne veled, a megtörttel találkozni. Szeretne új erőt adni, bizalmat, hitet és kitartást a mindennapokhoz. Szeretne gyógyulást hozni sebeid helyébe, szeretné, ha végre igazán annak ismernéd meg, aki Ő valójában, és felhagynál a felesleges meneküléssel.
Ma reggel itt az idő, hogy lépéseid irányát megfordítsd felé. Itt az idő, hogy letedd a fegyvert, érezd Isten békéjét, legyél távol vagy már egyre közelebb, és gyere végre haza
Molnár B Antal [ 2012-05-17 14:48 ]

Pilinszky János. PANASZ
Elevenen a csillagok alá,
az éjszakák sarában eltemetve,
hallod a némaságomat?
Mintha egy égbolt madár közeledne.
Így hívogatlak szótalan:
az örök hallgatásból,
idegen egeid alól
valaha is kiásol?
Eljut hozzád a panaszom?
Hiába ostromollak?
Köröskörül a félelem
zátonyai ragyognak.
Számíthatok rád istenem?
Úgy vágyom közeledre,
dideregve csak hevesebb
a szerelmek szerelme!
Temess a karjaid közé,
ne adj oda a fagynak,
ha elfogy is a levegőm,
hívásom sose lankad.
Légy reszketésem öröme,
mint lombjai a fának:
adj nevet, gyönyörű nevet,
párnát a pusztulásnak.
Molnár B Antal [ 2012-05-17 14:48 ]

Rainer Maria Rilke. AZ ÁHITAT KÖNYVE
/részlet/
Szomszédom, Isten, hogyha néhanap
éjjel kemény kopogással zavarlak -
azért van ez, mert lélegezni hallak,
s tudom: szobádban csak te vagy magad.
S ha valamit kívánsz, nincs senki ott,
hogy italt érjen kereső kezed:
figyelek mindig. Adj egy kis jelet.
Közel vagyok.
Nincs más közöttünk, csak vékonyka fal,
véletlenül, mert meglehet:
ha szám vagy szád hívni akar -
a fal reped,
és hang se jelzi estét.
És azt képmásaidból építették.
S a képek, mint nevek, elédbe állnak.
S ha bennem egyszer fényesség fakad,
mellyel mélyebb létem téged kutat,
elfecsérelődik képkeretre máznak.
És akkor elmém, mely hamar kifárad,
hazátlan lesz és tőled elszakad.
(Nemes Nagy Ágnes ford.)
Molnár B Antal [ 2012-05-17 14:47 ]Reményik Sándor: Elkéstetek

Szó a protestáns teológusokhoz
Elkéstetek, elkéstetek vele,
Az Igével, ki élet kenyere,
Ki Evangélium és semmi más,
Nem tudás, művészet, magyarkodás,
Nem kultúra és nem pedagógia,
Nem eszköz többé, hanem cél maga,
Ki szabadelvű emberség helyett
Istennek állít magas trónhelyet,
Kinek választóvize Jézus vére
A kárhozatra vagy az üdvösségre,
Ki minden ember-eszményt kevesel
S az ifjakat magához vonja fel.
*
Elkéstetek, elkéstetek vele,
Süket fülembe hogy jusson bele?
Mit értsek belőle, ki hajdanában
Jártam egészen más iskolában?
Nekem kongó szavak csupán ezek -
Ti azt mondjátok: ősi fegyverek.
Forgattak régi Reformátorok,
De eltemette százados homok. -
Már dédapám is homokon futott,
Pedig ezernyolcszáznegyvenkilencbe
Tisza kerület szuperintendense.
A trónfosztó szózathoz szót talál,
S míg Kossuth Jézus árnyékában áll:
Dördül hangja a lőcsei templomban,
Dacában sokkal inkább, mint alázatban,
Nagyanyám kap tőle egy imakönyvet,
Mit haláláig buzgón levelezget,
Ő használhatta németnyelvü tiszten:
Ein Gebetbuch für aufgeklärte Christen.
*
Elkéstetek, elkéstetek vele,
Az Igével, ki élet kenyere.
- Gyermekkoromból egy jelenet - látom:
Apácák jönnek halkan, mint az álom
S előttük nagynéném az ajtót zárja,
Hallik puritán hangja, kiáltása:
Pápista célokra mi nem adunk:
Protestánsok vagyunk!
Ím, ez volt a ti teológiátok:
Keveset hisztek, sokat protestáltok,
A császár ellen, a pápista ellen,
Mindegy, mindegy csak protestálni kelljen.
*
Elkéstetek, elkéstetek vele,
Az Igével, ki élet kenyere.
Sosem hallottam oly szavát apámnak,
Hogy volna foganatja imádságnak.
Anyám is vette legfőbb példaképnek
Jézust. Szavát erkölcsi nevelésnek,
De hogy o Isten egyszülött fia?
Vagy esztelenség, vagy komédia.
Ezt hallottam, de soha semmi mást.
Hol keressem hát a vigasztalást?
Nekem az egyház csak puszta keret,
Belementeni magyar lelkeket.
S szolgálni magyar művelődést vele,
Mint tette apám s minden nemzetsége.
Viszont rajtam teljessé lett az átok:
Én már az Isten ellen protestálok.
S egyéb hitet ugyan honnan vennék,
Mikor "a hit is kegyelmi ajándék".
*
Elkéstetek, elkéstetek vele,
Az Igével, ki élet kenyere,
Ahhoz, mi nektek most régi-új mérték:
Nemzedékből veszett ki az érzék.
Rajtam nem segít Barthotok,
Kongó, üres szó minden szavatok.
Süket szívembe hogy jusson bele?
Elkéstetek, elkéstetek vele.
Kolozsvár, 1936. október 22.
Molnár B Antal [ 2012-05-17 14:47 ]

„Mert mi a Lélek által, hitből várjuk az igazság reménységét.” (Galátziabeliekhez írt levél 5. fejezet 5. vers) Pál eme levelét olvasva, a Galibabeli gyülekezetek egy sajátos problémájáról értesülhetünk. Júdeából származó Tévtanitok járták a közösséget, akik a pogányságból megtérteket a körülmetélkedés szertartására igyekeztek kötelezni. Azt tanították: „Ha körül nem metélkedtek Mózes rendtartása szerint, nem idvezülhettek.” (Apcsel.15:1)
Viszont az apostol, volt farizeusként jól ismeri a lehetetlenség eme útját, ezért tiltakozik oly hevesen a cselekedetek általi megigazulás tana ellen. Így kérdi őket: „Ennyire esztelenek vagytok? A mit Lélekben kezdtetek el, most testben fejeznétek be?” (Gal.3:3)
Persze, ma is vannak, akik számára túl egyszerűnek, túl mesebelinek tűnik a mennyországba vezető út. ’Egy-egy akadályt csak fel kéne állítani, hogy csak az arra érdemesek juthassanak oda.’
Ha a jó cselekedet egy lépés a menny felé, a rossz cselekedet pedig hátralépés, ha őszinték vagyunk magunkhoz, el kell ismernünk, mivel legalább annyi rosszat teszünk, mint jót, a nap végére nemhogy közelednénk Isten országához, inkább egyre eltávolodnánk.
Így Pál arról szeretne meggyőzni bennünket is, hogy az evangélium középpontjában nem az ember, hanem az Isten cselekedete áll.
Az üdvösségbe semmit sem számít, ha száz keresztet cipelsz is és naponta ötöt faragsz még magadnak…
Az örök élet elnyerésében csupán egy kereszt számít; Jézus keresztje, Jézus érted hozott áldozata. S mit tettél vagy teszel azért, hogy Ő életét adta érted?
Ha hittel elfogadtad, válaszold Pállal együtt:
„Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; a mely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, a ki szeretett engem és önmagát adta érettem.” (Gal.2:20)Molnár B Antal [ 2012-05-17 14:46 ]

Jer 17, 5-10., Lk 16,19-31
Lk 16,19-31
Ábrahám így felelt: „Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, akkor, ha a holtak közül támad is föl valaki, annak sem fognak hinni.”
Én vajon hallgatok a prófétákra, Jézusra? Meg akarom hallani az üze¬netet? Vagy csak azt hallom meg, amit szeretnék?
És mennyire figyelek oda másokra? Meghallom amit a párom, gyerekeim, szüleim, testvéreim mondanak? Azt hallom, amit üzenni szeretnének?
Jer 17, 5-10
Jeremiás elég keményen szól. Én így fogalmaznám meg az üzenetet, amit értettem belőle:
Bízzunk egymásban bátran, de egyenrangúként bízzunk. Vehetünk példát másokról, de ne helyezzük őket magunk fölé, ne istenítsük őket. Ne hozzájuk mérjük magunkat, hanem az egyetemes isteni mércéhez. Csak Isten van felettünk, mindenki más egyenrangú velünk. A mércének kell tehetségünkhöz képest megfelenünk, nem embertársaink elvárásainak. Ezért ne másokhoz képest, vagy mások szemével mérjük magunkat! Hogy ki különb, az úgyis csak felülről látható, a szívekbe, vesékbe látó szemmel.
[Rauscher Anna, Budapest]
Molnár B Antal [ 2012-05-17 14:46 ]

MÁJUS 16. Aki mindeneket magához von Ézsaiás 14,28–32; 15,1–9 A Filiszteusok és móábiak régóta ellenségei Isten népének. Azt, hogy év- századokon keresztül közel voltak Isten népéhez, nem az Úr megismerésére, hanem ellenségeskedésre használták fel egy asszony, a moábita Rúth kivételével, akinek Krisztus földi családfájában is helye lett. Mindannyian abban a világban élünk, amelyet Teremtője szeretete övez, noha sokan erről még nem vesznek tudomást. Istennek úgy tetszett, hogy megváltott emberei legyenek azok a hírvivők, akik Uruk akaratát megosztják azokkal, akik a kárhozat felé tartanak. Amikor Isten kiadja a parancsot, lejár a kegyelem ideje. Azon a napon a most olvasott igeszakaszban foglaltakhoz igencsak hasonló módon számol le végleg az Úr az ellenségeivel. Valaha mi is az ellenségei voltunk, ma már gyermekei vagyunk, mert még idejében megértettük hívását. Harcok, esetleg megaláztatás ma is érhet minket. Ezektől való aggódásunkban legyen biztatásul Urunk választottainak szóló ígérete: „Bizony, aki titeket bánt, a szemem fényét bántja!” (Zak 2,12b) Ma vajon kinek kínálja fel kegyelmét Urunk általunk? „Hitre talált a mi bizonyságtételünk” 2Thesszalonika 1,1–5.11–12 A mögöttünk álló héten igetanulmányaink során többször olvastunk, gondolkodtunk a bizonyságtételről. Semmiképpen ne feledjük azonban, hogy a mennyországot csak Isten növelheti lakosokkal! Más szavakkal: a meggyőzés, hitébresztés, megigazítás munkája Urunk hatásköre. Ez azt jelen- ti, hogy nem emberfeletti teljesítményeket vár, hanem emberi szavakba és tettekbe öntött híradást az igazságról. A többi a Szentlélek munkája az emberi szívekben. Istenünknek határozott terve van afelől, hogy kik azok, akiknek rajtunk keresztül ajánlja fel kegyelmét. Ezek az emberek általában azok, akik valamilyen szempont – életkor, lakóhely, érdeklődés, rokonság – alapján hasonlítanak hozzánk. Pál első Thesszalonikai tartózkodása alkalmával is szokása szerint azokat az embereket kereste fel a zsinagógában, akikkel közös háttere alapján beszélgetést kezdhetett (ApCsel 17,2). Az Isten beszédének világos és hiteles feltárása meghozta eredményét: a megszólítottak közül többen hívőkké lettek. Mások, akik sértve érezték magukat, hamis vádakat koholva elűzték Pált és társát a városból. Az igazságot azonban, amely gyökeret vert a szívekben, nem űzhették el sem akkor Tesszalonikából, sem a te szolgálatod nyomából. /Molnár B Antal [ 2012-05-15 19:54 ]


Dsida Jenő: Legyetek őszinték

Lássátok, fáradt vagyok már
s nem bírok szavaitok labirintján
tévelyegni. Szeretem a nyugodt,
nyílegyenes, biztos utakat.


Legyetek őszinték, ne zúdítsatok
rám cifra szép szavakat,
mert el tudom viselni a meztelen
igét és ti is el kell, hogy viseljétek.


Amikor beszélek, ne nézzetek
a hátam mögé: az nyugtalanít.
Állítástok legyen: igen, igen -
és tagadástok: nem, nem.


Mindnyájan biztosan meghalunk.
Esik a hó, itt pattog a tűz
és mindnyájan testvérek volnánk
és nyájas, jó apánk az Isten.
Molnár B Antal [ 2012-05-15 19:53 ]

Henri Viscandi Meghallgatott imádság

Erőt kértem az Úrtól,-
s Ő nehézségeket adott,
melyeken megedződtem.
Bölcsességért imádkoztam,
és problémákat adott,
melyeket megtanultam megoldani
Előmenetelt óhajtottam,-
gondolkozó agyat és testi erőt
kaptam, hogy dolgozzam.
Bátorságot kértem,-
és Isten veszélyeket adott,
melyeket legyőztem.
Szeretetre vágytam,-
és kaptam az Úrtól bajbajutott
embereket, hogy segítsek rajtuk.
Kegyes jóindulata helyett
alkalmakat kaptam a jóra,
Semmit nem kaptam, amit kértem
és mindent megkaptam, amire
szükségem volt.

Meghallgatta imádságomat!
Molnár B Antal [ 2012-05-15 19:52 ]

Assisi Szent Ferenc Tégy engem békéd eszközévé

Uram,
tégy a béke eszközévé.
hogy szeretetet vigyek oda,
ahol gyűlölet van,
hogy megbocsássak,
ahol bűn van,
hogy egyesítsek,
ahol széthúzás van
hogy igazságot hozzak,
ahol tévedés van,
hogy hitet vigyek,
ahol sötétség van,
hogy örömet vigyek oda,
ahol szenvedés van

Nem azért, hogy vigasztalódjam,
hanem, hogy vigasztaljak;
nem azért, hogy megértsenek,
hanem, hogy megértsek
nem azért, hogy szeressenek,
hanem, hogy szeressek;

csak ez a fontos,
mert amikor adunk - kapunk,
amikor megbocsátunk - bocsánatot nyerünk,
amikor meghalunk - új életre kelünk.


kábulattal,
Szótalanul, gondolattalanul
Mondod magadnak: mindegy, mindhiába:
A bűn, a betegség, a nyomorúság,
A mindennapi szörnyű szürkeség
Tömlöcéből nincsen, nincsen menekvés!
S akkor, magától - megnyílik az ég,
Mely nem tárult ki átokra, imára,
Erő, akarat, kétségbeesés,
Bűnbánat - hasztalanul ostromolták.
Akkor megnyílik magától az ég,
S egy pici csillag sétál szembe véled,
S olyan közel jön, szépen mosolyogva,
hogy azt hiszed: a tenyeredbe hull.
Akkor - magától - szűnik a vihar,
Akkor - magától - minden elcsitul,
Akkor - magától - éled a remény.
Álomfáidnak minden aranyágán
Csak úgy magától - friss gyümölcs terem.
Ez a magától: az a Kegyelem.
Molnár B Antal [ 2012-05-15 19:52 ]

Szentmihályi Szabó Péter Köszönöm

Köszönöm, Uram, ezt a halk zenét,
az éjszakai friss levegőt, a csendet,
köszönöm, bárhogyan is - az életemet.
Tanú lehettem a végtelen egyetlen röpke pillanatában:
kipillanthattam a gyorsvonat ablakain.

Köszönöm, hogy éltem.
A füveket, madarakat,
a folyókat, tengereket,
testvér-embereket és testvér-könyveket,
a templomokat és menedékhelyeket.

Köszönöm a Helyet és az Időt.
Köszönöm, hogy engedtél vétkezni ellened,
próbaidőre bocsátottál, s látod,
a nevedben énekelek.
Köszönöm, bárhogyan is - az életemet.
Köszönöm anyámat, apámat,
feleségemet, gyermekeimet,
barátaimat, ellenségeimet,
köszönöm, hogy most is Veled lehetek.
Látod, Neked énekelek.
Köszönöm, bárhogyan is - az életemet.Áprily Lajos: Imádkozom,legyek vidám
Én Istenem, legyek vidám,
házamat vidítni tudjam.
Mosolyogjak, ha bántanak
és senkire se haragudjam.
Arcom ne lássa senki sem
bánkódni gondon és hiányon.
Legyen szelíd vasárnapom,
ha mosolyog a kisleányom.
Én Istenem, legyek vidám,
ma minden gondot tűzre vessek.
Nyújtsam ki kincstelen kezem
s szegényen is nagyon szeressek.
Tudom, sokat bűvölt a gyász,
a hollós téli bút daloltam.
A bátrakkal hadd mondom el:
panaszkodtam, mert balga voltam.
Én Istenem, legyek vidám,
ujjongjon újra puszta lelkem,
mint rég, mikor falum felett
az első forrásvízre leltem.
Ködökbe csillanó sugár,
víg fecskeszó bolond viharban,
tudatlan gyermekhang legyek
a jajgató világzavarban.
Molnár B Antal [ 2012-05-15 19:51 ]

„Mi azonban, a kik nappaliak vagyunk, legyünk éberek, felöltözvén a hitnek és szeretetnek mellvasába, és sisak gyanánt az üdvösségnek reménységébe.” 1Thes 5,8
Itt a tavasz, egyre hosszabbodnak a napjaink és egyre melegebben süt ránk az égi áldás. Reggelente, mikor beköszön ablakunkon a napsugár, még a kedélyünk is megváltozik; vidámabbak, mosolygósak leszünk.
Mi, hívő emberek, a nappal gyermekei vagyunk, a fény gyermekei, akik a világosságban érzik jól magukat igazán. Életünknek része ugyan a sötétség és az árnyék is, de Isten Igéjének fénye mutat kiutat az ellenség világából a „teljes dél” ragyogó országa felé, ahol Megváltónk vár ránk.
A világosság része az éberség, a józan gondolkodás, mert az árnyak világa megtévesztő félhomályban akarja tartani az embereket. Ez ellen pedig szükségünk van tiszta fejre, a Szentírás tiszta gondolataira.
Habár az ellenség félelmetes és rémisztően gonosz fegyvereket használ ellenünk; mint amilyen a csábítás, vágyaink felébresztése, rossz irányba terelése, hibáink, gyengeségeink kihasználása; mégsem vagyunk teljesen védtelenek. Páncélként magukra ölthetjük a hitet és a szeretetet, fejünkbe nyomhatjuk üdvözülésünkbe vetett reménységünk sisakját. Ha csüggedünk terheink miatt, ott a gondoskodó Istenbe vetett hitünk minden eddigi tapasztalata. Ha csüggedünk, mert mások törnek, megbántanak, ott a megbocsátó szeretet fénye Urunk szemében és elkísér. Ha csüggedünk bűneink, hibáink miatt, ott van Krisztusunk szeretete, mely vérével törölte el mindazt, ami elválaszt minket Istentől. Mi kellene még ezen kívül, hisz megkaptunk már mindent?!Molnár B Antal [ 2012-05-15 19:50 ]


Óbecsey István SZERESSÉTEK AZ ÖREGEKET
Nagyon szépen kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.
A reszkető kezű ősz apákat,
A hajlott hátú jó anyákat-
A ráncos és eres kezeket,
Az elszürkült, sápadt szemeket-
Én nagyon kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket
Simogassátok meg a deres fejeket,
Csókoljátok meg a ráncos kezeket.
Öleljétek meg az öregeket,
Adjatok nekik szeretetet.
Szenvedtek ők már elégett,
A vigasztalóik ti legyetek.
Én nagyon kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket
Ne tegyétek őket szűk odúkba,
Ne rakjátok őket otthonokba.
Hallgassátok meg panaszukat,
Enyhítsétek meg a bánatukat.
Legyen hozzájuk szép szavatok,
Legyen számukra mosolyotok.
Én nagyon kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket
Ők is sokat küzdöttek értetek,
Amíg fölnevelkedtetek.
Fáradtak ők is eleget,
Hogy ti módosabbak legyetek.
Ők is elfogadtak titeket,
Mikor Isten közéjük ültetett.
Azért én kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket
Ha majd az örök szeretet
Elhívja őket közületek,
Ti foglaljátok el a helyüket,
Mert ti lesztek majd az öregek.
S mindazt, mit nekik tettetek,
Azt adják nektek a gyerekek.
Azért előre intelek titeket,
Szeressétek az öregeket
Molnár B Antal [ 2012-05-15 19:49 ]

Hálát adunk az Istennek mindenkor mindnyájatokért, amikor megemlékezünk rólatok imádságainkban; mert szüntelenül emlegetjük a mi Istenünk és Atyánk színe előtt hitből eredő munkátokat, szeretetből jövő fáradozásotokat, és a mi Urunk Jézus Krisztus felől táplált reménységetek állhatatosságát; mivel tudjuk, Istentől szeretett testvéreink, hogy választottak vagytok. Mert a mi evangéliumunk nemcsak szavakban jutott el hozzátok, hanem erővel, Szentlélekkel és teljes bizonyossággal is. Ti is tudjátok, hogyan éltünk közöttetek, a ti érdeketekben.” 1Thessalonika 1:2-5.

Ahogy ma reggel ezt az Igét olvastam, önkéntelenül Mark Finley Újíts meg ismét, Urunk! című könyve jutott eszembe. Az első fejezetben arról van szó, mennyire fontos a közbenjáró, a másikért hálaadó imádság – amiről itt Pál apostol is ír. Engedd meg, hogy ma reggel ennek a könyvnek az első fejezetéből írjak ki néhány gondolatot, ami engem megragadott. „A világ történelme során a legnagyobb megújulások akkor következtek be, amikor a legkomolyabban és legőszintébben könyörögtek érte… a megújulás és az ima elválaszthatatlanul összetartozik. A hittel teli imákra a Szentlélek csodálatos erővel töltetett ki pünkösd napján… Az Ige úttörői néha az éjszaka jelentős részét térden állva töltötték.” „A legnagyobb győzelmek, amelyeket Isten országának ügyében aratunk, nem hosszadalmas érvelésnek, kitűnő felszereléseknek, hatalmas befolyásnak és pénzbőségnek köszönhetők – Az ima utat nyit életünkben Isten megtisztító erejének. Imádság közben ugyanis a Szentlélek átvilágítja lelkünket, s meglátjuk rejtett bűneinket és jellemhibáinkat, amelyek megakadályoznak abban, hogy az Úr akarata szerinti hiteles bizonyságtevők lehessünk. Az imádság egyúttal bensőséges kapcsolatba is hoz bennünket Jézussal. Ekkor megnyitjuk értelmünket a Lélek irányítása előtt. Az Ő bölcsességét keressük, nem a magunkét.” Szeretnék mára két feladatot adni neked. 1-Gondolkozz el azon, vajon Pál apostol eredményességének titka – hogy több misszióútja alkalmával szinte az akkor ismert föld minden részébe elvitte az evangéliumot – vajon nem a közbenjárói imájának is köszönhető ez? És mit gondolsz, még mi volt a titka? 2-A mai nap folyamán keríts rá időt, hogy elolvasd a fenti könyv első fejezetét. Engedd, hogy Isten Szentlelke megérintse általa szív

Molnár B Antal [ 2012-05-15 19:49 ]

Túrmezei Erzsébet: TOVÁBB-IMÁDKOZUNK
Távol gyülekezet imádkozik.
Csillagos afrikai égbolt
borul egyszerű templomukra.
Énekük, imádságuk áthatol
a sötétségen, az éjszaka csendjén.
Át pásztoruk kis hajlékáig,
ahol a halállal vívódik
órák óta a drága segítőtárs,
a kedves feleség.
Messze a kórház és messze az orvos.
De a gyülekezet imádkozik.
- Milyen erő a hordozó imádság!
Harcban pajzsunk, viharban sátorunk! -
Néha benéz egy fehérhajú, tisztes
presbiter a betegszobába.
Látja, hogy a válság egyre tart,
és csak annyit mond csendesen:
"Akkor - tovább imádkozunk!"
Ez ismétlődik óráról órára.
Küzd a halállal a beteg.
Küzd az imádkozó gyülekezet.
S az első hajnali sugárral
megérkezik a felelet:
a láz alábbszáll hirtelen.
Megérkezik az igen és az ámen,
az élet és a győzelem.
Ilyen erő a hordozó imádság!
Harcban pajzsunk, viharban sátorunk!
S bár a felelet néha késni látszik,
és mi lankadunk és roskadozunk,
mondjuk ki mégis csüggedetlen hittel,
mondjuk mi is távol testvéreinkkel:
"Akkor - tovább imádkozunk!"
/Forrás: Túrmezei E.: Emberré lettél, hogy ember legyek. Bp., 1991./Áprily Lajos Messiás nélkül
Most ős-idő van: átok, háború,
itt az ótestamentum szele fú.
De lelkünkben nem ég próféta-jel -
Elpusztulunk. És Krisztus nem jön el.
Ne küld utamba ellenségeket
Ne küldj
Ne ellenségeket!

Molnár B Antal [ 2012-05-15 19:48 ]

MÁJUS 15. A zsarnokság vége Ézsaiás 14,1–27 Ma a szabad véleménynyilvánítás korát éljük. Van lehetőségünk arra, hogy ismeretségi körünkben hangot adjunk a felsőbbségekre vonatkozó vé- leményünknek. Ez nem jelenti azt, hogy csatlakoznunk kellene vagy szabad- na az örök elégedetlenek hangjához, vagy azokéhoz, akik ügyeik megoldását bármely emberi erőben látják. Egyedül a keresztyén nép ismeri azt a mércét, ami alapján Isten a világ hatalmasait megméri. Az Újszövetség tanítása alapján az államnak polgárai jólétén, a jó rend fenntartásán kell munkálkodnia. Ha bármely hatalmasság ettől eltérően cselekszik, túllépi hatáskörét. De mi Isten népének a közfeladata? Pál apostol szerint ez: „Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó” (Róm 12,17b). Saját feladatunkat nehezítjük meg, ha elégedetlen, bíráló szavakat vagy lelkületet engedünk meg magunknak. Tanuljuk meg Ézsaiástól, Krisztustól, Páltól, hogy Isten pontosan tudja, kit és meddig enged hatalmat gyakorolni emberek felett (Jn 19,11; Róm 13,1–2)! Véleményalkotásunkban, jogaink gyakorlásában Urunkra hagyatkozzunk! Igéje a keresztyén ember elsődleges törvénykönyve. Az ige nincs megbilincselve 2Timóteus 2,8–13 Életkörülményeink formálója Isten (Róm 8,28). Ebből az következik, hogy akár kellemes, akár gondterhelt szakaszát éljük életünknek, Urunk alkalmassá tesz szava hallására, megélésére, hirdetésére. Pál apostol fogsága sem a véletlen műve, mert prófétai kijelentés (ApCsel 21,10–13) és mennyei küldött szólt róla (ApCsel 27,24). Igehirdetése nyomán Rómában, sőt a császár udvarában is emberek döntöttek Krisztus mellett (Fil 4,22). A birodalom ura, a császár is kapott Istentől egy lehetőséget a megtérésre. Pál tehát örömhírt mondott, örömre buzdított, habár testi lehetőségei korlátozottak voltak. A gonosz időket is jól használta fel, a testben távoli gyülekezetekkel valós lelki közösségben volt. Igeolvasó testvérem! Ha úgy is találod, lehetőségeid igencsak behatárol- tak, vágyaid betöltetlenek, életed nem teljes, foglalkozz mennyei megbízatásoddal, elhívásoddal! Ez nem jelenti azt, hogy semmiképpen sem munkálod hatnál nehézségeid elhárításán, de a legfontosabb szempontod az legyen, hogyan használhat Urad a jelen helyzetedben eszközéül! Ha akkor kezdenél szolgálni Istennek, amikor más dolgod nem lesz, elkésnél (Préd 12,1). Testvérem! Imádságra buzdítalak azokért, akik betegségük, koruk miatt nem vehetnek részt a gyülekezeti alkalmakon. Éreztesd velük, hogy tagjai a gyülekezetnek, még ha a testük erőtlen is!Molnár B Antal [ 2012-05-12 16:58 ]

Az írás így szól:” Aki hisz őbenne, nem szégyenül meg .” Nincs különbség zsidó és görög között, mert mindenkinek ugyanaz az Ura, és bőkezű mindenkihez, aki segítségül hívja:amint meg van írva: ” Aki segítségül hívja az Úr nevét, az üdvözül.”
Róma 10:11-13
Az ige megnyugtató, reményteljes üzenete, hogy minden nép Ura, az Isten.
Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban.
A dicsőség pedig Istenünké és Atyánké örökkön-örökké. Ámen.
Filipiekhez4:19-20
Isten mindenható, nincs előtte oly dolog amit ne adhatna meg, ha Jézus nevében kérjük. Legyen reménységünk abban hogy megadja kérésünket.
Sok mindent kérhet és remélhet az ember. A kicsi gyermek gyermekes dolgokat kér, aztán a fiatal, az Úrtól egy jövendőbelit. Amikor házasok egy vagy több gyermeket, lakást, egészséget, bölcsességet. Amikor megvannak a gyermekek áldást rájuk, és békességet. Középkorúan az ember munkát, nyugalmat kér. Idősödő korban az ember az üdvösségre áhítozik, arra, hogy a megígért jutalom részese legyen. Mennyei állampolgárságot ígért az ige, és az út végén a megigazulás ajándékát is megkapja az igaz ember.
Hiszen nem a törvényhallgatói igazak Isten előtt, hanem a törvény megtartói fognak megigazíttatni.
Róma 2:13,
A szívünkben Lélek által kell, hogy Isten gyermekei legyünk, akik megtartják az ő parancsait. Isten a szívek vizsgálója, becsapni őt nem lehet. Akit a mennybe vár azt helyre is igazítja, ha kell fenyítéssel.
Hálát adunk Uram minden jóért, minden fenyítésért, mert mindent a javunkra cselekedsz. Teljes szívvel hisszük, hogy hozzád megyünk a te országodba a mennyek országába ahol te lakozol, a te fiaddal.
Molnár B Antal [ 2012-05-12 16:57 ]

Puszta Sándor KI HEGYRE MEGY,

Ki hegyre megy, annak
Kardok közt kell járni
S odafent a csúcson
Keresztnek kell állni.

Az jut csak oda fel,
Kit Isten keresztel.
De nem babérággal,
Tövissel, kereszttel.

Százezer kard éle
Fog szívébe vágni.
Mégse engedj, Uram
Félúton megállni!

Beke Zsuzsa Égi sugallat

Kuporgok a barlangnál
ahová temettek Uram,
várom érkezésed,

Felém nyújtod az égi
boldogságot amit ígértél,
figyelek...

Csönd van, sehol egy
lélek, földi nyugalom,
csak egy szárnysuhanást
hallok, s tudom eljöttek
Érted az angyalok
Wass Albert Én és az Isten
Nagy-nagy rémek űztek,
már mindent bejártam:
végső menedéknek
Istennél megálltam.
S lám az Isten nékem
sziklaszilárd vért lett,
gond meg nem találhat,
baj hozzám nem érhet,
mert az Isten nékem,
míg másnak csak támasz,
nekem menedékem,
végső menedékem!
Míg örömben jártam,
nem leltem meg Istent.
Rá csak most találtam,
hogy elveszték mindent.
Ilyenek vagyunk mi,
gyarló földi férgek,
úgy térünk csak Hozzád,
bánatok ha érnek,
szertekuszált álmok,
széttépett remények.
Rátaláltam én is
szörnyű-szörnyű búban,
Atyai szavára
most, hogy rászorultam,
nagyon rászorultam.
Molnár B Antal [ 2012-05-12 16:56 ]

Loyolai Szt. Ignác: ÖNFELAJÁNLÁS

Fogadd el, Uram, szabadságomat,
fogadd egészen,

vedd értelmemet, akaratomat
s emlékezésem.

Mindazt amim van, és ami vagyok,
Te adtad ingyen:
visszaadok, Uram, visszaadok
egyszerre mindent.

Legyen fölöttünk korlátlanul rendelkezésed;
csak egyet hagyj meg ajándékodul:
szeretnem téged.

Csak a szeretet maradjon enyém
a kegyelemmel,
s minden, de minden
gazdagság enyém,
más semmi nem kell.Assisi Szent Ferenc:
TÉGY ENGEM BÉKÉD ESZKÖZÉVÉ

Uram,
tégy a béke eszközévé.
hogy szeretetet vigyek oda,
ahol gyûlölet van,
hogy megbocsássak,
ahol bûn van,
hogy egyesítsek,
ahol széthúzás van
hogy igazságot hozzak,
ahol tévedés van,
hogy hitet vigyek,
ahol sötétség van,
hogy örömet vigyek oda,
ahol szenvedés van

Nem azért, hogy vigasztalódjam,
hanem, hogy vigasztaljak;
nem azért, hogy megértsenek,
hanem, hogy megértsek
nem azért, hogy szeressenek,
hanem, hogy szeressek;


csak ez a fontos,
mert amikor adunk - kapunk,
amikor megbocsátunk - bocsánatot nyerünk,
amikor meghalunk - új életre kelünk.


Rabindranath Tagore Tűrd, Uram ...

Tűrd, Uram, hogy melléd települjek
S arcod láttán kissé felüdüljek.
Ami munka itt van a kezemben,
Legyen szabad később befejeznem.

Szívem nem tud megnyugodni távol
Arcod boldogító látásától;
S mi a munkám? Hálószövés régen
Hálók partnélküli tengerében.

Ma a nyár jött lopva ablakunkhoz,
Ezer sóhajt és sejtelmes dalt hoz;
Kis erdőcske virágtengerében
Méhe dongás zsong szerte a légben.

Itt a perc, hogy nyugodtan leüljek,
Arcod láttán viduljak, örüljek,
S a virágos, illatozó csendben
Zsolozsmás imámat énekeljem.

Molnár B Antal [ 2012-05-12 16:56 ]


Kiss Benedek Kérés Istenhez

Akasztón születtem -
vajon hol végzem?
Kárpitozott, szép,
zöld karosszékben
csücsülök, s konokul
egyre azt kérem
Istentől: jelenjen meg
láng-fehérben,
füst-szakállas arcát
szemmel hadd érjem,
hadd kérdjem sorsomat:
hogyan is végzem?
Akasztón születtem -
nomen est ómen?
Rázd fejed, Istenem:
ó, nem, nem, ó nem!
Háború volt éppen -
háború viszen el?
Rázd fejed: nem úgy lesz! -
s megnyugszom, Istenem.
Nyaggatott szegénység -
szegényház várna rám?
Vagy girhes ebként
egy kaptató oldalán
dőlök el remegő
lábszárral, térddel?
Rázd fejed, Istenem:
ó, nem, nem, ó nem!
Bűnös vagyok, Uram,
mégis azt kérem:
ágyban... és párnák közt...
s ha lehet: még nem...
Gyarló vagyok, Uram -
ezt add megérnem!

Székely Magda Hályog
Ha hályog nőtt a szememen
hasítsd le róla Istenem
hadd lássam újra, aki voltál
hol a fényesség hol az oltár


Katona Brigitta Mert hiszek

Böjti szelek fújnak.
Arcom friss vízzel mosom.
Édes várakozással lelkemet
szállni engedem a szélbe:
mert hiszek az újjászületésben.
Álmomban virágot bont
a keresztfa korhadt törzse,
és körülötte minden ág: érzem,
Jézus mosolyog rám.


K. Tóth Lenke:Térdre borulva,
Óh hányszor voltam térdre hullva
Oltárod előtt, Istenem!
és felsoroltam, mit szeretnék,
és mennyi mindent adj nekem!
Kértem szerencsét, boldogságot,
Meleg otthont és hű szívet,
Kihez munkámból hazatérjek
És aki énhozzám siet.
Két dolgos kart, mely értem fárad,
S minden baj ellen átölel,
Előre visz simább utakra,
Segít a tiszta csúcsra fel!

Két kezet, melybe forrón, lágyan
Belefúrjam a tenyerem
S egy ajkat, kivel megfelezzem
A csókom és a kenyerem.

Te mind megadtad, amit kértem,
Bár nem volt rája égi érdem;
De a szívem azt sohse kérdte,
Hogy: én Neked mit adjak érte?!


Helyesen
Molnár B Antal [ 2012-05-12 16:55 ]

Ülj le, add át terhedet
„Isten...vele együtt helyezett a mennyekbe a Krisztus Jézus által" (Ef 2,6).
Mit jelent leülni? Amikor járunk vagy állunk, lábunkon hordozzuk testünk egész súlyát; ha azonban leülünk, a súly a székre vagy a padra összpontosul, amin ülünk. Járás és állás közben energiát fejtünk ki, elfáradunk, és megpihentet, ha csak egy kis időre is leülhetünk. Így a szellemi dolgokban is leülni annyit jelent, mint megpihentetni egész súlyunkat, terheinket, önmagunkat, jövőnket, mindent - és az Úrra támaszkodni. Átadjuk neki mindennek a felelősségét, s a továbbiakban nem nekünk kell azt hordoznunk.
Lásd meg a valóságot! „Nincs nekünk, csak öt kenyerünk és két halunk, hacsak el nem megyünk, és eledelt nem veszünk ennek az egész népnek" . (Lk 9,13). Amikor az Úr Jézus így szólt tanítványaihoz: „Adjatok nekik ti enni", ezt nem azért mondta, mintha kész tervet várt volna tőlük, inkább azt akarta, hogy ők várjanak csodára. De a tanítványok - hozzánk hasonlóan - a könnyebb utat választották, mely nem kívánja meg a hit és az imádság gyakorlatát. Megoldásuk így hangzott: elmenni és vásárolni. Ez az indítvány azonban méltatlan volt hozzájuk, hiszen ugyanígy tettek volna a farizeusok vagy a sadduceusok is. A tanítványok magatartása nem tükrözött sem hitet, sem bizalmat. János evangéliuma világossá teszi, hogy csak a zsebükre gondoltak: nem volt elegendő pénzük.
Előttünk általában csak az valóság, amit mi tehetünk. Behunyjuk a szemünket és nem látjuk Isten kimeríthetetlen forrásait. De Isten nem mérhető emberi mértékkel. Nem az a fontos, hogy mi mit tudunk, vagy nem tudunk tenni; Ő arra vár, hogy csodáit megmutathassa nekünk.
Nagy L. Éva b Exitus
Mikor meztelenre vetkőzik a lélek.
Mikor könyörögsz: Istenem még hadd éljek!
Mikor a megbocsátás oltárára térdelsz.
Mikor a bűn-bora Isten vérévé lesz.
Akkor a fegyverhang harangszóvá válik.
Akkor vezeklés-folyamba merülsz állig.
Akkor ordítod majd hangtalanul: végem,
Istenem bocsásd meg, mind az összes
vétkem
Molnár B Antal [ 2012-05-12 16:54 ]

"tudván, hogy nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életmódotokból, hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén."
Péter 1. levele 1:8-9
- Nos, lássuk akkor, mit tudsz felajánlani cserébe?
- Mit szólnál a föld teljes aranykészletéhez? Úgy is szereted a csillogást, a dicsőséget!
- Igen, így van, de az neked nem áldozat. Egy szó, és ott terem kétszer annyi helyette.
- Jó, látom értesz az alkuhoz. Az anyagi dolgokat lehet pótolni. Vannak még itt gyönyörű állatok, választhat közülük. Tiéd lehet, azt csinálsz velük, amit akarsz.
- Rendben is lenne, de mit kezdjek pár birkával, meg marhával. Pótolhatóak.
- Esetleg egy angyal?
- Kevés! Egyébként ők is csak a te teremtményeid.
- A Teremtő? Ettől többet, nem adhatok!!
…Természetesen ez csak egy elképzelt párbeszéd Isten és Sátán között. Valamit azért soha nem szabad elfelejtenünk: Isten a legtöbbet, legjobbat adta értünk, hogy bűneink rabságából megváltson bennünket. A Teremtő Isten maga lép a teremtményei helyébe. Felfoghatatlan szeretet! Ehhez mi nem tudunk semmit sem hozzátenni.
Mégis, hányszor fordul elő, hogy mint egy hálátlan, elkényeztetett gyermek, félredobjuk a szüleinktől kapott méregdrága ajándékot. Egy gyermek, vagy egy fiatal addig nem tudja igazán felfogni a pénz értékét, amíg nem neki kell fizetnie a számlákat. Nem értik, hogy miért nem lehet kivenni a bank automatából bármikor, bármennyi pénzt. Nem tanulták meg, hogy a számlákra kellő fedezetnek kell előteremteni.
A jó hír az, hogy Jézus áldozata a te bűn-tartozásodra is kellő fedezetet nyújt? Mit kezdesz ezzel a lehetőséggel?
Molnár B Antal [ 2012-05-12 16:54 ]

A szívem szeme

„Azt kérem Istentől, hogy nyissa meg szívetek szemét, hogy valóban megértsétek, milyen reménységre hívott meg titeket. Így fogjátok megérteni, milyen gazdag és nagy az az örökség, amit Isten népének akar adni.”
Pál apostol levele az Efézusbeliekhez 1,18
„Jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges a szemnek láthatatlan”
Uram, kitárom a szívem Feléd. Régóta nem beszélgettem már Veled, egyedül éltem az életem. Voltak körülöttem emberek, de mégis magányosnak éreztem magam. Nem értett meg senki, nem kaptam választ gyötrő kérdéseimre. Nyisd meg a szívem, szólj hozzám, igéden keresztül. Te adj békességet, nyugalmat az én lelkemnek. Te benned bízom egyes egyedül, reményem Benned van.
Emlékszem, régen, amikor még hittem Benned, minden egészen más volt. Akkor soha nem éreztem ezt a kínzó magányt. Akkor boldog voltam, a nehézségeim között is, akkor nem volt szükségem senki másra Rajtad kívül. Ott voltál mellettem minden percben. Megsegítettél akkor ott azon a vizsgán is, vagy – emlékszel – abban a betegségben. Mindenki azt mondta, hogy ebből nincs felépülés, és látod Te veled sikerült.
Mi történt velem? Most megint itt állok előtted, kérlek, nyisd meg a szívem szemét! Látni szeretnék, tapasztalni, ÉLNI ismét. Veled akarok lenni, bízni Tebenned, reménykedni az ígéretedben. Megígérted, hogy soha nem hagysz el, és a Te szavad igaz. Megígérted, hogy bármi is történik ma velem, a Te angyalaid óvnak és védelmeznek az utamon. Megígérted, hogy lesz egy hely magad mellett az országodban.
Köszönöm Uram, hogy biztos menedékem vagy!

Molnár B Antal [ 2012-05-12 16:53 ]

HÍVTÁL
Nézd, itt vagyok Uram indulás után
megérkezés elõtt azon az úton,
amelyre Te állítottál,
mert hívtál: elindultam
szememben megcsillant tündöklõ akaratod
s a szolgálat útját járják, lábaim
csodálatos kezed vezet,
ki állíthatna meg ezen az úton?
Ki olthatná ki szemembõl ezt a fényt?
Ember talán? Hívtál örömmel tartom magasba
tündöklõ akaratod. Herjeczki Géza (1969)
Dsida Jenő: Ha...

Istenem!
Ha ez a hullott tömérdek levél
lehervadt, meghalt gyűlöletünk volna...
Istenem!
Ha ez a csöndes permeteg eső
szemünkbe-futó örömkönnyünk volna...

Istenem!
Ha ez a sűrű tejüveges köd
békélt tűzhelyek füstgomolya volna...

Istenem, Istenem!
Ha ez a vad szél a vágyott Szabadság
könnyebbült, tiszta lélegzete volnaFüle Lajos: Micsoda hit kell hozzá
Micsoda hit kell hozzá, hogy a rend,
a csírák rendje s a galaktikáké
magától lett, hogy nincs, aki teremt,
csak az anyaghoz fordulhatsz
csodákért'.
Micsoda hit kell hozzá, hogy magad,
te komputernél sokkal többet érő
véletlenek vak képződménye vagy,
micsoda hit kell hozzá, hogy -
nem él Ő!
Molnár B Antal [ 2012-05-12 16:53 ]


Füle Lajos: SÍRNI
Naponta a világon
milliókat költenek arra,
hogy az emberek nevessenek,
pedig a legtöbbnek
arra lenne szüksége,
hogy sírjon.
Sírjon elfeledett,
szívet megszaggató,
megindító szomorúsággal,
mint elveszett gyerek
az élet úttalan,
rémekkel teli dzsungelében.
De ezt csak úgy lehet,
ha rádöbben az ember,
hogy végtelen az éj,
hogy fojtogat a bűn,
hogy semmi az erő
és nincsen más kiút,
csak sírni feltörő,
Lélek szerinti zokogással,
mint eltévedt gyerek;
hogy Aki keres,
megtaláljon.
Füle Lajos: ELJÖN AZ IDŐ
Eljön az idő, amikor a magunk tettei eltörpülnek, semmivé válnak, és nem marad semmi más kincsünk, csupán ISTEN nagy tettei múltunkra nézve is, jövőnkre nézve is.
Molnár B Antal [ 2012-05-12 16:52 ]

Bajza József A HIT
.Ha reménnyid árbocát
Sors viszálya széttöré
Nézz a csillagok köré:
Ők lesznek vezéreid,
Ha szívedben él a hit.

De kit átbölcselkedés
Hitben is megingatott,
Az vihartól hányatott,
Tévelyeg vezértelen,
Önmagába' sincs jelen.

Néki túl síron, s időn
Nem csillámlik enyhe fény,
Ég és üdv agyköltemény
S minden szent a föld felett
Álom s csába képzelet.
Őrizd szíved Istenét! -
Hogyha lelked csüggedez,
Híven ápol ő s fedez,
Szánakozva nyújt kezet,
És örök csendhez vezet.

Molnár B Antal [ 2012-05-12 16:51 ]

jelent.
Lk 6,36-38
„Ne ítéljetek és nem ítéltettek; ne kárhoztassatok, és nem kárhoztattok; meg¬bocsássatok, néktek is megbocsáttatik.”
Jézus tanításaiban talán az igazán meglepő, hogy a gonosz nem feltét¬lenül odakinn van, hanem először magunkban kell keresni, és leszámolni vele. Ha igaz mind az, amit mondott, akkor mi is hibásak vagyunk abban, hogy még nincs itt az Isten Országa. Vajon hány embert ítéltünk már el? Képesek vagyunk-e igazán megbocsátani, ha egyszer tényleg megbántottak? És vajon tényleg ilyen egyszerű-e mindez? Vajon tényleg működőképes-e a tanítás? Mindig ezek jutnak az eszembe, ha Jézusra gondolok. Vajon ő tényleg hitt-e abban, hogy lehetséges és a világ jobb lesz, az által, hogy benne az emberek jobbá válnak. Vagy csupán azt akarta, hogy törekedjünk rá, mert már azáltal is jobb lesz sok minden. Mert az biztos, hogyha minden ember megfogadná Jézus szavait, mennyország lenne itt. Képes erre minden ember? A válasz talán, hogy mi, képesek vagyunk-e komolyan venni a tanítást? Én szeretném megfogadni tanácsait, de néha nagyon nehéz.
[Ifj. Kiss Gábor, Pilisborosjenő]
Molnár B Antal [ 2012-05-11 17:13 ]

SZAKÁLI ANNA Gyémántrezzenésű fények
Gyémántrezzenésű fények hullottak ránk,
míg halkan duruzsoltuk esti imánk.
Ott fenn, az égig érő szirtek tetején
hova lelkünk szállt, csak mi voltunk, te meg én.
Csak mi. Akik szédítő magasra vágytak.
Felrepítettek az el nem mondott vágyak,
hogy ott, bűnöktől, világ szennyétől távol,
ahol nem a test, de az értelem lángol,
ott leljen békére a megfáradt lélek.
Ott a remény, és ott vár az örök élet…


Ady Endre: Szakíts, feledj!
Ha van lelked a szakításhoz,
Ha van erőd a feledéshez:
Szakíts, feledj!...
Úgysem volt az szerelmi mámor,
Csak egy szeszély, mit szít a távol.
- Isten veled!...
Bolondság volt ez is, mint minden.
Silányság volt ez is, mint minden,
Álom csupán...
S én, aki mindent elvesztettem,
Hogy' rohantam e lehetetlen
Álom után!...
Befejeztük kis regényünket,
Bevégeztem már minden álmom:
- Isten veled!...
Hogy ki vagyok, tudod Te, édes,
S ha van erőd a feledéshez,
Szakíts, feledj!...
Molnár B Antal [ 2012-05-11 17:12 ]

SZAKÁLI ANNA Felhők tartják
Felhők tartják most az eget,
mint hatalmas oszlopsereg,
égi templom kék kupola,
estéli színek alatta.
Moccan a szél, halkan surran,
fény gyullad felhőablakon,
felizzik az égi katlan,
vöröslőn égő alkonyon.

Avart rúgva süpped a láb,
vedlik már a régi világ.
Fák közt leskelődő fények,
kandikálnak kósza lények,
kutakodnak arcok után,
csendben lépő léptek nyomán.Mintha idő nem is lenne,
mintha el sem mentek volna.

Kusza ágak rejtekéből
leskelődnek fel a Holdra.
Futok öreganyám elől,
eltörött a tejes bögre…
őszi kertből, őszi ködből
naspolyát hoz kötényébe’…
Amott apám kaszál éppen,
lucernaföld legvégében.

Fordul a ló, nyerít egyet;
ködbe vesző fátyolképet
lenget tova a hideg szél…

Aztán csend lett, mély és üres,
egyedüli néma magány,
üres szívvel kergetőző,
gonddal ácsolt sötét talány.
Most az ima más, mint máskor,
felmorran válaszadáskor.
Zúgó folyó, örvény hangja
csak a hívőt vigasztalja…
Nekünk igaz csak az ének;
S az a másik, várt új élet
nekünk nyújtja vigaszát.

Elmentek. És sokan mások,
már én is sorsomra várok…
Kőkeresztnél gyertya lobban,
ima száll fel most az égre:
maradj velünk, ne menj messze,

Molnár B Antal [ 2012-05-11 17:12 ]

Dietrich Bonhoeffer (1906-1945):Meditáció a börtönben
Egyedül vagyok...
De Te nem hagysz el engem.
Kislelkű vagyok,
de Nálad a segítség!
Nyugtalan vagyok,
de Te vagy a béke.
Bennem él a keserűség,
de Te vagy a türelem.
Nem értem utaidat,
de Te jól ismered a nekem szánt utat.
Bízom Benned!

Molnár B Antal [ 2012-05-11 17:11 ]

Wass Albert: Szegény vagyok
Szegény vagyok, szegényebb mint a koldus,
aki az utcasarkon kéreget,
mert felette tiszta ég ragyog,
s az ég szereti a szegényeket.
S a koldusok nagy néha hinni tudnak,
Istenben, égben, s abban, ami szent,
és imádkozni tudnak és szeretni
s a lelkük álma: Léte-parti csend.
És jó annak, kit szánakozva néznek
és megsiratják fátylas csillogását
mosolytalan két könnyező szemének.
Rólam hiszik, hogy végtelen a kincsem:
pedig érzem, tudom, hogy semmim sincsen:
mindenkinek adósa maradok.
Mert szeretetben, hitben és reményben
a koldusnál is koldusabb vagyok.

Molnár B Antal [ 2012-05-11 17:11 ]

Bárdos Éva
VALAMI ÉRINTÉS

uram
már nem hiszek a szerelemben
és a barátságban sem hiszek
a szent-õrület indulatban,
hogy száj szemek és kezek,

de valami semmi kis csodában talán
valami villanás vagy érintés
szétszabdalt világomon fényjel
vagy bármi jóra-kísértés

hát vigyázz uram vigyázz
és igazra igazítsd glóriád,
hogy aki még nekem kell,
ne add: hamis ítélettel

Intelem!
A fél világot is befuthatod,
más ember földjén, testvértelen leszel,
s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot,
ha nemzetedről megfeledkezel!
Te bús magyar, kit száműzött hazád
s idegen zsarnok lakja otthonod:
bús sorsodért ne vádold nemzeted,
kit úgy tűnik, Isten is otthagyott.
A látszat csal. Isten ma is a régi.
Te hagytad őt el, te és a többiek,
s amíg vissza nem zarándokoltok Hozzá,
s a múlt hibáit le nem törölitek:
Magyar földön nem lesz új Magyarország,
gaz és szemét nem terem nemzetet!
S a gyűlöletet nem mossa le semmi,
csak az összetartó igaz szeretetMolnár B Antal [ 2012-05-11 17:10 ]

Zakeus pedig előállván, monda az Úrnak: Uram, ímé minden vagyonomnak felét a szegényeknek adom, és ha valakitől valamit patvarkodással elvettem, négy annyit adok helyébe. Monda pedig néki Jézus: Ma lett idvesség ennek a háznak! mivelhogy ő is Ábrahám fia. Mert azért jött az embernek Fia, hogy megkeresse és megtartsa, a mi elveszett.”
(Lukács evangéliuma 19. fejezet 8-10. vers) Nagyon megörültem, amikor meghallottam, hogy Jézus ma áthalad településünkön. Már régóta vágytam, hogy láthassam, de álmodni se mertem volna, hogy együtt fogunk vacsorázni.
Igen, már régóta vártam erre a találkozásra. Bár mindenem megvolt, vagyon, hírnév, ám mindez lelki béke, belső megelégedettség nélkül. Minden nap szolgák hada leste kívánságomat, emberek sokasága kereste kegyemet, miközben titokban irigykedve megvető pillantásokat intéztek felém.
Magányos voltam az érdekbarátok gyűrűjében. Senki sem látta mennyire üresnek éreztem magam.
Csak az -az idegen. A Názáreti. Bár lehetőségem lett volna az első sorból nézni Őt és követői csapatát, én egy fa ágai között bújtam meg vágyakozó szívemmel. Meghallotta néma kiáltásomat. Leleplezte rejtekhelyemet. Nevemen szólított.
Azt kínálta fel, amire titokban mindig is vágytam; új, tiszta szívet. Örömmel vártam, hogy belépjen életembe, és ezért minden akadályt félre akartam tenni.
Érdekbarátaim összesúgtak mögöttem; „Bolond. Szétosztja a vagyonát és visszaadja, amit másoktól jogtalanul kizsarolt!” „A csúcson volt.” „Ezzel a gyermekei jövőjét veszélyezteti.” „Más barát után kell néznünk.”
Ám engem mindez nem zavar többé, nem keresem az emberek tetszését. Csak azon gondolkodom, hogyan mondhatnám el leghitelesebben a bennem levő boldogságot, amit megelőző szeretete jelent számomra? Elhatároztam, olyan akarok lenni, mint Ő, úgy akarok élni, úgy akarok szeretni, úgy akarok megbocsátani, ahogy Ő. Megkeresni és megtartani, ami elveszett.Molnár B Antal [ 2012-05-11 17:09 ]

Egy ember ment le Jeruzsálemből Jerikóba, és rablók kezébe esett, akik kifosztották, meg is verték, azután félholtan otthagyva elmentek. Történetesen egy pap ment azon az úton, de amikor meglátta, elkerülte. Hasonlóképpen egy lévita is odaért arra a helyre, és amikor meglátta, ő is elkerülte. Egy úton lévő samaritánus pedig, amikor odaért hozzá és meglátta, megszánta; odament, olajat és bort öntött sebeire, és bekötötte azokat. Aztán feltette őt a saját állatára, elvitte egy fogadóba, és ápolta. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak, és azt mondta neki:
- Viselj rá gondot, és ha valamit még ráköltesz, amikor visszatérek, megadom neked.
- Mit gondolsz, e három közül ki volt a felebarátja a rablók kezébe esett embernek?
Ő így felelt:
- Az, aki irgalmas volt hozzá.
Jézus erre ezt mondta neki:
- Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj."
Lukács evangéliuma 10:30-37

Egy farizeus egy komoly kérdéssel jön Jézushoz. A fő kérdéssé mégis a második válik: Ki az én felebarátom? Nem általános, életrendező szabályt, hanem egyedi esetre alkalmazható törvényt, listát vár, hogy mindig magánál hordozhassa, aprólékosan betarthassa, és ne lehessen azzal vádolni, hogy nem tartja meg a törvényt. Jézus nem egy listát mond el neki, hanem egy történettel illusztrál.

Két vallásos ember is otthagyja az összevert embert, amíg egy ellenség időt, pénzt és energiát pazarol az ismeretlen idegenre.

A papok és a léviták a törvénytudók és a farizeusok fölött álltak rangban, tehát a farizeusok, nem kellemes érzésekkel viseltettek a feletteseik iránt. A farizeusok nagyon fontosnak tartották a szegények megsegítését. A zsidók és a szamaritánusok ellenségei voltak egymásnak évszázadok óta.

A farizeus, amikor hallotta, hogy egy pap érkezik, azt mondhatta, hát persze, mit várhatnánk a papoktól? A következő utas biztos egy farizeus lesz. Majd ő megmutatja, hogy milyen a felebaráti szeretet! De nem! Egy samaritánus érkezik. Meghökkentő! A történet így nem arról szól, hogy ki a felebarát, hanem arról, hogy hogyan kell szeretni. A farizeusok is elöl jártak a betegek és elesettek megsegítésében, de a motivációjuk nem a szeretet, hanem a kötelességteljesítés és a cselekedetek hangsúlyozása volt.

Jézus a történet végén ugyanúgy kérdez, ahogyan a farizeus az elején: "Ki a felebarátod?" "Az, aki segített rajta" - válaszol a farizeus. Ezzel ő maga mondta ki, hogy nem az a lényeg, hogy ki az én felebarátom, hanem hogyan kell hozzá viszonyulnom. Segíteni kell rajta, mégpedig szeretetből.
Molnár B Antal [ 2012-05-11 17:09 ]

Egy hitelezőnek volt két adósa: az egyik ötszáz dénárral tartozott neki, a másik ötvennel. Mivel nem volt miből megadniuk, mind a kettőnek elengedte. Közülük vajon melyikük szereti őt jobban?" Simon így válaszolt: "Úgy gondolom, hogy az, akinek többet engedett el." Ő pedig ezt mondta neki: "Helyesen ítéltél"
Lukács 7:41-43. Amikor a gyerekeink kicsik voltak, gyakran elhangzott ez a mondat: „Én jobban!” Általában egy kiadós cikizés után valamelyik bemondta a varázsszót: Anya, én szeretlek. Erre a másik: „Nem! Én jobban!” Aztán vég nélkül vitatkoztak. Én jobban, én jobban. Végül apjuk döntötte el a vitát: „Én meg a legeslegjobban szeretem anyát!” De hogy azon vitatkozni, hogy kinek engedett el Isten nagyobb adósságot, és ezért ki szereti Őt jobban – még nem hallottam! Gyakran egymáshoz méregetjük magunkat. Hogy miben vagyunk jobbak, ügyesebbek, esetleg bölcsebbek, mint a másik. Mi az, amit mi már elértünk… De még olyan összehasonlításról nem hallottam, hogy „Tudod Barátom, neked tényleg sok bűnödet megbocsátotta Isten, de már ne haragudj, nekem sokkal többet, legalább 10x annyit, mint neked!” Ugyanis ezzel azt is kifejeznénk, hogy bűnösebbek vagyunk, mint a barát. Hidd el, NEKED bocsátott meg Isten a LEGESLEGTÖBBET! Olyan rengeteg bűnödet bocsátotta meg, hogy abba belehalt az Ő drága Fia! Vedd komolyan! Isten annyira szeretett téged, hogy az Ő egyszülött Fiát adta érted. Hogyha hiszel benne, el ne vessz, hanem örök életed legyen! És örülj, hogy ez megtörtént!
MAGÁRA VETTE

Magára vette szennyes ruhámat,
megbékítette Istent, Atyámat.
Megbékítette, megbékítette Istent, Atyámat!

A kín, az átok én bűnöm ára,
de Ő felvitte a Golgotára.
De Ő felvitte, de Ő felvitte a Golgotára!

Bűn büntetését kereszten értem,
magára vette a szenvedésem.
Magára vette, magára vette a szenvedésem!

Szerelmes szíve szakadt meg értem,
de eltörölte mind, mind a vétkem.
De eltörölte, de eltörölte mind, mind a vétkem!

Jézus, te drága, mit adjak néked?
Összetört szívem hozom elébed.
Összetört szívem, összetört szívem hozom elébed!
Molnár B Antal [ 2012-05-11 17:08 ]

Lásd szeretetét, de lásd fenségét is!
„Szeme olyan volt, mint a tűzláng, és lába hasonló volt a kemencében izzó aranyfényű érchez, hangja pedig olyan, mint sok víz zúgása" (Jel 1,14-15).
A Jelenések könyvében Isten más képet mutat Fiáról, mint az evangéliumokban. Míg ez utóbbiakban a Megváltót szemlélhetjük, a Jelenések könyvében a Király lép elénk. Az egyik helyen szeretetét, a másikban fenségét látjuk. A felső szobában Jézus Krisztus felövezte magát, hogy szolgáljon; Patmoszban viszont harcra felövezetten jelenik meg. Az evangéliumokban Jézus szelíd tekintete könnyekre fakasztja Pétert; a Jelenések könyvében olyan a szeme, mint a tűzláng. Ott gyengéd hangon, kedvesen nevükön szólítja juhait; itt félelmes a hangja, mint sok vizek zúgása, és szájából kétélű kard jön elő, mellyel legyőzi ellenségeit. Nem elég, ha Isten Bárányaként és a világ Megváltójaként ismerjük az Úr Jézust; úgy is fel kell Őt ismernünk, mint Istentől rendelt Királyt és Bírót. Amikor Megváltónkat szemléljük benne, felkiáltunk: „Milyen szeretetre méltó" - és keblére borulunk. De amikor uralkodóként jön, így kiáltunk fel: „Milyen félelmes" - és leborulunk lábaihoz!
-,,,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,
Ülj le, add át terhedet
„Isten...vele együtt helyezett a mennyekbe a Krisztus Jézus által" (Ef 2,6).
Mit jelent leülni? Amikor járunk vagy állunk, lábunkon hordozzuk testünk egész súlyát; ha azonban leülünk, a súly a székre vagy a padra összpontosul, amin ülünk. Járás és állás közben energiát fejtünk ki, elfáradunk, és megpihentet, ha csak egy kis időre is leülhetünk. Így a szellemi dolgokban is leülni annyit jelent, mint megpihentetni egész súlyunkat, terheinket, önmagunkat, jövőnket, mindent - és az Úrra támaszkodni. Átadjuk neki mindennek a felelősségét, s a továbbiakban nem nekünk kell azt hordoznunk.

Molnár B Antal [ 2012-05-11 17:08 ]

Mt 17,1-9

\"...elváltozott előttük, arca ragyogott, mint a nap, ruhája pedig olyan fehér lett, hogy vakított, mint a fény.\"
Az elmúlt vasárnapi evangéliuma pusztáról, böjtről, kísértésről tanított, a mai örömhír hegyről, örömről, megdicsőülésről. A pusztában, a kísértések között nehéz megtapasztalni az Isten jelenlétét és dicsőségét - de a he¬gyen úgy érzi az ember, mintha közelebb lenne az Istenhez. A hegy segít a kiemelkedésben, a felülemelkedésben – vágyakon, gondokon, minden¬napi nehézségeken – mindazon, ami lefelé húzza az ember. A fizikai emel¬kedés segíti a szellem emelkedését is.
A színeváltozás hegyén Jézus három tanítványa jelenlétében és szeme¬láttára színében elváltozott, úgy ragyogott, mint a fizikai Nap. Péter, Jakab és János életre szóló élményben részesült. Átélhettek valami transzcendens történést – megtapasztaltak valamit a szellemi világ fényé¬ből, melegéből, ragyogásából. Nem csoda, hogy egyből tartósítani akarták ezt az állapotot – sátorkészítéssel. Pedig ez az állapot nem tartósítható egyenlőre, csak megerősítést kaphattak ezáltal az elkövetkező időszak megpróbáltatásaihoz. A Mester szemléltette nekik azt, amit eddig csak szavakkal tanított: „Én vagyok a világ világossága…” Megmutatta nekik, hogy nem alaptalanul beszél, megmutatta nekik az Ő Nap-szerűségét. Ő a szellemi világ Nap-ja, ugyanolyan szerepet tölt be a szellemi világban, mint a fizikai Nap a fizikai világban.
Útkereső emberségünk számára ma is, nekem is, Neked is – felkínálja magát, mint életadó világosság, mint meleget adó világosság, mint útmutató világosság. Ennek a világosságnak a fényében megtalálhatja az ember a számára járható Utat, felismerheti az Igazságot, és kibon¬takoztathatja az Életet. A szellemi világ Napja (akárcsak a fizikai Nap) személyválogatás nélkül adja melegítő, éltető, leleplező és útmutató fényét annak, aki túl tud lépni a fizikai, anyagi vágyain, akiben felébredt a szellemi utáni vágy.
Az ember nem a hegyen él, onnan le kell jönnie. De időről időre vissza¬megy, hogy megfürödjön az Isten jelenlétében, benne mossa tisztára arcát, hogy a hegyről lejöve tükrözni, sugározni tudja másoknak ezt a fényt („Ti vagytok a világ világossága…”)
Add Uram, hogy életünk ne csak „puszta” legyen, hanem „hegy” is, a megdicsőülés hegye!
[Miklovicz Panni, Nőtincs]
-,-,-,-,-,-,-,-,,-

Molnár B Antal [ 2012-05-11 17:08 ]

MÁJUS 11. Az Úr igéjének terjedése 2Thesszalonika 3,1–5 A menny és a föld története a teremtő Isten beszédével, igéjével kezdődött. Minden szavának nyomán élet fakadt. A teremtés során a föld napról napra teljesebbé alakult, míg végül a hatodik napra a Szó nyomán teljesen megvalósult a jó cél. A teremtés teljessége ma is magán viseli az Alkotó keze nyomát, így alkotásait látva is következtethetünk Isten tökéletes lényére (Róm 1,20). Isten azonban úgy látta jónak, hogy még világosabban fedje fel lényének titkát. Hatalma volt arra, hogy közvetlenül vagy közvetítőkön keresztül szóljon az emberiséghez, az időnek teljességében pedig Jézus Krisztust küldte, aki az Atya képmása. Értelmünkkel nem, csak hitünkkel fogad- hatjuk be azt a tényt, hogy az Ige már a világ kezdete előtt Istennél volt, s hogy Jézus Krisztusban öltött testet (Jn 1,1–5). Kedves Olvasóm, kitől hallott először Isten beszédéről? Isten beszéde kiegyensúlyozott, színtiszta. Könyv formájában mindannyian hozzáférhetünk, ez a Biblia. Nem tartalmaz felesleges üzenetet, de nem is hallgat el semmit abból, amit boldog földi életünkhöz és a lelkünk meg- mentéséhez tudnunk, hinnünk és cselekednünk kell. A Biblia nem fest hamis képet a keresztyén életről: kegyelemből van üdvösségünk, ám a győzelem- hez állhatatosságra, szívós, józan munkálkodásra van szükség. Az ige a földi életet harchoz, küzdelemhez, versenyfutáshoz hasonlítja, amely során Krisztus mindvégig velünk együtt küzd, mennyei világának minden áldását fel- ajánlva (Ef 1,3). Aki szavával az életet alkotta, a ma emberének is életet akar adni. Fenntartó, óvó, távlatot adó szeretetét akarja kifejezni. Kedves Olvasóm, kitől hallja rendszeresen az igei tanítást? A világon sokfelé hangzik Isten igéje, de még mindig vannak emberek, akik anélkül élnek le egy életet, hogy hitvalló, élő hitű keresztyénekkel találkozhatnának. Van olyan missziós kezdeményezés közel vagy távol, amelyért imádkoznod kell? Lehet ez saját gyülekezeted szolgálata vagy távolabbi test- véreid munkálkodása. Ha imádkozol az evangélium terjedéséért, az első gyülekezetek mintáját követed (ApCsel 13,2), egy világméretű szolgálatba kapcsolódsz be, sőt az Úr számára legfontosabb dologról, a lelkek megmentéséről kezdesz beszélgetésbe vele. Azon veszed észre magad, hogy missziós tapasztalataid a testvéreidtől érkező hírek alapján bővülnek, végtére pedig magad is missziómunkás leszel. „Isten szava, terjedj szét, áraszd el a föld színét...”
-,,,-,,-,-,,-

Molnár B Antal [ 2012-05-09 18:02 ]

„Látod, ezt az asszonyt? Bejöttem a házadba: vizet lábamra nem adtál, ő pedig könnyeivel öntözte lábamat, és hajával törölte meg. Te nem csókoltál meg, ő pedig mióta bejöttem, nem szűnt meg csókolni a lábamat. Te nem kented meg olajjal a fejemet, ő pedig kenettel kente meg a lábamat. Ezért mondom neked: neki sok bűne bocsáttatott meg, hiszen nagyon szeretett. Akinek pedig kevés bocsáttatik meg, kevésbé szeret."
Lk 7,44-47 „Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat.” József Attila
Mit látsz, amikor a másikra nézel? Bűnöst? Méltatlant? Gyalázatos tettek elkövetőjét? Valakit, akinek puszta jelenléte is zavar? Elgondolkodtál már azon, miért bántanak bennünket annyira mások vétkei?
Mindenki az asszonyt nézte, ahogy könnyeivel mosta Jézus lábát, és mindannyian botránkoztak magukban. „Hogy engedheti?” „Ha tudná, ki ez, nem engedné.” Mindannyian csak a nő múltját látták, a vétkeit.
Csak azzal foglalkoztak, amiről mindig titokban, annak háta mögött beszéltek az emberek. Mert lopva megszólni mindig könnyebb, mint egyenes véleménnyel a másikat helyretenni.
A tettei előre jellemezték őt, és cselekedetei által rászolgált az előítéletükre. Könnyű beskatulyázni, segít hova tenni az embereket, segít, mert megmutatja, hol tartok hozzájuk képest.
„Na, ennél az asszonynál én sokkal jobb vagyok!” – gondolták sokan, és megnyugodtak. Megnyugtatnak bennünket mások vétkei, mert álomba ringatnak, hamis illúzióba tartanak önmagunkkal kapcsolatban.
Észre sem vették, hogy miközben az asszonyra néztek, nem látták többé Jézust. Sőt, még Őt is hamis színben látták. Olyannak, aki téved, aki emiatt nem lehet a Messiás, legfeljebb egy értékes tanító. Az asszony bűnei őket tette vakká saját hibájukra, és ezért azon az éjjelen csak egy valaki volt, aki megtisztult: a síró, könnyeivel Jézus lábait megmosó nő. Miért?
Mert egyedül ő látta tisztán önmagát, mert ő nem a többiek hibáit, hanem csak Jézust nézte. Mit látsz, amikor a másikra nézel? Bűnöst? Méltatlant? Gyalázatos tettek elkövetőjét? Valakit, akinek puszta jelenléte is zavar? Elgondolkodtál már azon, miért bántanak téged annyira mások vétkei?Molnár B Antal [ 2012-05-09 18:02 ]

„Az asszonynak pedig ezt mondta: Megbocsáttattak a te bűneid. Az asztalnál ülők erre kezdték kérdezgetni egymás között: Kicsoda ez, aki a bűnöket is megbocsátja? Ő pedig így szólt az asszonyhoz: A te hited megtartott téged, menj el békességgel!”
Lukács evangéliuma 7:48-50
„Megbocsátottam.” - hangzik fel a reményt, életet adó szózat, és te a csodálkozástól még kábán, félszegen lépsz ki újra a fényre. Nincs már az a vétek, nincs bűntudat, nincs vád. Szabad vagy arra, hogy békességgel menj tovább, hogy jól dönts, hogy élj, és ne visszaélj az Isten adta lehetőségekkel. Szabad vagy egy újabb lehetőségre, mert Isten elvette korábbi hibádat. Elvette a nélküle való életet, és egy tiszta lapot tolt eléd, hogy ezután ezen alkoss Vele.
Isten megbocsátott neked, annak ellenére, hogy te magad is úgy érezted, ennek már nem lehet jó vége. Tudod, barátom, Isten nem olyan, mint amilyennek sokan elképzelik. Ő kész megbocsátani mindenkinek, aki elé viszi hibás döntéseit. Ő kész minden egyes esés és elhibázott lépés után újrakezdeni, és nem emlegeti soha, hogy hányszor tette ezt már meg veled eddig.
Isten fantasztikus, és kívánom neked, hogy ma te is különlegesen megtapasztalhasd. Engedd neki, hogy közel jöjjön hozzád, hogy békét adjon szívedbe a háború helyett, engedd, hogy kihulljon kezedből a fegyver, és hogy átöleljen szeretetével. Engedd neki, hogy újrakezdje veled a közös életet, fogadd el az Ő igazi bocsánatát, és adj önmagadnak is feloldozást!Molnár B Antal [ 2012-05-09 18:02 ]

dologban, Minden döntésben, Minden élethelyzetben az igazi tekintély Jézus szava, akarata.
Krisztusban élni úgy tudok, ha meggyökereztem benne. Ez a folyamat, többnyire nem látható mások számára, mint ahogy nem látjuk egy fának a gyökereit sem. Mégis ezen múlik minden. Ha nincs gyökér, nincs élet sem. Ha rendszeresen időt töltök Istennel, (Bibliatanulmányozás, imádság), akkor a gyökereim egyre erősebbek és stabilabbak lesznek.
Krisztusban élni azt jelenti, hogy életközösségem van vele. Ha nem keresek mellette, vagy helyette senkit és semmit, akkor jó úton haladok a Benne elnyerhető teljesség felé. BENNE valóban mindent megkapunk, amire szükségünk van. Vele nincs hiányérzetünk, nem keresünk pótlékokat, nem gondoljuk azt, hogy nekünk kell még hozzátenni valamit, az ő munkájához. Megnyugszunk, békét találunk.

Molnár B Antal [ 2012-05-09 18:01 ]

"Mert benne lakik az Istenség egész teljessége testileg, és benne jutottatok el ti is ehhez a teljességhez, mert ő a feje minden fejedelemségnek és hatalmasságnak."
Kolossébeliekhez írt levél 2:9-10
„Bennem éljetek!” – ezt szeretné Jézus. Talán már találkoztunk ezzel a kifejezéssel keresztyén körökben,de vajon értjük-e az igazi jelentését?
Nem fordulhat elő velünk is, hogy megőrizve a látszatot, „vallásosodva”, biblikusnak tűnő panelekből építünk fel egy szép életet, közben Krisztussal nincs igazi kapcsolatunk.
Pár mondattal korábban azt mondja Pál apostol: „Mivel tehát már elfogadtátok Krisztus Jézust, az Urat, éljetek is őbenne. Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.” (Kol 2:6-7)
Krisztusban élni ezek szerint naponkénti tudatos döntések sorozata, amely arra épít, hogy elfogadom őt Uramnak és Megváltómnak.
Ez több mint egy kézlendítés, és egy elrebegett ima, hogy „igen Uram, légy az életem vezetője, átadom magam neked…” Ez azt jelenti, hogy MINDENMolnár B Antal [ 2012-05-09 18:01 ]

Imádság

“Te, ki időn kívül állsz, Uram, s mosolyogva nézed, miképpen küzdünk ellene, Te tudod, hogy mit cselekszel.
Nem tévedsz soha, amikor az időt megszabod az embereknek:
Mindegyiknek kimérsz annyit, hogy akaratodat teljesíteni tudja.
De nem szabad az időt elvesztegetni, elpazarolni, vagy éppen ellopni,
mert az idő a Te ajándékod, s romlandó ajándék az: nem lehet sokáig őrizgetni…
Uram, van időm, bőséges idő áll még előttem./?/
Mindaz, amit adtál: életem évei, éveim napjai, napjaim órái, mind az enyémek még./?/
Rajtam áll, hogy nyugodtan és békén, színültig töltsem meg őket.
Neked ajánlom fel valamennyit, hogy a puszta vizet tüzes borrá változtasd,
mint hajdan Kánának egyszerű menyegzőjén.
Uram, ma este nem azt kérem Tőled, hogy még így tehessek vagy úgy.
Ma csak kegyelmedet kérem, hogy a rám szabott időben lelkiismeretesen, jól végezhessem azt, amit Te vársz el tőlem.”Füle Lajos: Az eltemethetetlen

Temették ólom-csüggedésbe,
hitetlenség rongyába rakva
a félelem sivatagába
Harmadnapon feltámadott!

Temették tornyos templomokba,
szertartások gyolcsai közé,
imákból készült szemfedője.
Harmadnapon feltámadott!

Temették ideológiákba,
tagadás útszéli árkába,
tudomány sziklái alá.
Harmadnapon feltámadott!

Temették gyilkos hitvitákba,
szent háborúk szennyes vizébe,
sötét élet-cáfolatokba.
Harmadnapon feltámadott!

Temetgetik ma is... Hiába.
Nem rejti el se föld, se ég már,
szív bűne, vagy ész érve, semmi,
mert Ő MAGA AZ ÉLET !Molnár B Antal [ 2012-05-09 18:00 ]

Sík Sándor A jegyes éneke
Uram, ölelj magadhoz engem.
Ma valami sír a szívemben.
Sohase voltam még ennyire gyermek.
Édes, ölelj meg!
Ma olyan súlyos a fejem.
Valami nagy könyörtelen
Siralom hajt ma arcod melegéhez,
Ölelj meg, édes!
Hidd el, ma nagyon megérdemlem.
Ma nem volt órám könnyezetlen.
A tűzostorok ma velőkig vertek.
Édes, ölelj meg!

Hiszen igaz, hogy gyáva voltam,
Hogy már-már majdnem elbotoltam,
De mégsem mentem más tűz melegéhez.
Ölelj meg, édes!
Tudod, hogy mégis talpra keltem,
Tudod, hogy eléd térdepeltem,
Amikor hívtak hazajáró lelkek.
Édes, ölelj meg!
Két konok lázadó kezem
Alázattal összeteszem
S letérdelek az ágy fejéhez.
Ölelj meg, édes!
S imádkozom: Ölelj meg engem,
Máglyát gyújts repeső szívemben,
Máglyát, amelyen fehér tüzek kelnek.
Édes, ölelj meg!Molnár B Antal [ 2012-05-09 18:00 ]

Jónás példája
"Hangosbemondó: Figyelem! Jónást lenn várják a halban!"...
Nem vicces; megtörtént velem: belehulltam s belehaltam már majdnem, míg partra hányt a cet; s számot vetve magammal eldőlt,
hogy mennem kell, hátha életet mentek szavammal.
Nemsoká elnyelt a város... Nagy vihar előtti csendben vészjóslón
szólt a magányos próféta, mint félreverten zúgna harang, harsogná most hangosbemondó: Figyelem!!...(Árvai Emil)

Sík Sándor A fordított Jónás próféta
De megtréfáltál, seregek Ura!
Mi lett belőlem, milyen figura! -
Fordított Jónás, fejtetőre billent,
Pedig a Hangnak sose mondtam ellent.
Küldöttél, mentem. Hordtam az Igét
Nem kerülgettem bolond Ninivét,
Nem futottam, hogy le ne köpjön, sértsen,
A szennyes szájat, kezeken a vért sem.
Hajót kerestem, biztosat, sebest,
Eveztünk, Ninivének egyenest.
Már láttam kelni a csarnokok ívét,
Már köszörültem a próféta-igét.
Ó az- az Ige! Asszonyt, gyereket,
Amit szerettem, ami szeretett,
Mindent elhagytam érte, - érted, Isten,
Hogy amire küldöttél, teljesítsem.
És most, hogy már-már megölelt a part,
Most küldted ezt az őrjöngő vihart,
Hogy minden, minden fejtetőre fordult,
Szél, víz és ember, minden megbolondult.
Akkor, látván, hogy nem segítenek,. Akiket hívtak, a kisistenek,
Az összetört, vergődő, fejevesztett
Bolond hajósok mind énnekem estek.

Nem kell próféta, nem kell most a szó,
Most kapitány kell, most parancsoló,
Hát kormányozzam a hajót, vezérül,
Ki a viharból és el Ninivétül.
Így lett a szegény Jónás (a silány,
De mégiscsak próféta) - kapitány.
Hol vannak már a ninivei partok!
Te tudod, Uram, én nem, merre tartok.
Próféták Ura, te akartad így,
Hogy engem ilyen kísértésbe vígy?
Így van megírva? Mert a lélek bennem
Elnémíthatlan sóhajtozza: nem! nem!
Ha rabságomat megelégeled,
Szólalj meg, Uram, küldj immár jelet,
Bizonyságul a szavad szomjazónak,
Hogy jobbra hívtál, nem parancsolónak.
Ha mást nem, küldj egy áldott cethalat,
Hurcoljon meg a tengerek alatt,
Vessen már véget a fojtó mesének,
S vessen ki harmadnapra Ninivének.
Siess, Uram, ne késlekedj sokat,
Mert halálosan fáj és fojtogat,
Ami belőled bennem fúl: az ének.
Ó engedj énekelnem Ninivének!Molnár B Antal [ 2012-05-09 17:59 ]

Sok erősnek látszó férfi belül gyönge, bor és nők egykönnyen elveszik eszét. Heródes egy táncért egy lánynak esküdözve ígér bármit, akár országa felét... Ekkora sikerre nem számít a leány; kisiet anyjához, adjon ő tanácsot. Néz nagyot az asszony: vagy viccel a király, vagy most megnyerhetik ketten a világot... Mit kérjen leánya? - anyja gondolkodik; régi ellenfelén jár e gondolat: börtönben ül, ám ez veszélyes még ott is... Így szól hát a lányhoz bátorítólag: - Heródes lehet hogy tréfálkozik, de én nem: kérd fejét annak a Jánosnak!... ___________
Sík Sándor Játékszer

Fogadd el Uram, szabadságomat,
Fogadd egészen.
Vedd értelmemet, akaratomat
S emlékezésem.

Mindazt, amim van és ami vagyok,
Te adtad ingyen.
Visszaadok, Uram, visszaadok
Egyszerre mindent.

Legyen fölöttünk korláttalan úr
Rendelkezésed.
Csak egyet hagyj meg ajándékodul:
Szeretnem téged.

Csak a szeretet maradjon az enyém
A kegyelemmel,
S minden, de minden gazdagság enyém,
Más semmi nem kell...
Molnár B Antal [ 2012-05-09 17:59 ]

Kormorán : Uram, mi jöhet még?
Semmi sincs, csak átlátszó éj,
szavak, miket nem bocsát meg senki,
Nincs hűséges szempár, nincs simító kéz
Ó Uram, mi jöhet még?

Éjszaka van, de napsugárra vágyom,
mint délre húzó, fáradt fecskepár,
Testem kihűlt álom csupán, darabokra hullik szét
Ó Uram, mi jöhet még?
Dühödt magányban, kócos szerelemmel
újra, csak újra küzdök valami ellen

Nem tölti be élet a végtelen űrt
Ó Uram, mi jöhet még?

Határtalan a fájdalom és oly dobogó minden emlék
még meg sem érkeztél, de máris el mégy,
Még nem is szóltál, de szád örökre néma
Ó Uram, mi jöhet még?

Kő, páncél, vasbilincs, szavak néma rendje.
Ne kínozz, hisz túsz vagyok, előtted állok pőrén bekötött
szemekkel Ó Uram, mi jöhet még?

Te és én nem létezünk már,
csak árnyékaink élnek.
Te és én becsapva állunk
nem szédít az ének.

Megyek, ahogy jöttem, senkiként a semmiből.

Megyek, mert nincs helyem, csak árny vagyok nem létezem.
A huszárcsínyek ideje lejárt
Nagy árulásokról írnak majd meséket

S nem keresnek többé csillagot szerelmes lányok

Botladoznak álmaink, könnyes az idő
szárnyaszegett vágyaink, csöndes temető

Szédül az éj, sóhaja kél
felébred a remény

Még meg sem érkezett, de már végleg elment,
még nem is szólt, nem látott embert

Még meg sem érkezett, de már végleg elment,
még nem is szólt, nem látott embert
Arcom, mint kőszobor.
Könnyek nélkül sírok.
Soha nem volt gyermekeimnek, hidegek a sírok,
Ó Uram, mi jöhet még?
Ó Uram, mi jöhet még: Ámen.
Molnár B Antal [ 2012-05-09 17:58 ]

Reményik Sándor: Imádság

Uram, rövid pár évre add csak
A szavak csengő színezüstjét,
Vert aranyát a gondolatnak,
Képek suhanó selymét nékem,
Hogy csendbe rejtsem, álomba zenéljem
Mind, mi nekem fáj s szívemen át másnak.
Tudjam: mögöttem százak, ezrek állnak,
Némák, akiknek én vagyok a nyelve,
Tüzes nyelv. Kar, értük fegyverre kelve,
Árvák, akik nevében én beszélek
S ha elnyelik szóm puszták, sötétségek,
Tudjam: egy világ kínja kihallgatlak.


Hadd dolgozzam selyemmel, vert arannyal
S ki magam itt bolyongok tépve, árván:
Hadd legyen minden sorom súlyos márvány,
Márványba rótt sok-sok mély jelbetű.


A száz sziklába befalazott kincset
Hadd hordjam össze egy roppant halomba,
A szerteszálló sok-sok kósza jajszót
Ezer hangon búgó egy fájdalomba,
Szakadjon le az idegenség fátyla:
Aki engem lát, bennem magát lássa,
S kik rongy létem ma méltó gúnnyal nézik,
Az égből orzott láng, én Istenem.
Égessen be a szivök közepéig!


Pár évet adj csak. Akkor én, Uram,
Kezedbe adom vissza minden vágyam,
Mert mind betelt. És nem éltem hiába.


Csak a vágóhíd melege,
muskátli szaga, puha máza,
csak a nap van. Üvegmögötti csöndben
lemosdanak a mészároslegények,
de ami történt, valahogy mégse tud véget érni.

(Pilinszky János: Passió)

Molnár B Antal [ 2012-05-09 17:58 ]

Gégény István: El nem mondott ima

Fáj, hogy nem szólhatok.
Bár mondtam volna ezernyi szép gondolatot,
Mégis itt ülök szavaim börtönébe zárva,
Süket csendet hallgatok.

Fáj, mert adni vágytam,
Helyette most én kapok.
Mégsem bánom már, hogy így lett,
Hisz oly gyakran hiába szólalok.

Mert az igaz fohász nem az ajkakon,
Benn a szívben fakad.
Nem száll tova szép szavakon,
Örökre bensőm kincse marad.

Szállni tanul a lelkem,
Szólni a szám,
Közben a csend néma szárnyain
Az Úrhoz talál imám.

József Attila: Isten
Láttam Uram, a hegyeidet
S olyan kicsike vagyok én.
Szeretnék nagy lenni, hozzád hasonló,
Hogy küszöbödre ülhessek. Uram.
Odatenném a szívemet,
De apró szívem hogy tetszene néked?
Roppant hegyeid dobogásában
Elvész ő gyönge dadogása
S ágyam alatt hál meg a bánat:
Mért nem tudom hát sokkal szebben?
Mint a hegyek és mint a füvek
Szívükben szép zöld tüzek égnek
Hogy az elfáradt bogarak mind hazatalálnak, ha esteledik
S te nyitott tenyérrel, térdig csobogó nyugalomban
Ott állsz az útjuk végén -
Meg nem zavarlak, én Uram,
Elnézel kis virágaink fölött. (1925)
Molnár B Antal [ 2012-05-07 20:43 ]

FIGYELMEZZ SZAVAIMRA
"Uram, figyelmezz szavaimra, értsd meg az én sóhaj-tásomat!" Zsoltár 5,2
Gyermekkorunkban hányszor mondtuk: Mama, figyelj! Mondtuk a magunkét, és úgy éreztük, hogy nem is figyel ránk senki. Az Úr mindig figyel, Õ nem olyan, mint a szülõk. Csak te gon-dolod sokszor, hogy nem figyel. Talán nem válaszol azonnal, de mindig figyel. Kérdezem, van-e, amire figyeljen az Úr? Van-e igazi ima az életedben.? Az 5. zsoltár háromféle imádságról beszél. "Értsd meg az én sóhajtásomat!" A sóhajtás is lehet ima? A sóhajnak tartalma van. Isten arra is figyel. A második fajta imádság: "Ügyelj az én kiáltásom szavára." Amikor valóban segítségre van szükséged, akkor jön a kiáltás. Volt-e már, hogy kiáltásod S. O. S. kiáltás volt? Az Úr mindenfajta imádságot ért, és figyel rá. "Uram, jó reggel hallgasd meg az én szómat; jó reggel készülök hozzád, és vigyázok." Amikor leültél, hogy csendességben légy, gondoltál-e arra, hogy az én Uramhoz, Királyomhoz megyek? Milyen nagy ajándék ez. Az Úr ismer, egészen tudja, hogy ki vagy, és mégis lehetõséged van arra, hogy kegyelmét ki árassza reád. Vessünk el magunktól minden hamisságot, képmutatást. Isten nem gyönyörködik a hamisságban. Csak alázatosan közelíthetsz Hozzá. Teljes szívedbõl borulj le az Úr elõtt, hogy vezethessen az Õ Igéjével, és egyengethesse elõtted utadat a mai napon is. Az Úr el akar juttatni oda, hogy tudj mindennek örülni. Hadd legyen igaz életedben ez az Ige: "Örvendeznek tebenned, akik szeretik a Te nevedet. Mert te, Uram, megáldod az igazat, körülveszed a te jó voltoddal, mint egy Paizzsal."
"Krisztus a mi békességünk!"(Efézus 2,14)
Lk 11,14-23
A farizeusok megvádolják Jézust, hogy ördöggel paktál - vele egyetértve űzi ki az ördögöt.
Mások jelet várnak tőle. Aki ördöggel cimborál az a kárhozat fia.
,,De ha én Isten ujjával űzök ördögöt, akkor elérkezett hozzátok az Isten országa."
Jézus mintha csak ma és éppen nekünk mondaná ezeket a szavakat.
Vigyázzunk Jézussal való szövetségünkre - ne tegyünk semmilyen érdek¬csoportot előbbre.
Ígérhetnek hatalmat, gazdagságot, karriert - ez megtántoríthatja a hi¬tünket. Amelyik erősebb lesz bennünk, az fog eluralkodni rajtunk.
,,Aki nincs velem, ellenem van..."
- Meg lehet-e felelni egyszerre több meggyőződésnek?
- Gerinces vagyok-e a szemléletemben, és cselekedeteimben?
[Grüllné Szatzker Erzsébet, Mór]


Molnár B Antal [ 2012-05-07 20:41 ]

MÁJUS 7. Nem lesz mindig sötétség Ézsaiás 8,19–23 A prófétáknak sem könnyű, hogy kiábrándult, utat tévesztett, Istenre nem kíváncsi embereknek hirdessék Isten tervét, ígéretét. A hitét az jelzi, hogy bármilyenek is a körülmények, bármilyen a hozzáállás, akkor is azt mondja, amit Isten neki kijelentett. Ez se könnyebb, mint bizalommal várni Isten ígéretére háborús előkészületek helyett. Reménytelennek látszó időkben az emberek gyakran és könnyen fór- dúlnak bármilyen információs forráshoz, sőt... Elmondhatjuk a régi és a mai tapasztalatok alapján, hogy az emberek sötét, reménytelen időkben sokkal inkább kíváncsiak a holnapra, a jövőre. Minden korban készségesen rendelkezésre is álltak az éppen divatos jövendőmondók, akik busás hasznot húztak az emberek olthatatlan kíváncsiságából. Az is igaz, hogy bizonyos időszakok valóban sötétek. Ezt a próféta szava is alátámasztja: „De nem marad sötétség ott...”, tehát ott és akkor lelki-szellemi sötétség volt. A prófétának, a reménykedő hívőnek sem kell rózsaszínben lát- nia azt, ami sötét... Abban tér el a többiektől, hogy biztos forrásból – Isten ki- jelentéséből – tud valamit, aminek valóban van jövője: „De nem marad sötétség ott, ahol elnyomás van.” És ebben bízik. Az Úr szólítja az ifjút 1Sámuel 3,1–10 Sámuel számára hamar természetessé vált a templomi környezet, amiről később a zsoltáros így írt: „Sóvárog a lelkem az Úr udvarai után” (még ha itt a jeruzsálemi templomról van is szó). Nincs ebben semmi rendkívüli, hiszen ezt láthatta Élitől. Ez a fajta megszokás, rutin is része annak a korabeli alacsony lelki-szellemi színvonalnak, melyben ritka vendég a személyesen meg- szólaló-megszólító Isten. Őt azonban – bár senki nem készítette fel erre az ifjút – ez sem akadályozta abban, hogy megszólítsa Sámuelt. A helyzet ugyan klasszikus példája a kiürült vallásosságnak, ám Isten ilyenkor is képes újat kezdeni, különösen, ha van egy nyitott szívű ember. Az élet tehát így váltja fel a halált egy nép, egy közösség esetében. Isten kegyelmesen kezdeményez, cselekszik. Bár Sámuel ekkor „még nem ismerte az Urat”, de nagyon tanulságos látni egy ilyen út első métereit. Ráadásul mindannyi- an úgy kezdtük, hogy nem ismertük őt. A kérdés az, hogy Isten megismerésének útján elindulva meddig jutunk.

Molnár B Antal [ 2012-05-07 20:40 ]


József Attila : CSÖNDES ESTÉLI ZSOLTÁR

Ó, Uram, nem bírom rímbe kovácsolni dicsőségedet.
Egyszerű ajakkal mondom zsoltáromat.
De ha nem akarod, ne hallgasd meg szavam.

Tudom, hogy zöldell a fű, de nem értem minek zöldell,
meg kinek zöldell.
Érzem, hogy szeretek, de nem tudom, kinek a száját fogja megégetni a szám.
Hallom, hogy fú a szél, de nem tudom, minek fú, mikor én szomorú vagyok.
De ne figyelmezz szavamra, ha nem tetszik Neked.

Csak egyszerűen, primitíven szeretném most Neked elmondani,
hogy én is vagyok és itt vagyok és csodállak, de nem értelek.
Mert Neked nincs szükséged a mi csudálásunkra, meg zsoltárolásunkra.
Mert sértik füledet talán a zajos és örökös könyörgések.
Mert mást se tudunk, csak könyörögni, meg alázkodni, meg kérni.

Egyszerű rabszolgád vagyok, akit odaajándékozhatsz a Pokolnak is.
Határtalan a birodalmad és hatalmas vagy meg erős, meg örök.
Ó, Uram, ajándékozz meg csekélyke magammal engem.

De ha nem akarod, ne hallgasd meg szavam.

Molnár B Antal [ 2012-05-07 20:39 ]

Füle Lajos: TE VAGY A CÉL
Békességed, mint a folyóvíz, körülvesz és ölelve ringat.
TE vagy a Cél, TE vagy a partja az álmaimnak.
TE jössz felém a holnapokban, TE integetsz tűnt napjaimból,
Hozzád fogok elérni egyszer a földi lét határain túl,
Szegényen is gazdag reménnyel, fáradtan is örömre frissen.
Lelkem kitör unt börtönéből, hogy szüntelen ujjongja: ISTEN!

Füle Lajos: ADD ÚJRA! Ahová mindig visszatérünk, ahová mindig visszahullunk, akármilyen magasba értünk... Ahol szétnyílik kapzsi markunk,. és minden érték semmivé lesz, mit lázasan űztünk, akartunk... Ahol lehull rólunk az álarc, ijesztő pőre lesz a lelkünk,s a látszatért sincs már tovább harc... Ahol nincs vég, csak drága kezdet:. Ó add, URUNK, add újra nékünk ajándékul örök Kereszted!

Füle Lajos: EGYETLENEGY
Szétzüllik, a vágyak csapatja, ez erre, az amarra megy,
Szívem mind, mind magára hagyja, csak egy marad, egyetlenegy:
Egy lábnyomot követni végig, célomhoz egyre közelebb,
Egy ölelést szívemre zárni s megőrizni a melegét,
Egy látomást kísérni végig, sötét, sivatag helyeken,
Egy álomért küszködni égig, míg valóság lesz odafenn.A legigazabb vers

Nyár sötét égbe suttog a határ;
Szavaink emlékén lógnak tagjaim.
Gond sötét vagyok, agyam rőt bazár,
Szemedbe bújok el mindig idekinn.

Hozzád taszít a sápadt értelem,
Szavadhoz hív a csend, s én csak azt tudom,
Az kell, hogy végre kimondasd velem
Üres szavakban élek, és hagyom…

Én nem vagyok jó, s talán borzadok,
De gyilkolom magam, mióta élek.
Úgy leszek sötét, mint a századok,
És elveszek, akár mezőn a fények.

Döntsd rám magam, hogy ki kelljen bújnom,
Ijessz meg, hogy kicsit szaladni bírjak,
Tűt forgass belém, hogy néha szúrjon,
Nevess ki szörnyen, ne csak verset írjak…

Ne szólj ha hívlak, légy a némaság,
Te ismersz ugyan, de tagadj le engem!
Mutasd, kívüled nekem nincs világ!
Dobj az útra ki, ne legyen hol lennem.

S mikor nem leszek, csak egy csonthalom
S ha nem vagy, nekem kenyér se, víz se kell,
Akkor szeress, de ne légy szánalom,
Szoríts magadhoz, ne engedj többet el.

2006. szeptember 4.
Molnár B Antal [ 2012-04-21 16:34 ]

ÁPRILIS 201 A kedves szépsége Énekek éneke A vőlegény távol van kedvesétől, de nem végleg, hanem csak egy meghatározott ideig, mint Krisztus is távol van egy ideig „menyasszonyától”, a gyülekezettől. A menyasszony azt is tudja, hol van a vőlegény, mit tesz most, és azt is, hogy egymáshoz tartoznak. Ha most még nincsenek is együtt, az egymáshoz tartozás tudata bennük él, és ehhez semmi kétség nem fér. A menyasszony így vallja ezt: „Én szerelmesemé vagyok, s szerelmesem az enyém” (3. v.). Jellemezzen bennünket is az a tudat, hogy az Úréi vagyunk, és egy nap mi is együtt leszünk vele! A másik vallomás a „szerelmes” szépségéről szól. Salamon az Úrtól kapott bölcsességével, csodálatos szavakkal írja le a szerelmes szépségét. Ami- kor egy vőlegény menyasszonya szépségéről beszél, arról tesz bizonyságot, hogy szereti őt. A szépség leírásából ki lehet olvasni a szeretetet is, amit iránta érez. Az Úr szereti és szépnek látja „menyasszonyát”, a gyülekezetet, és most is szépíteni akarja: „így állítja maga elé az egyházat dicsőségben, hogy ne legyen rajta folt vagy ránc vagy bármi hasonló, hanem hogy szent és feddhetetlen legyen” (Ef 5,27). Szépítsen az Úr minket ma is! Eljön a felhőkön Jelenések 1,7–18 A Jelenések könyve által betekintést nyerünk a jövő világába, tudomást szerezve olyan események felől, amelyek ezután fognak bekövetkezni. János apostolt az Úr felhasználta, hogy azt is közölje velünk, milyen lesz Jézus Krisztus visszajövetele. Akik a megváltójukkal való találkozást várják, azok számára bátorítást jelent, hogy az ő érkezése biztos. Ugyanakkor figyelmeztetés is annak, aki halogatja életébe fogadni a Megváltót, nehogy késő legyen. Az apostol által úgy láthatjuk Jézus megjelenését, mint ami nyilvánosan fog megtörténni. „Íme, eljön a felhőkön, és meglátja minden szem...” (7. v.) Váratlanul, de nem titokban: erről mindenki tudomást szerez majd. Ez az érkezése nagyban különbözik első eljövetelétől. Akkor csendben jött el, és csak kevesen szereztek tudomást arról, hogy Betlehemben világra jött a Megváltó. Most azonban mindenki szeme láttára, dicsőségben jön el a felhőkön. János leírja Jézus mennyei dicsőségét is (13–16. v.). Jézus közeli érkezésének a tudata hadd késztessen bennünket ma is szent életre, kitartásra az Úrban, másokért való imádkozásra, bizonyságtevésre!Molnár B Antal [ 2012-04-21 16:33 ]


A HÍVŐ NÉP URÁT VÁRJA Pecznyik Pál---3

Isten országa a földön
övéiben van jelen;
Földrajzi határok nélkül,
végesben a végtelen.

A hívő nép Urát várja:
éjt, nappalt virrasztva tölt
s mikor megjön dicsőségben,
béke földje lesz a föld. -
Mikor jössz?

Tudjuk, hogy visszajössz, de azt nem, hogy mikor,
pedig már van kvarcóránk, s uránóránk is, amely ezer év alatt
egytized másodpercet sem késhet... - de ezek nem jelzik, mikor jössz!

Kozmikus távcsöveink lencséje nem foghat el,
radarhullámaink nem ütköznek
Beléd...

Tudjuk Földünk korát, sejtjük útját jövőnknek
s ha földi életed harminchárom évét
beprogramoznánk életünkbe hittel,
nem azt számítgatnánk, mikor jössz,
hanem azt, hogy szerintünk bár ezer évet késhetsz,
de eljössz!
Idejében.
Szlovák Tibor
(Hozsannázó napok, III.397)
Molnár B Antal [ 2012-04-21 16:33 ]

Krisztus isteni mivoltát tanítja a Biblia. Amikor a feltámadás után Tamás megérintette Jézus sebeit, felkiáltott: "Én Uram és én Istenem!" (János 20,28). Semmi okunk nincs azt hinni, hogy Tamás az “Én Uram”- at Krisztusra értette, de közben Istenre gondolt, mikor azt mondta “Én Istenem”, ahogy ezt néhány állítják. Tamás Krisztust Istenének és Urának hívta. Jézus pedig nem javította ki. A Kolossé 2,9 egyértelműen megerősíti Krisztus istenségét, amikor azt mondja: "Mert benne lakik az istenség egész teljessége testileg," (Károli fordítás) István “Urának” hívta Jézust (ApCsel 7,59-60) nekünk pedig Úrként kell megvallani Krisztust (Róma 10,9 • 1Kor 12,3). Ezekben a versekben az Úr szó a görög Kurios fordítása, ami a Septuagintában - az Ótestamentum görög változatában - Jehovát jelenti. Ebből látható, hogy az Úr Krisztus (Kurios) az Isten.

1. Krisztus tulajdonságai is azt mutatják, hogy Isten.
Jézus Krisztus mindent tud (János 1,48; 2,25; 6,64; 14,29; 21,17). Mindenható (Máté 28,18 • Zsidók 1,3), bűntelen (János 8,46), örök (Mikeás 5,3) és változatlan (Zsidók 13,8). Mivel csak Isten rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, Krisztusnak is Istennek kell lennie.
2. Krisztus bizonyos tettei megmutatják, hogy Isten.
Jézus Krisztusnak hatalma van megbocsátani a bűnöket (Márk 2,5-7 • Efézus 1,7), örök életet ad (János 10,28; 17,2), megítéli a világot (János 5,22; 5,27) és irányítja a természetet (Máté 8,26). Mivel ezeket csak Isten tudja megtenni, Jézusnak Istennek kell lennie.
3. Krisztust Istenként imádták.
Jézust imádják az angyalok (Zsidók 1,6) és emberek (Máté 14,33) pedig csak Istent szabad imádni (2Mózes 34,14). Krisztus maga is mondta, hogy csak Istent illeti az imádat (Máté 4,10) mégis elfogadta az imádatot. Ha Jézus Mihály arkangyal lett volna élete előtt, hogyan imádták volna, ha egyszer az angyalokat nem szabad imádni (Jelenések 19,10; 22,8-9)? Ha Krisztus nem lett volna Isten, imádata bálványimádás lett volna.

Molnár B Antal [ 2012-04-21 16:32 ]

EMLÉKKÖNYVBE.

(Rögtönözve.)

Az óriás nap képe elfér
Egy harmatcsöppben, hogyha tiszta.
Ágaskodó, hánykódó tenger
Egy sugarát nem adja vissza.

Tanulj az égi, szende gyöngyharmattól!
Csak egynek add át szerető szíved'.
Lehetsz egész világé, ámde abból
Egészen semmi sem lesz a tied.
Molnár B Antal [ 2012-04-21 16:29 ]

Kedves Illetékes Testvérem az Úr Jézusban !
Nagyon köszönöm,hogy újabb lehetőségem van az oldal használatára.
Istentől gazdag Áldást és bőséges Kegyelmet kívánok minden Medves munkatárs Testvérnek.
Békessége
tóni bácsiMolnár B Antal [ 2012-04-21 16:26 ]


Felele Jézus: Ha én dicsőítem magamat, az én dicsőségem semmi: az én Atyám az, a ki dicsőít engem, a kiről ti azt mondjátok, hogy a ti Istenetek. És nem ismeritek őt: de én ismerem őt; és ha azt mondom, hogy nem ismerem őt, hozzátok hasonlóvá, hazuggá leszek: de ismerem őt, és az ő beszédét megtartom.
János 8, 54-55 - Károli ford.


Szeretném, ha mindegyikőtöknél működne a nyelveken szólás ajándéka. De még jobb lenne, ha prófétálnátok. Hasznosabb annak a szolgálata, aki prófétál, mint aki nyelveken szól. Kivéve, ha az, aki a nyelveken szólás ajándékával szolgál, egyúttal meg is tudja magyarázni, amit mondott, hogy ezáltal az egész gyülekezetnek hasznára legyen.
I. Korinthus 14, 5 - Egyszerű ford.


Övetekbe aranyat, ezüstöt, rézpénzt ne szerezzetek, se táskát az útra, se két köntöst, se sarut, se botot, hiszen méltó a munkás a táplálékára.
Máté 10, 9-10 - Csia ford.
Molnár B Antal [ 2012-04-21 16:25 ]

ELIZEUS ÉS A GYEREKEK
Ment Elizeus, ment fel a hegyre,
Pajkos gyerekhad csúfolni kezdte;
Bétheliek voltak, Akik gúnyolódtak A prófétán. A szent öreg tűrt és ballagott csak,
Intette szépen a csúfolókat, De csak kiabáltak
Isten szolgájának Az intésre.
Zörren az erdő, és földühödve Két medve ront rá a vakmerőkre.
- Tanuld meg hát ebből: Bűnre büntetés jön,
Ne csúfolkodj!
HAZAFELÉ
Alkonyodik... lassan, csendben Sötétedni kezd a táj,
A mezőről, domboldalról Hazafelé megy a nyáj.

Elől halad a jó pásztor, Utána megy a sereg, -
Kicsi bárány az ölében... Nézzétek csak, emberek!

Jó pásztorunk: az Úr Jézus, Aki szeret bennünket,
Zöld mezőre, kies helyre Terelgeti lelkünket.

Ő megy elől, mi utána, Ölbe vesz ha fáradunk,
Földi zajból nyugalomba: Hazafelé ballagunk...
Molnár B Antal [ 2012-04-21 16:25 ]

A vakon született meggyógyítása
Születésétől vak koldust Látott Jézus egyszer.
„Ez a bűnös, vagy szülei, Kit Isten így megver?”
- Kérdezték a tanítványok, De Urunk ezt mondta:
„Ez se bűnös, meg azok se, Másért van e próba:
Isten dicsősége lesz majd Nyilvánvaló benne.”
Sarat csinált, s rákente az Öröktől vak szemre.
„Mosakodj meg Siloám nak Tisztító tavába!”
Szót fogadott erre a vak, S megnyílt a látása.
De a farizeus horda Meghurcolta érte,
Őt is, meg a szüleit is, Mind, ki Jézust védte.
Azt hozták fel ürügynek a Názáreti ellen:
„Szombatnapon sarat csinált, Tehát bűnös ember.”
„Bűnös vagy nem?! Mit tudom én, Bármit kiabáltok.
Egyet tudok – szólott a vak – Vak voltam, most látok!”
Bárkit bármi az igazi Emberségben gátol:
Óva inti az Úr Jézus A lelki vakságtól.
Molnár B Antal [ 2012-04-21 16:25 ]

KERÉKPÁRON
Az Úrban megmaradásra van példázat ebben:
addig állsz, míg előre mégy, addig vagy nyeregben.
Ha nem teszel jót, se rosszat, ne gondold: az semmi.
Nem kell karambolt csinálni, hátrafelé menni;
ahhoz, hogy el,- vagy kidőljél, megállni is elég.
Addig maradsz egyensúlyban, amíg előre mégy!
JÉZUS SZAVA...
Jézus szava mind igaz:
aki gyűlöl, gyilkos az.
Hisz e szóban is: Gyűlöl,
már benne van az, hogy öl.

DÁVID
Nagyobb volt, mint a gőgös Góliát...
Saulnál is, megnyerve sok csatát.
De legnagyobb, amikor megbocsát,
mikor legyőzi saját bosszúját,
legyőzve ezzel önző önmagát.
Lelkem, bár hatna ez a példa rád!
Molnár B Antal [ 2011-05-05 11:24 ]

: Előfordulhat olyan, hogy Isten figyelmeztet minket egy veszélyre, hogy megóvjon tőle? Ha igen, honnan ismerhetjük fel, hogy Ő szól hozzánk?

Kellie: Isten mindig szól hozzánk. A Példabeszédek 1:20 azt mondja: „A bölcsesség … kiált”. Nem hiszek abban, hogy egy rossz dolog valaha is úgy történne meg velünk, hogy a Szent Szellem ne szólna a szellemünkhöz előtte, hogy figyelmeztessen. A János 16:13 szerint: az igazság Szelleme megmutatja nekünk a bekövetkezendőket. Ő tudja, hogy mire készül az ellenség. De meg kell tanulnunk megérteni, amit a Szent Szellem mond, hogy engedelmeskedni tudjunk Neki. Ha jól rá van állítva a szellemi fülünk az Ő hangjára, Ő minden esetben meg tud menteni minket az ördög támadásaitól. Tanulj meg hát figyelni a szellemedre! És ugyanilyen fontos, hogy megtanítsd a gyermekeidet, hogy figyeljenek és engedelmeskedjenek a szellemüknek. Nagyon tudom ajánlani, hogy te és a családod imádkozzatok egy ehhez hasonló imát: „Uram, arra vágyom, hogy képes legyek meghallani Téged és azt, amit mondasz, hogy pontosan ismerjem a hangodat.”Ígéret van neked is az Igében, hogy Isten meg fogja válaszolni ezt az imát, és egyszerű kis leckéken keresztül elkezd tanítani. Kezdesz majd hallani valamit ott bent, és azon gondolkozol majd: „Isten volt?” Aztán akár engedelmeskedtél a szavának, akár figyelmen kívül hagytad, Ő rögtön jön és bebizonyítja neked, hogy az Ő hangját hallottad. Ahogy az Ézsaiás 30:21-ben áll: „És füleid meghallják a kiáltó szót mögötted: Ez az út, ezen járjatok!” Isten meg fog tanítani, hogy meghalld, amit mond neked. A Példabeszédek 3:5-6 elmondja: „Bizodalmad legyen az Úrban teljes szívedből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál. Minden útjaidban ismerd el Őt, akkor Ő igazgatja a te útjaidat.”Amikor arra vágysz, hogy meghalld az Úr hangját és megkéred Őt, hogy tanítson meg, hogy meg tudd különböztetni az Ő hangját, akkor ezzel elismered, hogy Ő többet tud nálad. és a kísértőnél is. És mivel te elismered Őt, Ő igazgatni fogja a te útjaidat.
Molnár B Antal [ 2011-05-05 11:23 ]

NE TEDD! INT AZ IGE ADÓJA.

Mert küldetésed van! A Lélek
Elindít, visz nagy távlatokba
Ívelőn: ajkadról dicséret
Zendül, zeng-zeng szent ének hangja.
Már egész lényedet betölti.

Ez égi érzet már, nem földi:
Felemel, és eltölt a hála,
Megtanít szívedből örülni,
Hiszen Atyánknak oltalmába
Helyezheted az életed!

Ünnep van! Kiárad a Lélek!
Megmozdít, áraszt szent tüzet:
Tüzétől minden izzik, éled,
Betölt sok üres életet,
Hogy hasznos és áldott legyen.

Bácsi Sándor:
AZ ÚRNAK MINDEN NÉPE

A világ vesztébe rohan,
De Isten óvja minden útján
Népét, mely vándorol a pusztán,
- Hogy ne legyen otthontalan. -

Jövőt hordozó tüzes nyelvek,
Lángoszlop, vagy szél-zendülés:
Szórt népeket összeköt és
Egy közös zsoltárt énekelnek.

Hogy mindenki testvér legyen.
És áradjon a kegyelem,
Egybefonó szent béke.

Láng fusson át a szíveken,
A Lélekből erőt vegyen
Az Úrnak minden népe.
Molnár B Antal [ 2011-05-04 17:39 ]

A szeretet csodája
Ne feledjétek, hogy ...

A kötelesség szeretet nélkül elkedvetlenít…
A felelősség szeretet nélkül kíméletlenség…
Az igazságosság szeretet nélkül megkeményít…
Az okosság szeretet nélkül ravaszság…
A rend szeretet nélkül kicsinyesség…
A barátság szeretet nélkül képmutatás…
Az becsület szeretet nélkül gőg…
A gazdagság szeretet nélkül fövényesség…
A hit szeretet nélkül vakbuzgóság…
Az élet szeretet nélkül értelmetlen
Lukátsi Vilma
HAGYJ BÉKÉT NÉKI…!
„Hagyj békét néki még ez esztendőben!”
– szólt az Úr, s meghagyott.
Rendelkezett az Úr Isten felőlem.
Most itt vagyok.
Teremni vágyom, meghálálni minden
élő vizet,
s dicsérni Jézust ért gyümölcseimben,
hiszen hiszek.
Füle Lajos
Molnár B Antal [ 2011-05-04 17:38 ]

A BALGA SZŰZ
Messziről int a titkos végtelen,
A csillagok sziporkázva égnek,
Annál sötétebb minden idelent,
nehéz, komor, vajúdó az élet.
Kiáltás hangzik az éjszakában:
– Tartsátok mind magasra mécsetek!
Akit vártok, az ajtó előtt áll:
A Vőlegény elébe menjetek!
…mennék, de alig ég a mécsesem.
Mért is aludtam a várás alatt?
A többiek fényes lámpáikkal,
én meg – jaj, hol vegyek még olajat?!
Lépni sem tudok a félelemtől,
ha most foghatnék egy erős kezet…!
– Uram!
Te vagy? Te hajolsz le hozzám?
A menyegzőre… Veled mehetek?
Te vagy, tudom már:
Te, aki
a pislogó mécset nem oltod el,
és megkegyelmezel a megrepedt nádnak!
Uram,
ha még mondhatnék valamit,
e z t hadd mondjam én a világnak!
Lukátsi Vilma
A nevem: Idő

Nem voltam mindig, és nem is leszek mindig, de most vagyok, hogy megmérjem az életet.
Az emberek várnak rám, alárendelik magukat nekem, félnek tőlem, és Istenen kívül senki sem tud feltartóztatni. Isten a kezében tart, s ha Ő szól, az én utamnak vége…
A legtöbb ember azt hiszi, hogy én mindig leszek. De ez nem igaz. Ha én majd elmúlok, az örökkévalóság jön…
Akkor már késő lesz!
Túl késő lesz a bűnbánatra, túl késő Istennel Jézus Krisztus által megbékülni. Túl késő lesz hinni. Akkor már csak az „örök” lesz: örök békesség és öröm, vagy örök rettegés és ítélet.
Ma van a megváltás napja. Azt, hogy mi leszel az örökkévalóságban, ma döntöd el. Ma még vagyok, és haladok. De eljön egy nap s nem lesz többé így. Akkor már nem leszek veled… s neked nem lesz lehetőséged többé örökkévalóságod felől dönteni!

Molnár B Antal [ 2011-05-03 18:52 ]

REMÉNYSÉG A CSÜGGEDŐKNEK
Miben talált a próféta menedéket a társadalmi és emberi kapcsolatokat érintő problémák közepette? Mik 7:1-7 Mikeás az első hat versben leírja az abban a korban elkövetett erkölcstelen, egyáltalán nem etikus, sőt erőszakos tettek egész körét. Az elnyomás és a különféle bántalmazás, a tisztelet valamint a belátás hiánya, a korrupció és a csalás már a bűn megjelenésétől fogva létezik, és ma is mindenütt megtalálható. Vegyük csak elő a mai újságot, és az egykori Izrael bajaival párhuzamos dolgokat látunk. Ez a zavaros társadalmi állapot különösen akkor válik fájdalmassá, ha közvetlen környezetünkben (szomszéd, barát, házastárs, gyermek, szülő) jelentkezik (Mik 7:5-6). A rossz emberi kapcsolatok stressz hatása óriási, depressziót keltő. Mikeás világosan megfogalmazza (7. vers), hogy ilyen válsághelyzetekben a túlélés döntő tényezője a remény. A reménység különösen fontos ahhoz, hogy legalább viszonylagos mentális egészséggel élhessük az életünket. Még az Istenben nem hívő ember számára is fontos a remény – munkát kereső fiataloknak reménykedniük kell, hogy majd csak találnak állást; az eltévedt utasnak bíznia kell abban, hogy végül megtalálja az utat; a pénzüket vesztett befektetőknek hinniük kell, hogy jönnek még jobb napok. Céltalanságba, sőt halálba dönt, ha az emberből egészen kihal a remény. Amikor az itáliai filozófus és költő, Dante Alighieri (1265-1321) az Isteni színjáték című művében be akarta mutatni a poklot, elképzelte, hogy a bejárat felett egy hatalmas tábla függ a következő felirattal: „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!" A lehető legnagyobb büntetés, ha valakit minden reménytől megfosztanak. A Bibliában elénk táruló reménység viszont a legszebb elképzeléseinken is túltesz. Kifejezi, hogy majd eljön a tökéletes megoldás, és Jézus Krisztus által üdvösséget kaphatunk. Ha igazán várjuk Jézus visszatérését, képesek leszünk a megfelelő nézőpontból látni azt a sokféle kellemetlen dolgot, ami körülvesz, és így tudunk bizalommal tekinteni az örökkévalóság felé. Figyeljük meg az ígéreteket! Milyen reménységet találunk a következő versekben? És 65:17; 2Pt 3:13; Jel 21:2-4


Molnár B Antal [ 2011-05-03 18:51 ]

PÉLDÁZAT A MAGVETŐRŐL
Kimegy a magvető,
Hinti szét a magot;
Aranyló magocskák,
Jó földbe hulljatok!
Ne útfél fogadjon,
hol a láb eltapos,
károgó madarak
éhesen lesnek ott.
Ne kemény köves föld,
szomjazó kis gyökér
bárhova indul ott,
mindenütt követ ér.
Tövises földbe se
jussatok, hulljatok,
Hol a gyom rabol el
levegőt és napot.
Égi mag, Ige-mag
hova hull, hova jut?
Annyi szív csupa gyom,
vagy kemény, mint az út.
Új szívet kérek én
Tőled, ó, Istenem,
Te segíts, hogy e szív
puha, jó föld legyen!
Túrmezei Erzsébet
A DÚSGAZDAG PÉLDÁZATA
Így szólt a dúsgazdag:
,,Eszem, iszom bőven,
Annyi sok a termés
most ez esztendőben!’’
„Semmi gondom többé,
nincsen mitől féljek,
Ez a vagyon eltart,
ameddig csak élek!’’
De az Isten így szól:
,,Meghalsz még ma éjjel,
Amit összeszedtél,
mások hordják széjjel!’’
Aki kincséből ád,
kincsét mennybe gyűjti,
Ám a fukar szívű
lelkét is elveszti!
Siklós László
Molnár B Antal [ 2011-05-02 18:53 ]

MEGHALLGAT AZ ISTEN !! Fent a saarijärvi ősvadonban
élt fagyos tanyáján Paavo gazda.
Küszködött, égett kezén a munka,
ám az Úrtól várt földjére áldást.
Gyermekével s asszonyával élt ott,
kínnal szerzett gyér sovány-kenyéren,
árkot ásott, szántott és vetett s várt.
Megjött a tavasz, a hó elolvadt
s hólé elsodorta fél vetését;
jött a nyár, jégzáporok zuhogtak
s a ringó vetés felét lezúzták;
ősz jött s elfagyott, mi megmaradt még.
Haját tépve jajgatott az asszony:
"Paavo, Paavo, átokvert öreg te,
koldusbot vár: elhagyott az Isten:
rossz koldulni, - éhen halni szörnyűbb".
Paavo, kézen fogva asszonyát, szólt:
"Megpróbál, de el nem hágy az Isten.
Fele rész fakérget tégy a lisztbe,
én ezentúl még több árkot ások,
ám az Úrtól várom majd az áldást".
Fele rész kéreg sült a kenyérbe,
kétszer annyi árkot vájt a gazda,
juhar árán vett rozsot, vetett s várt.
Megjött a tavasz, a hó elolvadt
s megmaradt: vetés és porhanyó föld;
jött a nyár, jégzáporok zuhogtak
s a ringó vetés felét lezúzták;
ősz jött s elfagyott, mi megmaradt még.
Haját tépve jajgatott az asszony:
"Paavo, Paavo, átokvert öreg te,
haljunk meg, hisz elhagyott az Isten!
Rossz meghalni, ámde élni szörnyűbb".
Paavo, kézen fogva asszonyát szólt:
"Megpróbál, de el nem hágy az Isten.
Kétszer annyi kérget tégy a lisztbe,
én meg duplaszéles árkot ások,
ám az Úrtól várom majd az áldást".
Kétszeres kéreg sült a kenyérbe,
duplaszéles árkot vájt a gazda,
marha árán vett rozsot, vetett s várt.
Megjött a tavasz, csordult a hólé
s ár nem vitt el sem vetést, se földet;
jött a nyár, jégzáporok zuhogtak
s a ringó vetést le nem tiporták;
ősz jött, ám a fagy távol maradt és
sarlót várt a hullámzó arany-dísz.
Paavo gazda térdre rogyva mondta:
"Megpróbál, de el nem hágy az Isten".
Térdre hullt az asszony is, míg így szólt:
"Megpróbál, de el nem hágy az Isten".
Agg társához szólt szelíd mosollyal:
"Paavo, Paavo, kapj sarlóra vígan,
felvirradtunk boldogabb napokra,
sutba dobjuk most már a fakérget
s étkünk tiszta rozsból sült kenyér lesz".
Paavo, kézen fogva asszonyát, szólt:
"Asszony, asszony, elbuknánk a próbán,
éhező testvért ha cserben hagynánk.
Fele rész kérget süss a kenyérbe:
elfagyott a szomszédunk vetése
Molnár B Antal [ 2011-05-02 18:52 ]

[Róma 8:5-16.]

"Mert akik test szerint élnek, a test dolgaival törődnek, akik pedig Lélek szerint, a Lélek dolgaival.Akik pedig test szerint élnek, nem lehetnek kedvesek Isten előtt.
Ha pedig Krisztus bennetek van, bár a test a bűn miatt halott, a Lélek életet ad az igazság által.Mert ha test szerint éltek, meg kell halnotok, de ha a Lélek által megölitek a test cselekedeteit, élni fogtok.Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.
Maga a Lélek tesz bizonyságot a mi lelkünkkel együtt arról, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk."
Isten hatalmas dolgokat tud bennünk véghezvinni, ha átadjuk Neki az irányítást, és engedjük, hogy a Szentlélek munkálkodjon bennünk! Nem csak a lelkünket kell odaadnunk Istennek, nem elég hinnünk, cselekedeteinknek is tükröznie kell, hogy mi Isten gyermekei vagyunk! Ha odaszánjuk teljes valónkat az Úrnak, és neki tetsző életet élünk, akkor az örök élet felé megnyílik a kapunk, dicsőséges jövő vár ránk. De nagyon fontos, hogy amiket teszünk, környezetünk lássa abból, hogy mi Krisztust követjük! Példát kell mutatnunk, és nem szabad eleget tennünk a test kívánságainak! Minket a Léleknek kell vezérelnie!!!
Ezek a gondolatok előjönnek másik rész kapcsán is, ahogyan a léleknek egységben kell lennie a testtel, a hit sem marad életben cselekedetek nélkül.
Molnár B Antal [ 2011-05-02 18:51 ]

ÓHAJOM
Szeretném, ha nagy fa lennék
a kertedben, Istenem,
ágaimmal, betakarnám
aki fáradt, védtelen.
Világítani szeretnék a
sötét ösvényeken,
aki eltévedt, veszélytől
talán meg is menthetem.
Ha neked szolgálok, Uram,
célomat elérhetem:
másokat boldoggá tenni
segíts engem, Istenem.
Stefura Erzsébet

Molnár B Antal [ 2011-05-01 21:58 ]

MA
Erődet egy napra kérem.
Uram, ma áldd meg életem,
de csak azt add meg énnekem,
amire ma van szükségem.
Minden napnak más a terhe.
Új gondot hoz minden új nap,
s ma nem tudhatom, hogy holnap
mit mérsz Atyám, gyermekedre.
De egyben bizonyos vagyok:
megújuló hűségedben.
Ma is az hordozott engem,
s holnap is rátalálhatok.
Ma légy velem Szentlelkeddel,
hogy a kötelék, mely veled
összeköti életemet,
holnapig se szakadjon el!
Hiszen irgalmas hű kezed
új meg új szabadítással
szövi szüntelenül által
napjaimat, életemet.
Lépésről lépésre vezet.
Minden gondom rávethetem
amíg egyszer megtehetem
legutolsó lépésemet.
Túrmezei Erzsébet
Molnár B Antal [ 2011-05-01 21:56 ]


Leleszi Balázs Károly: AZ EMMAUSI ÚTON

Az élet igéit nyitogatta a szívemben,
szemben az alászálló nappal, s már messze
elmaradt mögöttünk a város,
a templom, a gyermekkor, miközben a Mester
az ősrégi írásokat magyarázta,
a golgotai titkot
Ó, csodálatos igehirdetés volt, küldetésére
ébredve dobogott a szívem,
mert ekkor már tudtam: bűneimtől szabad
vagyok, szabad,
és nem kell tovább egyedül bolyonganom,
hanem felmutathatom szemeimben
az értem hullt drága könnyeket,
szolgálhatom Őt égő szeretettel,
és nem vádol már a múlt, az eltékozolt évek,
mert Krisztus
vezérlő lépte nyomán, bizton hazaérek.

Túrmezei Erzsébet:

Molnár B Antal [ 2011-05-01 21:55 ]

Jézus tudomásunkra hozza: "jót terveztem el felőletek". Sokszor nehéz út vezet ahhoz, hogy a jót tőle el tudjuk fogadni.
...Megbízunk Jézus útjaiban? Nincs fontosabb dologra szüksége a tanítványoknak - és nekünk sem - mint a Szentlélekre. CSAK A LÉLEK képes megláttatni saját magunk valóját, a hit értelmét és Jézus győzelmét is. Saját erőből és értelemmel képtelenek vagyunk Jézusban hinni, hozzámenni.
De nem is saját erőből kell! Engedj Jézusnak, bízzál Benne! A Vigasztaló olyannyira megváltoztat minket, hogy képessé válunk hinni, szolgálni és kísértéseken felülkerekedni. Tulajdonképpen nem is mi, hanem Ő. Nagy dolog, ha mindez a mi életünkben történhet meg. Engedd felnyitni a szemed!


és néhány ige, idézet:

"Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!" [Zsoltár 46,11.]
"Aki azonban segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül." [Ap.Csel. 2,21.]
"Boldog ember az, aki a kísértés idején kitart, mert miután kiállta a próbát, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr megígért az őt szeretőknek." [Jakab 1,12.]
Girászin János [ 2011-04-30 23:02 ]

ÉDESANYÁMNAK
Hajnali harmatként
gyöngyeim itatnám,
a trilla madárdalt
sugarakkal fonnám
illatos virágnak,
hogy mosolyt fakasszak
az édesanyámnak.szin akos [ 2011-04-30 22:38 ]

Hála az Úrnak értetek és áldjon meg titeket! Gyümölcsöztesse e húsvét-oldali és egyéb kedves, szép, mindenkori munkáitokat, sokunk épülésére, örömére. Külön ünnepi örömöt jelentenek a bölcs és rímes formátumu részek.(Úgy gondolom,ilyen állandó oldalra biztosan lenne igény.)További sikereket kívánok nektek az Úrban! Mindíg legyen veletek az Úr kegyelme,szeretete,közössége.Molnár B Antal [ 2011-04-30 15:36 ]

ÉDESANYÁMHOZ
Este hogyha fekszem,
Reggel hogyha kelek:
Édesanyám imádkozni
Tanít engemet.
Odaül az ágyhoz,
Megfogja kezem,
Jó Istenről, Jézusunkról
Beszélget velem.
Üdvözítőm, kérlek,
Halld meg sóhajom:
Áldd meg az én anyácskámat,
Áldd meg, de nagyon Csopják Atilla

ÉDESANYÁM SZERETETE
Édesanyám szeretete
olyan, mint a nap sugára,
amely áldást, fényt, meleget
áraszt szerte a világra.
Lenne bár a szeretetem
olyan, mint a holdnak fénye,
mely a napnak fényességét
visszavetíti az égre!
Erdélyi Ilona

Molnár B Antal [ 2011-04-30 15:35 ]

Öntözgetem
Öntözgetem rózsafámat, De nem is hiába, Anyák napja ünnepére,
Kihajt minden ága. Nyílik kelyhe rózsa szálnak, Úgy tűzöm a kebelére
Az édes anyámnak. Kis madárka szólj az ágon, Gyönyörűen, szépen,
Ne legyen ma bánat az én Jó anyám szívében.


Nem tud úgy szeretni
Nem tud úgy szeretni a világon senki
Mint az édesanyám tud engem szeretni.
Akármit kívántam megtette egy szóra,
Még a csillagot is reám rakta volna.
Mikor a faluban iskolába jártam,
Rendesebb egy gyerek nemigen volt nálam.
El nem tűrte volna ő azt semmi áron,
Hogy valaki nálam szebb ruhába járjon.
Éjjel – nappal őrzött mikor beteg voltam,
Magát nem kímélte, csak értem aggódott.
Mikor felgyógyultam, fáradt két szemében
Öröm könnynek égtek, s csókolva becézett.
Én Istenem áldd meg, őrizd az anyámat,
Viszonozhassam én ezt a nagy jóságot.
Lássak a szemében boldog örömkönnyet,
Ne lássam én soha búsnak, szenvedőnek.


Molnár B Antal [ 2011-04-30 15:34 ]

Kedves Édesanyák, Nagymamák, Dédinagymamák…!
Anyák napja alkalmából
fogadjátok Isten Igéjének áldásait!
„Áldjon meg tégedet az Úr, és őrizzen meg tégedet. Világosítsa meg az Úr az Ő orcáját terajtad, és könyörüljön terajtad.
Fordítsa az Úr az Ő orcáját tereád,
és adjon békességet néked.”
(4Móz. 6,24–26)
„Szeretettem, mindenek felett
azért imádkozom, hogy gyarapodhassál
és jó egészségben légy,
mint ahogy a lelked is gyarapodik.”
(3Ján. 2)
Molnár B Antal [ 2011-04-29 17:16 ]

A SZERECSEN KINCSTÁRNOK MEGTÉRÉSE
Főember az úton, kocsi rázza,
A kezében nyitva Bibliája,
Ámde nem értheti,
Nincs, aki azt neki
Magyarázza.
Küld az Isten Lelke magyarázót:
A kincstárnok látja, Fülöp áll ott! –
Az írás úgy tanít,
Az, kiről szó van itt:
Te Megváltód!
Amikor az úton vízhez érnek,
A szerecsen így szól: ,,Keresztelj meg!’’
– Szállj reám, Szentlélek,
Tarts meg, amíg élek,
Keresztyénnek!
Siklós József

DÁVID ÉS GÓLIÁT
Páncélba bújt a pogány Góliát,
Úgy szidalmazta Isten táborát.
„Hol van a sok hős, bátor ember,
Megvívni vélem senki sem mer?!“
Hallja ezt Dávid, Isai fia,
Szívében érzi: helyt kell állnia.
„Dárda és kard van a kezedben.
Én pedig bízom Istenemben!“
Jó parittyából éles kő repül.
Góliát attól rögtön elterül.
Ujjong a tábor: „Ez az Úr volt!
Dáviddal Isten maga harcolt!“
Siklós József

Molnár B Antal [ 2011-04-29 17:15 ]

IGAZI MEGBOCSÁTÁS
„Nincsen azért immár semmi kárhoztatásuk azoknak, akik Krisztus Jézusban vannak, kik nem test szerint járnak, hanem Lélek szerint" (Róm 8:1). Milyen ígéretet találunk ebben a versben? Hogyan tapasztalhatjuk mi is ennek valóságát?
Isten bűnbocsánata olyan hatalmas, mély és széles, hogy képtelenség egészen megérteni. Még a legnagyszerűbb emberi megbocsátás sem hasonlítható az övéhez. Isten tökéletes, bennünk pedig annyi a hiba. Isten azonban Jézus Krisztus által elrendezte, hogy mindannyian tökéletes és teljes kegyelmet kaphassunk abban a pillanatban, amikor hittel igényeljük az ígéreteket és átadjuk magunkat az Úrnak.
Zsolt 103:12 És 1:18 Mik 7:18-19
Olvassuk el az alábbi három bibliaszöveget! Hogyan érthetjük meg általuk jobban az Isten által felkínált bűnbocsánatot?
A Biblia a konkrét és ismerős dolgok köréből vett hasonlatokkal segíti bonyolult elvek megértését. A hó és a gyapjú jó példa a fehérségre, a tenger mélye az elképzelhető legnagyobb mélységre utal, míg a kelet és nyugat földrajzi értelemben a legnagyobb távolságot nevezi meg. Ám még ezek a hasonlatok is csak korlátozottan tükrözik az isteni bűnbocsánat hatalmas voltát. Elstow apátsági templomának ólomüvegablakán látható egy jelenet, amit Bunyan: A zarándok útja című írása ihletett. A főszereplőt, Keresztényt ábrázolja, amint éppen a kereszt előtt térdel. Bűnének nehéz terhe legördül válláról, szavakkal ki nem fejezhető megkönnyebbülést okozva. „Soha többé nem láttam" – mondta Keresztény. A bűnteher, annak fájdalma, fullánkja, aggodalma és szégyene örökre eltűnt. Nagyon nehéz megértenünk Isten tökéletes és teljes megbocsátását nekünk, távolról sem tökéletes, önző embereknek, akiknek emberi kapcsolatai sem mondhatók hiba nélkülinek. Egyszerűen csak hit által fogadhatjuk el, így imádkozva: „Uram! Alázattal megvallom bűneimet, és elfogadom kegyelmedet, tisztításodat. Ámen."
Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy Isten megbocsátja bűneinket, ha nem érezzük a megbocsátását? Milyen okunk lehet érzéseink dacára is elhinni azt, hogy Isten valóban megbocsátott


Molnár B Antal [ 2011-04-28 15:55 ]

Csak egy kicsit

Egy anyuka a kislányával kézen fogva mentek hazafelé az imaházból. Egyszer csak a kislány az anyjához fordult és megkérdezte: Anyu, van valami, amit nem nagyon értek abból, amit a lelkész bácsi mondott ma reggel... - És mi az, ami megzavart, kicsim? - kérdezte az édesanyja mosolyogva.
- Hááát, a lelkész bácsi azt mondta, hogy Isten nagyobb, mint mi. Ez igaz, anyu?
- Igen, ez igaz. És azt is mondta, hogy Isten bennünk lakik. Ez is igaz? Igen, Isten bennünk lakozik.
- De hát anyu, ha Isten nagyobb, mint mi és ha Ő bennünk lakozik, akkor nem kéne látszódjon legalább egy kicsit?Isten háza
Egy apuka sétálni megy az öt éves Sárával és a 7 éves Gergővel. Az imaház előtt elhaladva Sára megkérdezi édesapját:
- Ugye ebben a házban lakik az Isten.
Gergő komoly megfontolt hangon szól oda húgának:
- Nem, Isten nem itt lakik, itt csak rendel.

Molnár B Antal [ 2011-04-28 15:23 ]

Az Isten küld, testvéreim, tinéktek,
Hogy sugarai eleven tüzet,
Amik arcáról a szívembe égtek,
Sugározzam csendesen szerteszét.
A testvéreknek, kik az éjben járnak,
Az Isten küldött szentjánosbogárnak
Molnár B Antal [ 2011-04-28 15:21 ]

Fogadd el, Uram, szabadságomat,
Fogadd, egészen.
Vedd értelmemet, akaratomat
S emlékezésem.

Mindazt, amim van és ami vagyok,
Te adtad, ingyen.
Visszaadok, Uram, visszaadok
Egyszerre, mindent.

Legyen fölöttünk korláttalan úr
Rendelkezésed.
Csak egyet hagyj meg ajándékodul:
Szeretnem téged.

Csak a szeretet maradjon enyém,
A kegyelemmel,
S minden, de minden gazdagság enyém,
Más semmi nem kell.
Molnár B Antal [ 2011-04-28 15:18 ]

AZ ÚR A PÁSZTOROM
Az Úr a Pásztorom,
Jó Pásztor Ő!
Nyájával arra jár,
amerre várva vár
A forrás hűs vize,
a zöld mező.
Ha Ő a pásztorom,
semmi sem árt.
Törődik énvelem,
vigyáz rám szüntelen,
Követem lábnyomát
Mindenen át.
Molnár B Antal [ 2011-04-27 15:01 ]

ISTEN AJÁNDÉKA
"Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez." Efézus 2,8
Valaha elért-e már ez a kicsi mondat a szívedig? Milyen nagy dolog, hogy a hatalmas, szent Isten ajándékoz. Ajándékait nem lehet megfizetni, csak szeretetből kapom. Az ajándékban meglepetés van. Ez a nap is Isten ajándéka! Hálaadással fogadtad-e? Isten ajándéka sokszor fekete csomagolópapírban érkezik számodra. Majd ha kicsomagolod, akkor fogsz rájönni, hogy a legjobb ajándék. Talán kezdetben nehéznek látszik. De lehet, hogy pontosan azon a nehézségen keresztül változik meg az életed. Amikor megértetted, hogy kegyelemből tartattatok meg, akkor Isten lelke odavezet a kereszthez. Csak ott értheted meg: "És Õ megsebesíttetett bűneinkért, megrontatott a mi vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van" (És 53,5). A kegyelem első mozdulata a bocsánat. Megkaptad-e igazán a bocsánatot? Átölelhetett-e az Atya ezzel: Bízzál gyermekem, Jézusért megbocsátattak a bűneid! A szabadítás, a bűnbocsánat öröme ajándéka a kegyelemnek. Amikor a tékozló fiú készül kimondani: hadd legyek olyan, mint béreseid közül egy, már ki sem mondhatja, mert át-ölelte a kegyelem. A kegyelem sokkal többet ad, mint amit el tudunk képzelni. Ez a két szó is olyan ajándék, hogy "hit által". A hit nem olyan, amit csinálni lehet. A hit a szegény ember föltekintése a gazdag Istenre. A hit az, ami mindent Istentől vár. A kegyelem mindig túl-áradó kegyelem. Mindig olyan, hogy rajtad keresztül is tovább akar áradni. Ezért keres ma Isten kegyelme. Nyújtsd ki a két üres kezedet, kérjed, várjad és fogadd el. "Isten ajándéka ez!"
Isten áldása legyen az áhítatok olvasóin!

Molnár B Antal [ 2011-04-27 15:00 ]

ÓHAJOM
Szeretném, ha nagy fa lennék
a kertedben, Istenem,
ágaimmal, betakarnám
aki fáradt, védtelen.
Világítani szeretnék a
sötét ösvényeken,
aki eltévedt, veszélytől
talán meg is menthetem.
Ha neked szolgálok, Uram,
célomat elérhetem:
másokat boldoggá tenni
segíts engem, Istenem.
Stefura ErzsébetBIZALOM
Mindenen át hogyan segít?
Még nem tudom, hogyan,
csak hogy ígérete szerint
és csodálatosan.
Elűzi-e az éjszakát
s hogyan? Csak azt tudom,
hogy egy lépéshez mindig ad
elég fényt az úton.
Szívem, ha Ő kezébe vett,
békében nyugszik,
Hogy hordoz, hogyan vezet
Az csak Rá tartozik.
Molnár B Antal [ 2011-04-27 14:59 ]

"A lusták mindig valamit szeretnének tenni." Vauvenargues
"A szomorúaknak lassan, a vidámaknak gyorsan telnek az órák." Don Bosco
"Azért eszünk, hogy éljünk, Nem azért élünk, hogy együnk." Don Bosco
"Felejtsd el magadat, akkor sohasem feledkeznek meg Rólad" G. Richedn
"HA a világot, amely Isten előtt oly csekély, az emberek oly nagyra tartják, mi akkor a mennyország, amelyet Isten ajánl?!" John Bunyan
"Bizonyos, hogy ott történik legkevesebb, ahol legtöbbet beszélnek róla, mit kellene tenni."
Szőllősy
"Miképpen egyeztethető az össze, hogy valamely szobor, vagy festmény szemlélésénél, azonnal felismered, hogy abban művészet rejlik. Vagy egy távoli hajó haladását látva, nem kételkedsz abban, hogy azt emberi ész és mesterség hozta mozgásba, -míg a világot, mely magába foglalja az összes remekművet művészeikkel együtt, ész és értelem nélkülinek tartod." Cicero
"A süketnek a zenét, a vaknak a színeket megmagyarázni épp olyan nehéz, mint a hitetlenek a hit örömét elmagyarázni." Uwe Martin Schmidt
"Ha egy ostoba ember szégyelli, amit csinál, mindig a kötelességére hivatkozik." G. B. Shaw
Molnár B Antal [ 2011-04-26 19:07 ]

Leleszi Balázs Károly: AZ EMMAUSI ÚTON

Az élet igéit nyitogatta a szívemben,
szemben az alászálló nappal, s már messze
elmaradt mögöttünk a város,
a templom, a gyermekkor, miközben a Mester
az ősrégi írásokat magyarázta,
a golgotai titkot
Ó, csodálatos igehirdetés volt, küldetésére
ébredve dobogott a szívem,
mert ekkor már tudtam: bűneimtől szabad
vagyok, szabad,
és nem kell tovább egyedül bolyonganom,
hanem felmutathatom szemeimben
az értem hullt drága könnyeket,
szolgálhatom Őt égő szeretettel,
és nem vádol már a múlt, az eltékozolt évek,
mert Krisztus
vezérlő lépte nyomán, bizton hazaérek.

Túrmezei Erzsébet:

Molnár B Antal [ 2011-04-26 19:06 ]

A banán és a szilva
Fontos, hogy megtanuld: nem szerethet téged mindenki.
Lehetsz te a világ legfantasztikusabb szilvája, érett, zamatos, kívánatosan édes, és kínálhatod magad mindenkinek, de ne feledd: lesznek emberek akik, nem szeretik a szilvát. Meg kell értened: hogy te vagy a világ legfantasztikusabb szilvája, és ha valaki akit kedvelsz nem szereti a szilvát, megvan rá a lehetőséged, hogy banán legyél. Tudd, ha azt választod, hogy banán leszel, csak középszerű banán lehetsz. De mindig lehetsz a legjobb szilva. Vedd észre, hogyha azt választod, hogy középszerű banán leszel, lesznek emberek, akik nem szeretik a banánt. Töltheted életed további részét azzal, hogy igyekszel jobb banán lenni - ami lehetetlen hisz te szilva vagy-, de mindig próbálkozhatsz a legjobb szilva lenni...
Molnár B Antal [ 2011-04-26 19:06 ]


"Akiben zűrzavar van - zűrzavart hoz létre környezetében. Akiben rend van - rendet teremt maga körül."

Gondolati háttér: A gyermek még főleg reaktív lény. Viselkedése válasz arra, ahogy a környezet viselkedik vele szemben. A felnőtt ember megszerezte a valódi aktivitás lehetőségét, formálni képes környezetét. Lelkiállapota akarva-akaratlanul kisugárzik környezetére. Bajainkért sokszor a külső körülményeket vádoljuk, holott mi formáltuk ilyenné azokat. Ha rendet teremtünk magunkban, legnehezebb helyzeteinkben is megtaláljuk a megoldást.

"A múlt már nincs. A jövő még nincs. Egyetlen valóság: a jelen."

Gondolati háttér: Gondolkodásunk fegyelmezetlensége következtében rengeteg fölösleges energiát pazarolunk el azzal, hogy túl sokat időzünk a múlt és a jövő irrealitásában. Régi sérelmeinken rágódunk, vagy visszavágyódunk elmúlt állapotainkba; az elképzelt jövővel ijesztgetjük vagy vigasztaljuk magunkat. Eközben elsiklunk az aktuális valóság, a jelen felett, nem éljük át kellő mélységben és intenzitással. Ezért sokat tévedünk és mulasztunk. A jelenre kell elsősorban odafigyelni.


Molnár B Antal [ 2011-04-26 19:05 ]

Árvai Emil
Jeremiás próféta mondja

Sötét van,
sötétet látok:
mint zúdul pusztulás rátok
hamarosan...

Úgy zokog valami bennem!
Előre siratom azt a vészt,
amit már érzek és emészt...
Mindentől elment a kedvem.

Nem érti senki a fájdalmam.
"Mindig lesz valahogy!..." - legyintnek többen.
Pusztába kiáltott szó szavam.

Zajlik az élet köröttem;
szerepem szinte komolytalan...
...Jaj, milyen küldetéssel jöttem!...

Nagy B. Zsuzsanna
Külön Jeremiásnak

Nem ültem a nevetgélők között.
A Te hatalmad miatt egyedül maradtam.
A rossz tanácsadókat messze elkerültem,
a hamis prófétákat s a béke-papokat.
Mégis miért lett szüntelenné fájdalmam?
Szerelmed mint megbúvó csalóka patak,
felizzik olykor még csontjaimban,
de eltűnik egy szempillantás alatt.
S Te mint ólálkodó medve vagy nékem,
s körül kerítesz unos-untalan
s hallatod velem sokak rágalmát,
kik letörni szándékozzák céljaimat.
Lépéseimet figyelik kígyó-szemeikkel,
szívük utálatosságaik szerint jár,
szavaid szerelmes énekként dalolják,
s nem bánkódnak leányaid romlásán.
S lettem gúny-dalukká az ő szájukban,
s céltáblája konok szavaiknak,
szívem untalan búsítják, sebeit
foltozom tüzes nyilaiknak.
S Te így szólsz: "Figyelj rám Jeremiás!
Ha megtérsz, én is hozzád térülök majd,
ha elválasztod a búzát a pelyvától,
s lépéseid többé nem ingadoznak,
akkor teszlek új erős érc-bástyává,
te nem félsz kimondani szavaimat.
Megmutatom nékik hatalmam jobbját,
s mind követnek téged az ÉN ZÁSZLÓM alatt."
Molnár B Antal [ 2011-04-25 13:25 ]

HÚSVÉT HAJNALÁN
Szerző: Túrmezei Erzsébet
Alig várták, hogy jöjjön a reggel,
s most bánatosan, illatos kenetekkel,
sírva sietnek a sír fele hárman,
epesztő, emésztő, roskasztó gyászban.
Ím ébred az élet és támad a nap már.
A madarak kara csak egy fénylő sugarat vár
és csattog az ének, száll által a légen
fel, fel az ég felé ... Csak úgy, mint régen.
Jaj, az a régen! Ne fájna az emlék?
Mikor a Mester előttük ment még,
és ajkán az élet igéi fakadtak
a szomjazóknak, a fáradtaknak!
Volt-e valaha riasztóbb álom,
mint ez a három nap, ez a három:
mikor, aki folyvást csak életet mentett,
vad, gyilkos kezek fogják meg a Szentet,
viszik diadallal a főpap elébe,
rágalmat, gúnyt vágnak a tiszta szemébe
és suhog a korbács és csattog az ostor,
hol, aki megvédje, a hős, az apostol?
És az Atya hallgat? - Mély csend ül az égen
s most hajnallik újra: csakúgy ... úgy mint régen.

Hogy hurcolták! Mint egy gonosztevőt.
S még volt, aki gúnnyal nevette Őt,
amint a tövistől a vére kicsordul,
s úgy kell felemelni az utcai porból.
Köpdösve, gyalázva a fára szegezték,
de Ő ugyanaz volt, ott is szeretett még,
ott fenn a kereszten, anyát és poroszlót:
könnyet hullajtót és gyilkos sebet osztót.
Ó, jaj, a halálig, mindig szeretett!
Viszik az illatozó kenetet,
és sírva sietnek a sír fele hárman,
nagypénteki gyásszal, húsvéti sugárban.

Hogy látnák szemükben keserű könnyekkel,
milyen csodálatos ez a reggel.
A pálmafák két szegélyén az útnak
súgva-búgva valami titkot tudnak.
A virágok át harmatkönnyeken
már látják felragyogni fényesen
az élet napját, s azt hirdeti minden:
A sírban nincsen! A sírban nincsen!

Ők mégis mennek. Gyászolva, sírva.
Betekinteni egy üres sírba,
az angyal előtt döbbenve megállni:
feltámadott, élő Mesterre találni.

Húsvétkor ha nincs még húsvéti szíved,
a nagypéntekit vedd, vedd és vigyed
könnyesen, aggódón, búsan, amint van,
s keresd a Krisztust, keresd a sírban!
Nem, úgysem fogod megtalálni ottan.
Eléd fog állani feltámadottan.
Molnár B Antal [ 2011-04-25 13:24 ]

HÚSVÉTI HOZSANNA
Szerző: Palotay Gyula
Azon a napon elborult az ég,
Bujkált a Nap a fellegek mögött.
Rengett a föld és kősziklák repedtek:
Megnyílt a sírdomb a halottak fölött.
A százados is megrémült, ezt látván.
A templomkárpit kettéhasad ott,
De kárörvendőn nevetett a Sátán:
Meghalt a Krisztus! A Krisztus halott!

Négy drága sebből patakzott a vér,
Mikor elhangzott: "Elvégeztetett!"
Hogy gyűlölt a világ szeretetedért:
Gyalázat fáján elvéreztetett!
Anyád szívét az éles tőr átjárta,
Csak a Sátán ült tort és kacagott.
Ő erre készült, ezt a napot várta:
Meghalt a Krisztus! A Krisztus halott!

És szombat napon átvert testedet
Gyolcsba takarta sziklasír öle.
Még holtodban is poroszlók vigyáztak
És sziklasírod pecsétes köve.
Te mondád azt, hogy harmadnap felépül,
Ha lerontják ezt a templomot,
S bízott a Sátán, hogy ő győzött végül:
Meghalt a Krisztus! A Krisztus halott!

Síró asszonyok húsvét hajnalán
Drága kenettel sírodhoz jövet
Így tanakodtak: Ki veszi le nékünk
A sír szájáról a nehéz követ?
... És fehér ruhás angyal ajkán zengett:
"Megnyílt a sír! A Krisztus nem halott!"
S azóta húsvét mindig így üzenget:
Él a mi Krisztusunk! Feltámadott!
Molnár B Antal [ 2011-04-25 13:23 ]

KRISZTUS FELTÁMADT !
Isten ezt a szép ünnepet adta nekünk.
Hallottunk ordító tömeget, amely Jézus halálát kívánta.
Hallottunk kalapácsütéseket, amellyel Jézust a keresztre szegezték.
Hallottunk sóhajokat Jézus ajkáról.
Hallottunk anyai sírást és örömteli szavakat a farizeusoktól.
A szomorú napok után Isten ezt a kegyelemmel gazdag napot adta nekünk, hogy halljunk örvendetes híreket.
Halljuk a feltámadt Jézus örömteli hangját, amivel szerte hirdeti a világnak:

"Az Úr jobbja győzelmet szerzett, az Úr jobbja felmagasztalt engem, az Úr jobbja hatalmasan cselekedett”.
Nem halok meg, hanem élek, és hirdetem az Úr tetteit!" (Zs. 117)

Bármilyen a tél, mindig tavasz jön utána. Nagypéntek után mindig Húsvét jön.
Jöjjön el a mi életünkben is azaz idő, és az most legyen, hogy győz az igaz és bennünk a jó, Krisztus jósága.
Molnár B Antal [ 2011-04-25 13:22 ]


„ Ki kérte rá? ”

Elgondolkodtam a névtelen kommentáron. Sok ember nevében szól.
Semmi szükségünk Jézusra, csak kellemetlenséget okoz, amikor a bűnünkről beszél, azután ránk erőlteti, hogy őt kövessük valamiféle szent életben!
Olyan szabadelvű világ részei vagyunk, ahol rettenetesen kellemetlen így szembesülni Krisztussal, vagy hallgatni azt, aki az evangéliumról szónokol.
Hagyjon már békén, hadd éljünk úgy, ahogy akarunk! Nem veszi észre magát? Nem kell és kész!

Hallgassunk meg azért mást is!
Mit mond a halálos beteg, az elhagyatott, a szegény, akinek az élete tönkrement,és összeroppant bűnei alatt, akinek már nincs reménye az életben? Ezt üzeni szótlan vergődéssel is:
„Miért nem segít már valaki rajtam?”
Krisztus meghallotta a nyomorúságában kiáltó könyörgését. Azért jött, hogy segítsen rajtunk élete árán is. Hogy bűnösök vagyunk mind, lehet, nem is tudod, és nem is érdekel. Egyszer az Isten színe előtt kiderül, de akkor már késő, nincs menekvés a kárhozattól!
Most kell a segítség. Talán most fiatal, menő ember vagy, de egyszer elhagyatott, beteg és magányos leszel, aki a halálra készül. Ki segít akkor, hogy ne félj, és vigaszt, hitet kapj, örök élet reménységével, ha most nem kell neked Jézus?

Miért jött Jézus?Mert látta, hogy a kárhozatba rohansz, mert hitetlenül vétkezel Isten ellen, és a bűn zsoldja a halál. Nem várta meg, hogy egyszer majd ráébredsz erre, mert akkor már késő lesz. Annál konokabb a szíved, minthogy Isten előtt bűnbánatot tarts és irgalmat kérj. Pedig most van szükséged rá. Honnan tudod, megéred-e a holnapot Ezen a napon érted jött Jézus, hogy a halálból az életre vigyen. Ne taszítsd el magadtól ördögi sugallatra, keserűen dacos szívvel! Lásd meg valójában, bűnösen önmagad, és őt, aki annyira szeretett, hogy életét adta érted! Vele tiéd lehet az, az élet, ami boldog, bővelkedő és üdv Jézus Krisztus azért jött, hogy „megkeresse és megtartsa az elveszettet” (Lukács 19,10)

Molnár B Antal [ 2011-04-25 13:22 ]

Húsvét a feltámadás ünnepe
A halál az ember legnagyobb ellensége. Egyszer minden ember meghal, még a legnagyobbak is. Az egész fizikai, biológiai és társadalmi élet a halál uralma alatt van, Isten átka miatt, amit az ember érdemelt ki, amikor első alkalommal nem engedelmeskedett Isten szavának és ezzel bűnt hozott a világba (1Mózes 3,17).
Jézus Krisztus, az örökkévaló Isten Fia és a világ megígért megváltója, legyőzte a halált, magára véve az átkot (Galata 3,13). Ezzel megnyitotta az Istenhez és az örök élethez vezető utat.
Feltámadása a történelem legfontosabb eseménye és a legjobban bizonyított tény. Több bizonyíték és tanúvallomás támasztja alá, mint a világ kezdete óta történt minden más történelmi eseményt. Ezért feltétlenül szükséges, hogy mindenki szembenézzen Krisztus követeléseivel a saját életére nézve.

Miért jött Jézus?

Egy érdekes és elgondolkodtató falfirkát láttam.

„Jézus Krisztus életét adta érted”

Ez így igaz, csak a hirdetés módja nem illik hozzá. Aztán valaki odaírta az egyikhez:

Molnár B Antal [ 2011-04-24 19:54 ]

/1/
Húsvéti prédikáció

George Thomas, plébános volt New England egy kis városkájában. Húsvét
reggelén, amikor zsúfolt templomában felment a szószékre prédikálni,
egy régi, rozsdás, rozoga madárkalitkát vitt magával és letette a
szószék párkányára.
Persze, mindenki meglepődve nézte és kíváncsian várta, mi fog itt történni.
A plébános elkezdte a prédikációt:
,,Amikor tegnap végigmentem a főutcán, szembe jött velem egy fiatal
gyerek, kezében lóbálta ezt a madárkalitkát,
és a kalitka alján három kis vadmadár lapult, reszketve a hidegtől és
a félelemtől. Megállítottam a fiút és megkérdeztem:
- Mit viszel?
- Csak ezt a három vacak madarat - felelte.
- Aztán mit akarsz csinálni velük? - kérdezősködtem.
- Hazaviszem őket és szórakozom velük - felelte. - Feldühítem őket,
kihúzom a tollaikat, egymás közötti viadalra uszítom őket. Élvezni
fogom.
- De előbb-utóbb beleunsz majd. Utána mit csinálsz velük?
- Ó, van otthon két macskánk - mondta a fiú -, azok szeretik a
madárhúst. Megetetem őket velük.
Hallgattam egy kicsit, aztán ismét megszólaltam:
- Fiam, mennyit kérsz a madarakért?
- Nem kellenek magának azok a madarak, atya. Hiszen azok csak vacak
szürke, mezei madarak. Még énekelni sem tudnak. Még csak nem is
szépek.
- Mennyit akarsz értük? - kérdeztem ismét.
A fiú végignézett rajtam, mintha megbolondultam volna, aztán megmondta
az árat: tíz dollár.
Molnár B Antal [ 2011-04-24 19:53 ]

./2/
Kivettem a zsebemből a tíz dollárt ,od adtam a gyereknek. A fiú
letette a kalitkát a földre és egy pillanat alatt eltűnt.
Én aztán felemeltem a madárkalitkát, elvittem a közeli parkba, ott
letettem, kinyitottam az ajtaját, és szabadon engedtem a madarakat.
Miután Thomas plébános elmondta a kalitka történetét, mindjárt egy
másik történetbe kezdett:
,,Egy nap a Sátán és Jézus között párbeszéd folyt. A Sátán épp az
Édenkertből jött és büszkén dicsekedett:
- Az egész emberiséget a kezeim közé kaparintottam. Csapdát állítottam
nekik olyan csalétekkel,
amelynek nem tudnak ellenállni. Mind az enyémek!
- Mit fogsz csinálni velük? - kérdezte Jézus.
- Szórakozni fogok velük. Megtanítom őket, hogyan házasodjanak, és
hogyan váljanak el egymástól,
feldühítem őket, meg arra is megtanítom, hogyan gyűlöljék és kínozzák
egymást, hogy részegeskedjenek és kábítózzanak,
arra, hogy fegyvereket és bombákat találjanak fel és öljék egymást.
Nagyon fogom élvezni - mondta a Sátán.
- Mit csinálsz majd velük akkor, ha eleged lesz a játékból?
- Megölőm őket! - felelte a Sátán.

- Mennyit kérsz értük? - érdeklődött tovább Jézus.
- Nem kellenek neked azok az emberek! Nem jók azok semmire! Megveszed
őket, ők pedig csak gyűlölni fognak. Leköpnek, megátkoznak és
megölnek. Nem kellenek ők neked!
- Mennyit kérsz? - kérdezte újból Jézus.
A Sátán végignézett Jézuson és megvető gúnnyal mondta:
- A véredet, az összes könnyedet és az egész életedet!
Jézus így szólt:
- Megegyeztünk! - aztán kifizette az árat...\'\'
Ezzel George Thomas plébános fogta a madárkalitkát és lement a szószékről.


N A G Y P É N T E K !

Krisztus keresztfán! Hullik piros véred ,
Ártatlan halálod fejemre ítélet.
Kezedbe , lábadba s szöget én vertem,
Véred minden cseppje égeti a lelkem.

Krisztus a keresztfán !Vérednek harmatja
Csúnya bűneim,nek örök bocsánatja.
Kegyelem nekem, ki halált érdemeltem
Véred minden cseppje tisztíja a lelkem !

Molnár B Antal [ 2011-04-24 19:09 ]


JÉZUS A FELTÁMADÁS ÉS MENNYBEMENETELE KÖZÖTT !!
Mit tett
? 1,- A megrémült,bezárkózott tanítványainak békességet hozott : A minden értelmet felülhaladó békességet. 2,- Megmutatta kezét és oldalát , szenvedésének és az elvégzett megváltásnak látható jeleit. 3,- Megnyitotta az elméjüket, és előttük az Írásokat : ezek szenvedéseiről, haláláról és feltámadásáról beszélnek. 4,- Beszélt nekik az Isten országára tartozó dolgokról. 5,- Megújította a megbízásukat és a Szent Szellem ígéretét. 6,-A megbízatáshoz tejhatalmaz is adott. 7,- Megáldotta őket, mielőtt mennybe ragadtatott.
Kinek jelent meg? --- Magdalai Máriának, --- az asszonyoknak .
--- a két Emmausi tanítványnak, --- Péternek --- a tizenegynek , --- Jakabnak --- ötszáz atyafinak egyszerre
Hol jelent meg? --- A sírkertben , --- az úton
--- az Emmaus felé vezető úton , --- a bezárt ajtó mögött --- Galileába , --- a tó partján ,a hegyen.

Molnár B Antal [ 2011-04-24 19:05 ]

Húsvét reggel
Húsvét reggel fény támadt,
Jézus Krisztus feltámadt!
Aki értünk sírba szállt,
Legyőzte a bűnt, halált.
Ő, ki értünk szenvedett,
Üdvünk szent szerzője lett.
Újult, gazdag életét
Szüntelenül osztja szét.
Húsvét kedves ünnepén
Járjon át az égi fény!
Nézzük Jézus orcáját,
Áldjuk az ég Királyát!

Az élet diadala

Minden zord télre rügyfakadás jön!
Szomorúságra támad az öröm;
Sziklák mozdulnak, a kripta nyílik,
Isten hatalma elhat a sírig,
Sűrű homályból világosság lesz
Ó, nem káprázat, szent valóság ez!
Sötét üregben nincs már halott,
Angyal hirdeti: az Isten Fia
Föltámadott! Föltámadott!
Molnár B Antal [ 2011-04-24 19:05 ]

ÜRES SZÍV
nincs itt
mondták az angyalok
a sír üres
itt sincs
dobogja meglepett
szégyenkező szívünk
itt sincs
bár itt lehetne

jöjj Föltámadott
szívünket újra töltse be lényed
értelmetlen Nélküled az élet
Herjeczki Géza (1980)

Temették ideológiákba,
tagadás útszél árkába,
tudomány sziklái alá.
Harmadnapon feltámadott!

Temették gyilkos hitvitákba,
szent háborúk szennyes vizébe,
sötét élet-cáfolatokba.
Harmadnapon feltámadott
Molnár B Antal [ 2011-04-24 19:03 ]

Ma is!
Ma újra rád csodálkozom. Újra megérint toborzó szavad. Átzeng tovatűnt évszázadokon, ahogyan nem az erőseket, magabiztosakat hívogatod, csak a kicsiket, megterhelteket, gyengéket, fáradtakat. Aki magának is teher, s már senkinek se kell, az kell neked. Volt-e valaha kívüled vezér, aki így toborzott sereget?! Századok szállnak. Vén Földünk forog. Letűnnek vezérek, diktátorok, ember alkotta rendszerek... De Teneked ma is van sereged! S ma újra rád csodálkozom. Újra megérint fáradtakat és megterhelteket toborzó, hívó szavad. Hisz így állhattam seregedbe én is, hogy boldogan szolgáljalak! Századok szállnak, tűnő fellegek De neked, élő Krisztus, láthatatlan Vezér, Ma is van sereged.
Túrmezei Erzsébet

Molnár B Antal [ 2011-04-24 19:01 ]

M E G N Y I L T A S Í R !Megnyílt a sír, Szent húsvétnapján,
Szárnyal a hír, „ Legyőzve a halál !”

Feltámadt Ő ! az Isten szent Fia ,
Nincs ott a kő, Mert él, hallelúja !!

Él ! Jézus él ! Boldog mind aki hisz,
A Menny a cél, S Ő minket odavisz !

F E L T Á M A D T H Ő S ! ”
Mennyei seregek, ti fényes angyalok,
Isten Fia előtt térdre boruljatok !

Szentek sokasága, vértanúk ezrei,
Hozsannát, hozsannát kiáltanak Neki !

Nap, hold s csillagok mind, s a világmindenség,
Azt sugározzák, „Dicsőség !Dicsőség ! ”

A Feltámadt Hősnek hódolj egész világ,
Zengjük a megtértek nagy örömhimnuszát !

J É Z U S É L !

Jézus Krisztus feltámadott
Oly boldog a szívem
Jézus él ,s én Övé vagyok
Ezt vallom, és hiszem !

Amíg élek Őt követem,
Jézus a Megváltóm,
Tudom,egyszer a Mennye fenn
Szívből – színre látom !

HARMADNAPON……

És fölzúgnak a hamuszín egek
hajnal fele a ravensbrücki fák.
És megérzik a fényt a gyökerek.
És szél támad. És fölzeng a világ.

Mert megölhették hitvány – zsoldosok,
És megszűnhetett dobogni szíve,---
Harmadnapra legyőzte a halált.
S feltámadott !
Molnár B Antal [ 2011-04-22 13:00 ]

KRISZTUSRA VÁRUNK ! /Túrmezei Erzsébet./
Nem tudjuk, mi jön: titok a holnap.
Némák a titkok. Nem válaszolnak.
Rejtő ködükbe szemünk nem láthat....
de elültetjük kis almafánkat.,
Bízva, hogy kihajt, gyümölcsöt terem.
Titok a jövő. Sürget a jelen.
Nem tudjuk, mi jön: Titok a holnap.
Némák a titkok, Nem válaszolnak.
De a ma int, hogy híven szolgáljunk,
mert tudjuk, Ki jön: Krisztusra várunk.
Ha hirtelen jön, ha észrevétlen,
munkában leljen,ne resten, tétlen!
Testvérek terhét vállalja vállunk!
Mert tudjuk, Ki jön:
Krisztusra várunk!

HÚSVÉTI FÁK .

Azon a vasárnap, ujjongtak a pálmák,
mert a megváltásnak messiási álmát
valósulva látták.
Jeruzsálem népe; Jött Jézus... lepleket
dobtak le elébe, s lengettek fölötte
büszke pálmaágat, azon a vasárnap.

Akkor, csütörtökön a szelíd olajfák
karcsú ágaikat lankadatlan lehajtják,
mert a Gecsemáné --kertben gyötrelemmel
vért verejtékezett egy magányos ember,
vére szét folyott a fekete rögökön,
akkor csütörtökön.

Azon a pénteken szomorú szél susog,
búsan hajladoztak bánatos cédrusok,
mert fönn a Golgotán cédrusfából ácsolt
kereszten függött egy véresre korbácsolt,
meggyötört, megkínzott kihűlt, sápadt tetem,
azon a pénteket.

S a másik vasárnap, úgy pirkadat tájban,
kivirult a világ valamennyi fája,
északi fenyőktől, délszaki pálmákig
mind üdén kizöldül,lombot hajt, virágzik,
mert halottaiból Jézus ím feltámadt
ezen a vasárnap!
Péter napon ....
Uram, én vártalak , Nappalon, éjjelen,
Uram, én vártalak. Őriztem mélyen ,
bent a szívemben a vágyamat.
Holtan, üres voltam, céltalan, árva,
keresve, epedve, várva már
feléd tártam az életem.
Uram, én vártalak, de fényességed
földre leroskaszt és látom,
minket szolgálni Uram, én nem tudom.
Eredj el én tőlem.
Fényed ha rám hull, szépséges magam,
büszke ruhám nem látod Uram,
csak rongy maradt,
Eredj el tőlem életem üdve,
Hagy nyomorultan a porba feküdve,
szegényen, üresen, céltalan.
Eredj el én tőlem ,
célom, jövendőm ily nyomorultan, ilyen
esendőn, hiába követném nyomdokod,
Eredj el én tőle.
Az aki voltam,maradjak tovább,
könnyeses, holtan.
Nem várva már soha senkire,
Eredj el én tőlem.
És szólal a Mester, így megalázva,
telve sebekkel, összetörve
vagy az enyém!
Molnár B Antal [ 2011-04-22 12:58 ]

HÚSVÉT Évenként szabályosan, szinte monotonon ismétlődnek ünnepeink.
Az ismétlődő, de sohasem ugyanolyan ünnepeink sorában számomra kiváltságos helyet foglal el az idei Húsvét.
Kezdem megérteni, hogy ez a legcsodálatosabb, legjelentősebb ünnepünk. Hiszek Húsvétban, a föltámadásban. Húsvét a hitemet jelenti. Azt, hogy: mégiscsak lehetséges!
Kék.é.k. 382.Ged.64.

1,- Jézus Krisztus, Király, hozsánna, üdv Neked!
Minden nyelv zengje ma a Te dicséreted. Kevés a
Hárfahang, szóljon ma harsona: él Jézusunk, halleluja! Kar

Kar : Halleluja, halleluja, feltámadt ím harmadnapra !
Halál, hol fullánkod? Nincsen már hatalma: legyőzött az Isten Fia !

2,- Bár por s hamu vagyok, sorsom a szenvedés : végzetem a halál, örömöm oly kevés, él ,mégis a remény :nem vagyok elveszve : feltámadunk új életre ! Kar .

3,- Nem áll a kereszt már szomorú Golgothán : buja virág tenyéssz Krisztusunk sírhantján. Tündöklik fent a nap : elmúlt az éjszaka : él Jézusunk, halleluja !Kar.

Molnár B Antal [ 2011-04-22 12:57 ]

Kereszt vonzása :
…”Drága véren váltattatok meg !”Pét. I. 1: 19 .
Jézus nagy hatással volt az emberekre földi szolgálatának három éve alatt. De a legnagyobb vonzerőt a keresztfán árasztotta ki . Amíg el nem végezte a nagy áldozatot, amíg fel nem emeltetett a keresztre , nem gyakorolta azt a hatást, amit annyian vártak tőle. De amikor a keresztre szegezték, kezdte az embereket vonzani. A kereszt vonzása nagyobb volt az élő Jézus vonzásánál. Miért ? Azért mert Krisztus halála jelentette ki legjobban Isten csodálatos szeretetét. Ezért mondja Jézus János evangéliumában : „ Ha felemeltetem a földről, mindeneket magamhoz vonzok !”.A Krisztus vérének engesztelő ereje van. Bunyan János. a törvényt egy takarító asszonyhoz hasonlítja, aki takarítás közben annyira felverte a pórt, hogy az6 emberek majdnem megfulladtak benne.. Ezt tette a törvény ! De azután jött az evangélium, mely vízzel meghintette a szobát és eltüntette a port. Ilyen tiszta szobát ad az evangélium, / a szívet tisztítja ki, /
„ Kis. szívem ,kis szoba ,szemetes a sarka , Arra jár a király szomorkodik rajta.” .Tisztává teszi azt, ami eddig zavaros volt,és piszkos. .Az ember sokszor nehezebbé teszi az életet, amikor bűnétől saját erejéből akar megszabadulni . .A Krisztus vére győzelemre segíti a hívő életet. A jelenések könyvében olvassuk,: „ Győzedelmeskedtek a Bárány vérében..
.Krisztus jelenlétében meghal a bűn, a halál megszűnik halál,lenni. .
Ő legyőzi a kétségeket és a félelmeket. Lehetünk a győzelem részesei
Már e földön , és egyszer az örökkévalóságban

141. é .G.K.277.
1,- Keresztjének árnyában nyugszom én, mert Jézusban
Üdvöm ott meg lelém. Golgotai keresztnél tisztaságom
Megnyerém : keresztjének árnyában nyugszom én.
Ker : Keresztjében van az üdvösségem : édes béke Jézusnál
A részem . Én már most üdvözültem, vérrel mosott sereg-
gel : keresztjében van az üdvösségem.
2,- Kereszt mellett időzöm szívesen. Mint tanuló ülök ott
csendesen. Üdvös közellétében nincs énbennem félelem.
Kereszt mellett időzöm szívesen. Kar .
3,- Keresztjében vetem én reményem, tulajdona vagyok már
teljesen. Isten Lelke s beszéde szívemnek menedéke :
keresztjében vetem én reményem.

Molnár B Antal [ 2011-04-22 12:56 ]

HÚSVÉT Évenként szabályosan, szinte monotonon ismétlődnek ünnepeink.
Az ismétlődő, de sohasem ugyanolyan ünnepeink sorában számomra kiváltságos helyet foglal el az idei Húsvét.
Kezdem megérteni, hogy ez a legcsodálatosabb, legjelentősebb ünnepünk. Hiszek Húsvétban, a föltámadásban. Húsvét a hitemet jelenti. Azt, hogy: mégiscsak lehetséges!
Kék.é.k. 382.Ged.64.

1,- Jézus Krisztus, Király, hozsánna, üdv Neked!
Minden nyelv zengje ma a Te dicséreted. Kevés a
Hárfahang, szóljon ma harsona: él Jézusunk, halleluja! Kar

Kar : Halleluja, halleluja, feltámadt ím harmadnapra !
Halál, hol fullánkod? Nincsen már hatalma: legyőzött az Isten Fia !

2,- Bár por s hamu vagyok, sorsom a szenvedés : végzetem a halál, örömöm oly kevés, él ,mégis a remény :nem vagyok elveszve : feltámadunk új életre ! Kar .

3,- Nem áll a kereszt már szomorú Golgothán : buja virág tenyéssz Krisztusunk sírhantján. Tündöklik fent a nap : elmúlt az éjszaka : él Jézusunk, halleluja !Kar.Molnár B Antal [ 2011-04-21 11:01 ]

HALÁLODRA EMLÉKEZEM
Nemcsak néha… mindennap szükségem van erre, Úgy meglep, rám rakódik az élet pora, terhe, A légben is csak bűn áramlik, A csendben is csak vád viharzik… Halálodra emlékezem. Sejtelmes hajnalon hív már az élet, De a félhomályban még annyi rém ijeszt. Egyedül járni, utat nem látni, Erőt és fényt valljon honnan várni?… Halálodra emlékezem.

NE ZÁRD KI
Ha szobádat elsötétíted, még mozgásod is tétova. A lelke is keserű annak, kinek sötét az otthona. S ha szíved ablakán leng a bűn elsötétítő függönye, az is gonddal, keserűséggel és démonokkal lesz tele. Ne zárd ki Jézust életedből. Boldogság ott lehet csupán, hol a Világ Világossága tűz be a szívek ablakán. Nálad ,Neked mi,Ki világítja be életedet ,szívedet ?? Bódás JánosMolnár B Antal [ 2011-04-21 11:01 ]

Lukátsi Vilma: AZ UTOLSÓ VACSORA
Alkony borult az Olajfák hegyére,
a hajnalcsillag fönt volt már az égen,
- a be nem tartott és sokszor megszegett
Szövetségre emlékezésképpen
Jeruzsálem házfalain belül
asztal mellett ültek a családok,
együtt ették meg a páska-bárányt,
amíg az éj teljesen leszállott...

Tizenhárman voltak a teremben,
tizenkettő lábát az Úr mosta:
"amit teszek, azt most még nem érted..."
A mécs lángja gyöngéd fénybe vonta
körülkötött, görnyedő alakját,
amelyből még nárdus illat áradt...

Övéivel az asztalhoz ült le,
mert behozták a vacsora-tálat.
Ő a megtört kenyeret szétosztva
azt mondta: "Vegyétek, egyétek,
ez az én testem - tiértetek..."
- így kötötte az Új Szövetséget;
Isten Báránya kész volt a halálra,
de a régi oltárkő szétmállott!
- Tiszta új bort öntött a pohárba,
(a kereszt valahol készen állott).
Ő a kelyhet kézről-kézre adta:
"az én vérem Új Szövetség vére!"

Azután dicséretet énekelve
elindultak az Olajfák hegyére.
A Gecsemánéban való gyötrődés.
A tanítványok elalszanak,
nem tudnak éberen imádkozni

Molnár B Antal [ 2011-04-21 10:59 ]

MILY SZÍVRENDÍTŐ FOHÁSZKODÁS!
Mily szívrendítő fohászkodás Hallatszik most ama kertből; Ím végbemegy a nagy megváltás Élet s halál harca eldől. Te legszentebb éj annyi éjben, Benned volt a nehéz csata; Egyedül voltál minden helyen, Egyedül hordtad bűnömet Egyedül verted meg teljesen A pokolbéli sereget! Itt állok remegve és sírva, Szemlélem véres cseppjeid. Míg lelked halálharcát vívja, Földet áztatják véres könnyeid.
A GECSEMÁNÉBAN
Egy kertre csendben száll az éj, A tanítványok álma mély. Jézust magára hagyta mind, S Ő felvesz, hordoz tenger kínt. Lehajtja mélyen szent fejét, A kín átjárja bús lelkét, És csendben feltör az éjből Imája, szíve mélyéből. úgy legyen Mindenkor földön és a mennyben. „A kín pohárt vedd el, Atyám, Ha lehet, el ne jöjjön rám! De mint akarod úgy legyen Mindenkor úgy a mennyben ,mint a földön


UTOLSÓ VACSORA
"Míg civakodtok a rangsoron,
addig a lábatok megmosom.
Eldől a sorrend nemsokára..." -
... S egyedül ment a Golgotára.
Molnár B Antal [ 2011-04-21 10:58 ]

N A G Y C S Ü T Ö R T Ö K !
Isten halálára emlékeztető
Eleven kenyér és emberét éltető,
Add hogy éljen lelkem Belőled csupán
s jó ízét Tebenned ne veszítse szám.

Kegyes pelikánom,uram Jézusom,
Szennyes vagyok, szennyem véreddel mosom,
Melyből elég volna egy csepp hullani rá,
Világ minden bűnét meggyógyítaná !
Jézus kit titokba fedve látlak itt,
Mikor lesz, hogy szomjas vágyam jóllakik,
Hogy majd fátyol nélkül nézve arcodat
Leljem szent fényedben boldogságomat !
/Aquinói Szent Tamás /

Somogyi Tamás [ 2010-04-03 22:42 ]

"A hét első napján, kora reggel, amikor még sötét volt, Mária Magdolna kiment a sírhoz. Észrevette, hogy a követ elmozdították a sírtól.
Erre elfutott Simon Péterhez és a másik tanítványhoz, akit kedvelt Jézus, és hírül adta nekik: "Elvitték az Urat a sírból, s nem tudni, hova tették."
Péter és a másik tanítvány elindult és a sírhoz sietett.
Mind a ketten futottak. De a másik tanítvány gyorsabban futott, mint Péter, és hamarabb ért a sírhoz.
Benézett, s látta a gyolcsot, de nem ment be.
Nem sokkal később Péter is odaért, bement a sírba és ő is látta az otthagyott gyolcsot
meg a kendőt, amellyel a fejét befödték. Ez nem a gyolcs közt volt, hanem külön összehajtva más helyen.
Most már a másik tanítvány is bement, aki először ért oda a sírhoz. Látta és hitt.
Eddig ugyanis nem értették az Írást, amely szerint föl kellett támadnia a halálból." (János 20, 1-9)

Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt!

Áldott Húsvétot!Adrien [ 2009-04-11 22:11 ]

Áldott feltámadási ünnepeket kívánok Nektek. Szeretettel: Adrien és családjaLilla [ 2009-04-11 22:09 ]

Kivánok egy nagyon szép Szombatot, és Áldott, Békés Húsvéti Ünnepeket!Nagy Julianna [ 2009-04-07 11:22 ]

Ezúton is szeretnék gratulálni a honlapodhoz! Nehezen lehet valóban biblia
tanításokat tartalmazó oldalakat találni, de ez valóban egy gyöngyszem a
többi között.Kata [ 2009-04-05 07:01 ]

Nagyon szeretem ezt a honlapot,sokat növekedtem már itt,és erősödtem,hálákat adok az úrnak,hogy ide vezetett. Az Úr áldását kérem rátok és munkátokra.

Bookmark and Share
Örülünk, ha felteszed a fordításainkat, cikkeinket, egyéb anyagainkat a saját weboldaladra, blogodra, de kérésünk, hogy a hivatkozást is tedd fel ezzel együtt. Ez így becsületes. Köszönjük! Isten áldjon!

Új facebook oldal: Bővített Biblia.

Új blog: Bővített Biblia.

Saját blog: Minden lehetséges

Minden Lehetséges

Névjegy létrehozása


Ezek a te adataid:
IP
MEGJELENT: hOGYAN GYÓGYULTAM MEG A RÁKBÓL? c. könyv, és sokat mondó Kenneth E. Hagin: Hogyan szerezhető meg a valóságos hit c. könyve
a Regisztrált tagoknak! Regisztrálj és lépj be.


A tartalomból:

dr. Nasir Siddiki gyógyító evangélista és családtagjainak csodálatos gyógyulása gyógyíthatatlan betegségekből.

Isten mesteri terve az életünkre. Tíz részes sorozat olvasható. Tovább>>

Igék kifejtését olvashatod a Görög Szószedet oldalon

Megalkuvás nélküli hit - egy rendkívüli, kitartást és hitet munkáló 3 részes prédikáció sorozat.Tovább>>

Megtörni a szellemi erősségeket - tanításTovább>>

Szeretnél jobb férj vagy jobb feleség lenni? A Kijelentés oldalon az Efézus levél 5. fejezetében, Tovább>>
és a Bővített Biblia oldalon, az 1 Korinthus 7.fejezetében olvashatsz ezzel kapcsolatban! Tovább>>

NEM FÉLEK - sorozat a KIJELENTÉS oldalon Tovább>>

Isten ostora? oldalon az Ige tükrében a SZENVEDÉS. Tovább>>

Hírlevél archívum áll rendelkezésre Regisztrált tagjainknak, belépés után!Tovább>>

A Bónusz oldalon nagyszerű prédikáció a jó és a rossz útról. A mi döntésünk: áldás vagy átok, élet vagy halál. (Regisztrált tagjainknak.) Tovább>>

Prédikáció oldalon szntén a kétféle útról beszél Jerry Savelle. Tovább>>

Prófétikus álom a Csodák pedig ma is vannak! oldalon Tovább>>

Egy rövid, de ütős prédikáció: "Te valakinek a csodája vagy!" címmel. Tovább>>

Az érett keresztény jellemzőiről olvashatsz a Prédikáció oldalon. Tovább>>

KI VAGYOK KRISZTUSBAN? - a KIJELENTÉS oldalon Tovább>>

Számít az Úrnál, hogy hány éves vagy? -A NAGY VÁLTOZÁS oldalon Tovább>>

Áttörésre van szükséged? Olvasd el "Az áttörés Istene" I-II.részt a Prédikációk oldalon. Tovább>>

Legyőzni a vádlást és önmagunkban való kételkedést - egy győzelmet hozó prédikáció Tovább>>

Aki visszajött a halálból! - A NAGY VÁLTOZÁS oldalon Tovább>>

Az egyik leghatékonyabb szellemi fegyver a 91. Zsoltár, a Bővített Biblia oldalon még sok más bibliai könyvvel együtt. ÚJ az 1 Korinthus levél 15. fejezete, a Feltámadásról!
Tovább>>

"A kemencében" - A kompromisszumok nélküli élet. (Regisztrált tagjainknak.) Tovább>>


Írj a vendégkönyvembe!Regisztrációhoz kötött
- Hogyan gyógyultam meg a rákból? Hteles bizonyság könyvben!
- Kenneth E. Hagin: Győzelem az ellenség minden erején
- Kenneth E. Hagin: Hogyan szerezhető meg a valóságos hit? c. könyve
- BÓNUSZ oldal
- Jerry Savelle: A kemencében.
- Heti hírlevél
- Hírlevél archívum

Ha olvasni szeretnéd és még nem regisztráltál, tedd meg. Ha már regisztrált tag vagy, akkor a menüsor alján lépj be a jelszavaddal, és a MENÜSORBAN megtalálod a "Regisztrált tagjainknak" gombot. Most regisztrálok.


Hozzáadom a kedvencekhez


Biblia-Felfedező


BOLDOG NYARAT minden kedves Látogatónak!!! Ha vágysz egy megható, érzelmes és tartalmas filmre egy, nézd meg a www.keletkonnye.hu oldalt, egy kínai fiatal nő megrázó, HITELES élettörténetét. OTT MEG IS RENDELHETED!


BÓNUSZ oldalon egy meghökkentő prédikáció a szeretetről és ítéletről, II. rész. (Első része a Prédikációknál olvasható)

Add a Startlaphoz
Időkép.hu


My Google Pagerank


Counter


15 napos idojárásjelentésMindaz, aki hiszi hogy Jézus a Krisztus, Istentől született (1János levél 5,1)